torsdag, april 27, 2006

Husmusens shopping i Göteborg

Husmusen undrade om butikstips i Göteborg. Här kommer en designshoppingtrip i Göteborg! Den tar nog ett par timmar. Om du har ont om tid är mitt tips att koncentrera dig till Haga och kanske gå på Svenssons vid Järntorget.

Klicka på kartan för att få en större bild.

1. Ta spårvagnen till Valand. Gå på 1900-talsutställningen på Röhsska museet. I museibutiken brukar finnas en del fina grejer.

2. Promenera Vasagatan bort mot Haga. Det finns inte några inredningsbutiker vad jag kan komma på, men väl skojiga klädbutiker som Fever (streetkläder) och Pickles (kläder och pärlor) . Annars har Vasagatan mest kaféer.

3. I Haga ska du flanera längs Haga Nygata. Här finns det trevliga butiker hela vägen. En av de första är Marimekkobutiken (Haga interiör), sen har du Salt Cookshop, Liten Karin, den skojiga presentbutiken Sol & vår och nästan längst bort ligger Haga hem. Om du är intresserad av antikviteter finns det flera affärer, men det är såklart jättedyrt. Men en sväng på tvärgatan Kaponjärgatan till butiken Bebop är trevligt. De är specialiserade på skandinavisk form från 1930-1970. Om du är intresserad av kläder är Karltex och Twist & Tango de bästa butikerna.

4. När du gått genom Haga kan du fortsätta gatan fram. Därpå hörnet Linnégatan finns en inredningsbutik. Jag kan inte komma på vad den heter! Den har lite äldre stuk på möblerna. Linnégatan åt vänster finns mest restauranger, ingen inredningsshopping vad jag kan komma på. Men det finns en kul butik med klänningar lite längre bort, Venti nove tror jag den heter.

5. Nåväl, ta höger i stället och gå mot Järntorget. På hörnet mot Första långgatan finns Svenssons i Lammhult. Där finns både möbler och prylar.

6. Om du är intresserad av lite billigare antikviteter än i Haga kan du gå tillbaka några meter och promenera längs Andra Långgatan. Där finns speciellt en liten antikbutik som jag tänker på. Men vad sjutton heter den?!

7. Tillbaka på Järntorget kan du hoppa på en spårvagn (eller gå, det är inte så långt). 6, 9 eller 11. Hoppa av vid Grönsakstorget. Ta vänster. På hörnet finns en liten rolig butik som heter Prickig katt (oj vilken hemsida!). De har prylar, väskor och accessoarer.

8. Om du går Magasinsgatan upp har du Norrgavel och lite längre bort ROOM.

9. Efter ROOM kan du backa tillbaka och gå Kungsgatan in mot stan. Där finns butiker hela vägen. När du gått över spårvagnsspåren precis innan Domkyrkan kan du iofs ta parallellgatan till höger. Vallgatan har lite fler udda butiker. Där hittar du också Granit och Designtorget.

10. När du kommer fram till Kungsportsplatsen finns det två alternativ. Antingen går du rakt fram och tar vänster vid Fredsgatan (mest kläder). Eller så tar du vänster och går Östra Hamngatan där du passerar Lagerhaus och Panduro. Båda alternativen passerar NK där du ju har en del heminredningsshopping.

11. Alla vägar leder till Brunnsparken och Nordstan. Många som besöker Göteborg hinner aldrig se nåt annat än Nordstan! I Nordstan så är såklart Åhlens en bra butik! En annan trevliga butik är pappersbutiken Papeterie (som bl a säljer dom snygga skyltarna). Men sen kommer jag inte på nåt mer i Nordstan!

Ni andra göteborgare får gärna komplettera om det är nåt jag missat. Ett alternativ till centrala stan är ju att åka till Botaniska och kolla in blomningen i vitsippsdalen. Det är svårt att inte bli imponerad!

15 kommentarer:

Linnea sa...

Åh! Utmärkt, troligen fler än Husmusen som kan ha nytta av detta =) Såna här stadsguider får vi ordna mer av bland inredningsbloggarfolk runt om i landet, tycker jag!

Anneli sa...

Snyggt jobbat Linda!
Detta skall sparas för framtiden, förr eller senare lär man väl hamna i "Götet"
och det vet man ju hur frusterande det är att hamna på tråkgatan där det bara finns Lindex, HM och Hemtex :)

Husmusen sa...

Åååh tusen tack Linda. Du är en ängel!

The Nordic Bedouin sa...

Vilken jättebra runda! Tack för toppen tips! Ska definitivt ta med mig detta nästa gång jag åker till Göteborg.

Anonym sa...

Butiken på hörnet i punkt 3 skulle jag tro är Casa Linne, har/håller på att byggas om nu. Om man går en ca 20 meter vänster efter den kommer man till en butik med mer asiatiska indiska grejer. Efter järntorgetn(7) kan man ju gå via myrorna över kanalen och till boconcept. Rosenlundsgatan tror ag det heter det tror jag och är mitt emot feskekörkan. Sen går man via rosenlundsplatsen in på ekelundsgatan. Innan man går tillprickig katt kan man ta en kort avstickare till en butik brevid systembolaget vid kaserntorget Ligger nära hörnet där det börjar bli uppgörsbacke. en grekisk restaurang finns det oxå.
En annan affär man kan göra fynd på är balders hage på södra hamngatan (sådra sidan om kanalen stax väster om brunnsparken)
Linda

Hannele sa...

Hisingen nämndes inte ens, fast jag hittar allt där som jag behöver och lite till. :)

Linda sa...

Linnea: Ja, vilken bra idé! Växjö sen? :-)

Anneli: Ja, visst är det kul om man hittar nåt man inte sett förut!

Husmusen: Du får berätta sen vad det var du hann med!!

The nordic bedouin: Ja, vad kul! :)

Linda: Tack för kompletteringarna! Det finns ju en liten antikaffär också precis där brevid brevid Casa Linne som kan ha en del fina grejer. Tack för tipsen om Boconcept och Balders hage! De har jag aldrig varit till!

Hannele: Ojojoj det är många områden jag nonchalerat! På Hisingen finns ju till exempel min favoritbutik Hornbach. För att inte tala om Biltema! :-)

Husmusen/Frida sa...

Med risk för 110% jobb, vet man aldrig, men jag hoppas ju få komma tillbaka dit snart ;) så om inte annat får utskriften med dina hänga med mig nästa vända. En anna, kanske dum fråga, hur varmt är det i Gtb nu? Här har vi fortfarande snö så man trippar inte direkt runt i vårens ballerinaskor, men hur är det där nere hos er?

Linda sa...

Husmusen: Mycket hinner ju hända till den 10:nde maj. Jag tycker inte riktigt värmen har kommit än. Tja om man sitter i lä och söderläge så. Men det är jacka eller tröja på. På fötterna kör jag sneakers eller andra lågskor. Inte direkt ballerina! Men jag har sett andra som går barfota i sina lågskor. Trevlig resa och kolla smhi.se innan du åker! :-)

karin sa...

Jag kommer också att spara den guidade runtturen till nästa gång jag kommer till Göteborg, så många roliga affärer som inte finns här i Luleå finns längs ditt rundvandringsstråk. Jag har lust att boka biljett och åka nu! Som tur är finns det några trevliga butiker här också att trösta sig med.

Anonym sa...

Uppdatering.
Tog delar av rutten hem från skolan idag och affären på hörnet heter Phillies. Casa linne kanske är den på ett annat hörn på Haga Nygata eller så har de bytt namn....De fick större butiksyta när de byggde om och mer grejer. Den butik jag nämnde med mer asiatiskt stuk heter stajl och ligger mer eller mindre direkt efter hörnet upp på linnegatan. grymt goda bröd har bageriet vid järntorget dessutom. Vill man ha roliga kak/tårttillbehör och engelsk choklad och chutney finns The english Shop i korsningen linné och plantagegatan. Ca 2 min från järntorget.
Linda

Lantliv sa...

Min första stora kärlek flyttade till Gbg och vi brukade alltid gå på ett trevligt fik i Haga som var berömt för sina enorma,jättegoda kanelbullar!

Vet du vilket jag menar? Om så, vad hette/heter stället och finns det kvar?!

De där bullarna, de fastnade någonstans i hjärtetrakten!!

Ha en skön helg Linda!

maloppa sa...

Lantliv: Om inte jag minns helt fel heter det Cafe Husaren och ligger på Haga Nygata och ja det finns kvar med den sk "Hagabullen". Det är ju fler fik som hängt på trenden med stora bakverk av alla de slag så det går säkert få tag på något av de andra mysiga cafeerna som finns i vår vackra stad. Välkommen hit!

Lantliv sa...

Hej Maloppa!

Men visst var det Husaren!!! Många goa minnen därifrån!

Linda sa...

anonymous/Linda: Jag tyckte också jag kände igen Casa Linné, men nu när du säger att det heter Phillies så surfade jag på Casa Linné. Det är ju den där butiken vid Saluhallen (Kungstorget)! Ja, English shop är en trevlig butik! Linné/Masthugget var "mina" kvarter!

Lantliv: Åh, jag har också ätit de där jättebullarna på Husaren!

Maloppa: Tack, jag var inte säker på exakt vilket café det var!