tisdag, januari 31, 2006

Skohylla deluxe

Modebloggare, hör upp och var avundsjuka! Ikväll stod vi under trappen och dividerade om hur vi ska sätta hyllplanen på smartast möjliga sätt, varpå min make säger: "På det här viset får vi ju plats med hur många skor som helst!"

André bloggar

Kolla *pekar*, Andre med växthuset har börjat blogga!

Finfrämmen

Häromdagen var familjen Sidensvans på besök. De stannade en kort stund innan de drog vidare.

måndag, januari 30, 2006

Min fröpärm

Nu har jag fixat en egen fröpärm a la Birgitta. Det trickiga var att göra smarta kategorier. Så här gjorde jag:
  • Fakta
  • Idéer och planer
  • (1) Kallgroende perenner - höst
  • (1) Kallgroende perenner - vår
  • (2) Frösådd på friland - perenner
  • (2) Frösådd på friland - ettåringar
  • (3) Frösådd inomhus - jan/feb
  • (3) Frösådd inomhus - mars
  • (3) Frösådd inomhus - april/maj
Siffrorna 1, 2 och 3 har jag hämtat ur odlingsanvisningarna som följde med odla-fröerna. Sedan har jag delat upp dem i undergrupper. Jag skulle nog kunnat dela upp dem mer, men flikarna räckte inte! Jag har t ex ingen underkategori för grönsaker. Vi får se hur länge det funkar! Pärmen tänkte jag förvara i mitt trädgårdsförråd, där det är lite svalt.

PS. Jag har inte precis fyllt alla flikar!

Andra frösådden 30 januari

Efter en massa sorterande och läsande på påsar och i odlingsanvisningar så bestämde jag mig för att så:

Coloradoakleja - Silver Queen
Skogssalvia - Blue Queen
Temynta - Panorama Mix
Rosenskära - Double Click

Ca 30 frön av varje. Aklejan stod det att man kunde direktså, men jag antar att den inte hinner blomma då. Kanske jag får den att blomma om man börjar så här tidigt. Ingen aning!


Jag ångrar att jag inte varit duktigare på att spara lobeliakrukor, de verkar rätt lämpliga att bredså typ åtta frön eller så. Jag använde torvkrukor senast, men upplevde att de torkade så snabbt, så nu kör jag lite tager vad man haver. Glasspaket (hade bara en! måste käka mera glass!) och mjölkpaket. Har förstås gjort hål i botten.

Ni sparar väl vindruveförpackningen. Det är ju ett drivhus i sig!

Ja, ni ser. Jag använder fortfarande perlit som täckning. Den har ju blivit sågad av så många. Men jag lyckades ju få alla mina tidigare frön att gro och har egentligen inget att klaga på och jag har inget alternativ för tillfället, så jag kör vidare! Jag hörde att man kan använda kattsand som täckning, inte den klumpande sorten. Vi har en gammal kattsand i förrådet som vi inte gillade och jag hade för mig att det var av den där andra sorten. Så jag tog och täckte salvian med det. När jag sen vattnade geggade sanden ihop. Läste på förpackningen och det var klumpsand. Alltid detta improviserande! Jag skrapade bort lite av det översta. Vi får se om groddarna kommer genom.

Besvikelse!

Efter att ha studerat fröinköpet lite noggrannare, visade det sig att inga av mina fröer behöver köras ut i kylan! Jag som var så peppad!

Nybörjartips

Köp fröer med svenska instruktioner och en bild på framsidan!

Florinska rosengården

Nu har jag fått svar från Florinska rosengården. De säljer inte med postorder. Butiken ligger på vägen mellan Kungälv och Marsstrand. Låter som ett trevligt utflyktsmål i vår!

Odlafröerna har kommit! + Rustagrejer

Idag har fröerna från Odla kommit. Jag har fullt upp att sortera vilka som ska sås nu och vilka som ska skickas ut och vilka som ska väntas med. Jag tycker det är svårt! Och så har jag vikit fröpåsar som jag ska skicka till Diana. Fröpåsevikningar finns bl a hos: AoT sålista och Blombebisar.

Jag har spanat in de här hopfällbara boxarna på Rusta, 9 kr, som gratis. De är väl lämpliga att stoppa frösådderna i och köra ut i kylan? Rusta har för övrigt en massa plastlådor och förvaringsboxar i roliga färger och till bra priser. Plastbox (ej tät) 7,50kr, förvaringsbox (tät) 25 kr.



Rusta har fler grejer som jag vill ha, bl a detta planteringsbord! Fast det är bara 40 cm djupt... hade gärna haft 60 cm. Men det kostar bara 199 kr .









Förresten, har ni sett de här galna blomprydnderna? Man stoppar ner i krukan och så kvackar den när man behöver vattna! Det finns flera olika typer av bevattningslarm (99 kr, lite olika). Presenttips?









Till sist så är jag helt övertygad om att det är mycket roligare att städa om man gör det med ett rosa moppset (39 kr)!

Dom roliga skruvdragarna har du säkert redan sett. När var du på Rista senast?

Mer om rosor

Min rosbutikssammanställning nedan var på intet sätt komplett, om någon trodde det! Jag kompletterar med några fler.

Hortogreen har rosrea med 10% just nu och verkar ha priser som går att jämföra med Rosenposten. Dock saknas både Martin Frobisher och Winnipeg Parks. Om jag i stället jämför priset på Louise Bugnet (en ros som alla verkar hylla!), så kostar den 109 kr, med 10% rabatt blir det 98 kr. Frakten är alltid 99 kr.

Samma ros hos Rosenposten kostar 106 kr och hos Flora Linnea 130 kr.

Det är många som rekommenderar Cedergrens, men där finns ingen information om rosor och priser just nu.

Blomstergården i Uddevalla som nämns i kommentarerna har tyvärr slutat med rosor. Men dit verkar man kunna vända sig om man är intresserad av särskilda sorter av andra växter, för det var ett ganska stort utbud på perenner och buskar.

Rångedala plantskola utanför Borås (där har jag varit!) har en fin katalog och ett bra utbud, men ingen postorderförsäljning. Martin Frobisher, Louise Bugnet och Terese Bugnet kostar 129 kr/st. John Davies och Winnipeg Parks saknas.

Det finns fler postorderföretag i Danmark, t ex Löves, men de orkar jag inte kolla upp! Och Blomsterlandet har ingen prislista.

Annica rekommenderade två rosor, som jag letat fram länkar till. Mme Boll och Rose de Recht (den sistnämnda verkar superintressant!).

Tack för alla tips!

söndag, januari 29, 2006

Beställa rosor på nätet

Rosor kan man beställa från Rosenposten i Danmark. Som svensk betalar man till ett postgirokonto i Sverige och kursen är 120 svenska kronor mot 100 danska. Man lägger alltså till 20% på det danska priset för att få det svenska. Frakten tycks kosta 89 dkr oavsett man köper en eller 100 rosor, fast jag har inte hittat om det är ett annat pris till Sverige. Efter att ha kollat olika forum så är det många som är nöjda och belåtna med sina danska rosor. Rosen Martin Frobisher kostar 106 svenska kronor.


I Sverige kan man beställa rosor från Flora Linnea i Helsingborg. Frakten kostar 85-175 kr, men är gratis om man beställer för mer än 2000 kr. Den kanadensiska buskrosen Martin Frobisher kostar här 130 kr. Om man beställer fler än tio rosor får man 10% rabatt, dvs 117 kr.

Jag har efterfrågat tips om rosor till slänten. Själva busken behöver inte bli så stor (1 kvm?), men den ska gärna blomma mycket eller länge! Och doft är inte fel. Jag är mest ute efter vitt och rosa. Och det är ju inte ett supersoligt läge, så nåt som tål skugga på eftermiddag/kväll måste det vara. De förslag jag fått är (länkarna leder till Rosenposten och AoT:s roslista):



Winnipeg Parks (finns inte hos Rosenposten) - info hos AoT

Bilderna har jag fått låna från Rosenposten och som tack för det så lägger jag in en till länk!



Har ni tips om rossorter och vart man köper rosor, kommentera gärna! Har du beställt rosor på nätet vill jag väldigt gärna höra dina erfarenheter om det!

Actionplan för slänten

Efter att ha rådfrågat expertisen på Odla, har jag bestämt mig för denna handlingsplan för slänten.


  1. Gräver upp befintliga buskar och plantor och skyddar dem på annan plats.
  2. Hyr en grävare (vi har en massa grävprojekt i trädgården) och formar till slänten lite i terasser. Eftersom jag kommer lägga på ny jord kommer den kanske rinna bort om jag inte terasserar.
  3. Lägger en markväv över slänten.
  4. Murar en stenmur längst ner och där det behövs.
  5. Kanske en stentrapp längst till höger?
  6. Planterar tillbaka befintliga växter. Skär ett kryss i markväven och gräver ner växten.
  7. Planterar eventuella inköpta plantor som behöver mycket plats, genom kryss i duken.
  8. På med grus.
  9. På med jord (massor med jord...).
  10. Planterar perenner och fyller ut med sommarblommor i år.
  11. Täcker öppen jord med gräsklipp och/eller grus.
Det kommer att krävas mycket jord och jag önskar jag hade en jordlimpa på lager!

Anton i trädgårdslandet och andra barnböcker

När jag var på Rusta så slank det ner en bok i korgen. Anton i trädgårdslandet av Görel Kristina Näslund, med illustrationer av Lars Klinting. Jag betalade 39 kronor för den och ser i prisjämförelserna att det var mycket överkomligt.

Boken är från 1988 så det är innan pallkragarnas tid, men den tar upp allt möjligt om grönsaksodling på ett enkelt och konkret sätt. Precis min nivå, haha :-)

Man får följa Anton och hans granne Trisse som är trädgårdsmästare. Boken handlar om första sådden och hur man planerar landet och vilka blommor man kan blanda med grönsakerna för att de ska må bra. Den tar även upp hur man gör en kompost och varför man gräver och gödslar i landet, vilka växter som är ogräs och vilken ohyra man kan råka ut för, tips om lättodlade grönsaker, vad det innebär att tjuva tomater och kupa potatis samt en massa recept på soppor, gratänger och plättar. Faktagranskningen får någon annan stå för, men jag tycker det här var en väldigt inspirerande bok för mig som gröngöling i trädgårdslandet!

När jag var liten var jag medlem i Läseklubben (tack mamma) och fick bland annat Linnea planterar och Linneas årsbok av Christina Björk och Lena Andersson samt Pomonas äppelbok av samma författare som boken om Anton. Otroligt inspirerande böcker som jag älskade att läsa! Speciellt Linneas årsbok. Hon var så pysslig och gjorde så roliga grejer. Jag tror faktiskt att de här böckerna har haft en viss betydelse för mitt nuvarande trädgårdsintresse. Linnea i målarens trädgård fick jag aldrig, fast jag har köpt den boken som vuxen på bokrea. Bara vi får ordning på huset så ska jag gräva fram mina gamla böcker!

lördag, januari 28, 2006

Trädgårdsland och pallkragar

Jag har funderat lite på vad jag skulle vilja odla i trädgårdslandet. Jag har dock kommit på att jag måste hejda mig. Planen är nämligen att riva garaget i sommar (bakom den röda busken i bilden) och då kommer ytan för det tänkta trädgårdslandet (hitanför den röda busken) att vara i krigszonen. Dessutom tänkte jag ju ge mig i kast med slänten och det kommer att vara en hel del jobb med det. Slänten är precis till höger om denna bild.


Jag är en fånig person som lätt drabbas av anti när det är något som "alla" skaffar eller gör. Jag brukar normalt bojkotta. Pallkragar är en sån grej. Helt plötsligt såg man dem överallt och jag drabbades av anti. Men efter att ha läst om pallkragar och upphöjda bäddar så förstår jag att det är väldigt smart och något som jag ska satsa på om jag ska ge mig på grönsaker. Jag har förresten skrivit om lite om mina planer förut.

Varför pallkrage?
  • Ett snabbt sätt att fixa en ogräsfri odling. Man täcker med markväv direkt på gräsmattan (man kan använda tidningspapper också, men det hjälper inte mot elaka rotogräs), och fyller pallkragen med gödsel och jord. Det går dock åt mycket jord. Har läst att varje pallkrage rymmer fyra 50-literssäckar.
  • Det blir ett bra odlingsförhållanden i pallkragen och det lär växa extra bra.
  • Det tar inte så mycket plats och man rymmer en hel del i dem.
  • Med flera varv pallkrage så blir det bekväm arbetshöjd att sköta om landen.
  • Man har en möjlig chans att stå emot sniglarna (obs, det är ingen snigelfrigaranti med pallkragar!).
  • Man kan vika ihop pallkragen och stuva undan om man tröttnar!
Jag har funderat vad jag skulle vilja så och kommit fram till fyra pallkragar. Det här är grönsaker som jag brukar köpa och vet att jag gillar och vill äta. Just nu känns det inte så lockande att greja med grönkål, rättika och kålrabbi eftersom jag inte vet hur jag använder dem.

Broccoli och squash. Morötter och lök. Sockerärtor och bondbönor. Sallad och rädisa. Egentligen ryms det väl fler olika grejer i varje pallkrage. För varje år byter man i alla fall pallkrage för det man odlar, sk växelbruk. På så vis undviker man att grönsakerna drabbas av sjukdomar. Efter fyra år är det lämpligt att man gått varvet runt.

Vitsen med ett grönsaksland är att man under sommaren kan plocka grönsaker till matlagningen. Jag tycker det vore underbart med egen ruccolasallad och egna kokade bondbönor med skirat smör till maten! Om allt är slut till hösten gör ingenting. Förutom dessa kragar har jag redan potatisland/jordgubbsland (i krigszonen, så jag kommer nog inte att sätta någon potatis i år?) och en kryddhörna. Och så vill jag ha en tomatplanta på altanen.

Jag har ju fått en påse med salladsfrön som jag redan börjat så. Det är alldeles för tidigt, jag vet, men det stod att man kan ha i krukor i fönstret. Det finns fröer kvar så dem tänkte jag använda upp i sommar. Därför kan jag nog inte hålla mig från åtminstone en pallkrage i sommar. Men den ställer jag nog uppe vid huset, nedanför altanen någonstans. Där kanske jag sår salladen, sockerärtor och rädisa. Kanske nåt mer om det ryms. Det är smart om man sår sallad med ungefär två veckors mellanrum, så har man sallad under en längre period.

Sedan ska jag nog skaffa en pallkrage för perennasådder också.

Här är några länkar med information och inspiration:
Mias köksträdgård
Om växelbruk
Om pallkrageodling
Pallkrageklubben

Tänker du så några grönsaker i år? Vilka? Vad tycker du om pallkragar? Bra eller anus?

Favoritmaten

Liksom resten av mänskligheten befann jag mig inne i Göteborg igår eftermiddag. Käket förtärdes på Mother India i Nordstan (man går ut förbi Intersport vid Scandic hotell). Där finns alltså världens godaste rätt. Åtminstone världens godaste kycklingrätt som jag nånsin ätit. Chicken Lassuni.

Mitt tips om ni råkar befinna er i Nordstan och blir hungriga och inte är sugen på:
  1. Hamburgare
  2. Pizzabuffé
  3. Åhlensmat
  4. Panpizza igen
  5. Texmex
  6. Kinesiskt
Så går ni och äter indiskt på Mother India. Och så väljer ni Chicken Lassuni. Minns ni nu L-A-S-S-U-N-I. Det är svårt att minnas alla konstiga namn.

"Kycklingfilé marinerad i vitlök, grön chili och kryddor, grillad i lerugn."

Är det nån som provat?

fredag, januari 27, 2006

Komponera rabatter

Hos Odla finns nu en artikel om mästarrabatten 2006. Det är Blomsterfrämjandet som från och med i år utser någon trädgårdsmästare att komponera en bra rabatt som sedan sprids i butikerna med skisser och planteringsförslag.

Vilket bra initiativ, för det är ju supersvårt att komponera en rabatt! Man ska tänka på:
  • Läget: soligt/halvskugga/skugga
  • Jorden: sandigt/lerigt
  • Blomningstider: våren/försommaren/högsommaren/sensommaren/hösten
  • Höjden
  • Färger
  • Bladformer
  • Zonen
Och säkert mer som jag glömt. Kolla skissen och listan på växter. Jag finurlar ju själv på slänten. I min trädgård har jag ett par perennarabatter, bl a den här på baksidan:


Jag har bara sett den från slutet av augusti och framåt, har inget minne av hur den såg ut vid visningen i våras. Jag tycker de förra ägarna har gjort ett bra arbete i form och färg. Jag skulle kunna tänka mig att komplettera/byta ut så jag får lite fler spännande bladformer. Jag har ju även satt några liljelökar längst bak. Till sommaren ska jag försöka göra en växtlista på vad som egentligen finns där. Det jag vet om är: ulleternell, näva, buxbom, pion, mossflox, daglilja och vad heter de där silvriga stavarna i mitten?

Jag har av Catarina fått ett boktips om boken Drömplantor av Piet Oudolf Henk Gerritsen. Den boken måste jag låna/köpa!

Saker man borde

Skaka av snön från buskar och träd.

torsdag, januari 26, 2006

Sårapport och bloggtips

Nu har 100% av pelargonfröna grott!
Alla krukor av salladen har grott!
En av fyra salvior har grott!

Jag skulle vilja blogga om rosor och trädgårdskurser och planerade perennsådder. Men just nu har vi gäster från Luleå som jag ännu hellre vill umgås med, så jag tänkte skjuta på bloggandet lite.

Jo förresten, jag kan erbjuda alla pysselvänner ett bloggtips, kolla Bella Dia och hennes samling med grejer! Gulligt!

Vi hörs!

Bloggtips - folk som snart flyttar

Det är många som rör på sig (snart) och de drömmer och funderar och bloggar om det!
Tipsa gärna om fler!

onsdag, januari 25, 2006

Taggad!

Linda K taggade mig så jag rullar bollen vidare!

Four jobs you have had in your life:
1. Köksfläktsmontör
2. Planetarievisare
3. Lärare
4. Webbdesigner

Four movies you could watch over and over:
1. Mannen utan minne
2. Den där Mary
3. Gross Pointe Blank
4. Amelie från Montmartre

Four places you have lived:
1. Byske
2. Luleå
3. Saxnäs
4. Masthugget

Four TV shows you love to watch:
1. Gröna rum
2. Desperate housewifes
3. Hundra höjdare
4. Gilmore girls

Four places you have been on vacation:
1. Cebu
2. Hanoi
3. Sydney
4. Saltolouktta

Four websites you visit daily:
1. Nyligen
2. Allt om trädgårdsforum
3. Odlas forum
4. Aftonbladet

Four of your favorite foods:
1. Chicken Lassuni på Mother India
2. Thaimat med kyckling, kokosmjölk och röd curry (lär mig aldrig namnet)
3. Plättar
4. Grillat

Four places you would rather be right now:
1. I sängen sovandes (gäller egentligen för alla fyra val just nu)
Men om vi tänker dagtid:
2. Följa med våra kompisar som åker till Alperna på lördag
3. Solig strand i Thailand
4. Trädgårdsresa till Madeira eller vad som kan passa för årstiden.

Four bloggers you are tagging:
1. Husmusen
2. Minna - Saker som händer
3. Camilla
4. Annica.nu

Älska Ikea

Via designsponge fick jag nys om att det finns en amerikansk fansite för Ikealovers. En blogg där man kan gotta sig i de senaste produktnyheterna! Är inte det roligt? Positive fanatics heter den.

tisdag, januari 24, 2006

Kategori: Inspiration och växthusdrömmar

Uppdaterat: Jag uppdaterar inte denna förteckning längre...

---

I den här kategorin tänkte jag samla på växthusdrömmar och annan inspiration jag hittar på Internet. Förutom växthus, kan det vara bilder på välkomponerade rabatter och fina saker man kan köpa eller längta till.

02 feb 06: En slänt med stenterasser
27 jan 06: Komponera rabatter - mästarrabatten 06 går att inspireras av!
24 jan 06: Ett modernt växthus
21 jan 06: Växthusbygge - ett förvandlingsnummer
21 jan 06: Fröpärm - en bra idé hur man kan få ordning på sina fröer
18 jan 06: Välkommen till Karins växthus - ett växthus i trä från Florum
11 jan 06: Gjuta i betong
3 nov 05: Julklappstips till en trädgårdstok

Så gjorde jag skissen

Har fått en fråga om hur jag gjorde skissen på slänten. Det var inget märkvärdigt! Jag utgick från den här bilden:Öppnade bilden i bildbehandlingsprogrammet Photoshop och började måla på den. Viktigt att man gör de olika blommorna i olika lager, så är det lätt att duplicera och flytta runt. Jag tycker egentligen att det är alldeles för darrigt att måla med musen (vill ha en ritpenna!). Om jag orkade och var lite mer noggrann kanske jag skulle göra en psd-bild med en uppsättning olika blommor och sen bara dra in i olika rabattkompositioner? Om jag uppfattat såna befintliga program så är det ungefär så dom funkar? Så här blev det för den som missat!

Ett modernt växthus

Jag fortsätter drömma om växthus. Här har jag hittat en modernare variant, som också ser underbart härlig ut! Ett litet vattenblänk framför gjorde ju inte saken sämre!


Växthuset heter Flora och kommer från Rosenberg Wase. Tina Wase berättar att Flora är ett byggsystem där varje modul är 60 cm och på så vis kan man i stort sett själv bestämma bredd och längd på sitt växthus. Flora går därför anpassa även till mindre trädgårdar. I systemet finns även bod (sopsortering) och cykelställ mm.

Snyggt tyckte jag! Rosenberg Wase har också designat stolen framför växthuset.

måndag, januari 23, 2006

Fröer från Odla

Jag säger gärna att jag sitter och planerar och funderar och tänker hur jag ska ha det. Kollar kataloger och böcker och så.

Men. Nu gick jag in på länken till Odlas fröer. Och vips hade jag impulsköpt fröer för 200 spänn! Jag kommer omöjligt att kunna så alltihop! ...eller... det går kanske ordna :-) Är det nån som vill byta fröer är det bara att hojta!

Alunrot - Emperors New Clothes Förkultiveras mars-april.
Coloradoakleja - Silver Queen - Kan direktsås
Indiankrasse - Moonlight - Kan direktsås
Luktärt - High Scent - Förkultiveras inomhus i januari-mars eller sås utomhus i april-maj.
Luktärt - Sweetie Mixture
Romersk riddarsporre - King Size Scarlet - 1-årig. Kan förkultiveras några veckor el direktsås.
Rosenskära - Double Click - Kan förkultiveras i mars-april, men går även att direktsås.
Bonusfrö Vallmo, Shirley Double Mix - Gratis
Skogssalvia - Blue Queen - Kan förkultiveras i januari-mars.
Temynta - Panorama Mix <- Kolla Catarina! - Förkultivera i januari-mars.

Plantflytt

I morse hade en pelargon och en sallat kommit upp, så de fick flytta ner till källaren och idag när jag kom tilbaka från jobbet hade ytterligare en pelargon grott! Efter åtta dagar har 7 av 10 pelargonfrön grott och 3 av 4 (fast det var en frömix och jag hade flera frön i varje kruka) av salladen. Ingen Salvia ännu.

Jag känner en obetvingad lust att börja så perenner och köra ut frön i kylan. Jag var på Rusta idag och där hade de billiga hopfällbara lådor! Fast det går ju lika bra med brödbackar och champinjonlådor från affären. Efter att ha skissat på slänten så förstår jag att jag behöver en hel mängd med perenner!

söndag, januari 22, 2006

Kategori: Frösådder

Uppdaterat: Jag uppdaterar inte denna förteckning längre...

---
Här samlar jag inlägg som rör mina frösådder!

10 feb 2006: Om sådderna
06 feb 2006: Smått och gott den senaste veckan
03 feb 2006: Dianas fröer har kommit!
03 feb 2006: Sårapport för andra sådden
30 jan 2006: Min fröpärm
30 jan 2006: Andra frösådden 30 jan
30 jan 2006: Besvikelse!
30 jan 2006: Nybörjartips!
30 jan 2006: Odlafröerna har kommit! + Rustagrejer
26 jan 2006: Sårapport och bloggtips
23 jan 2006: Fröer från Odla
23 jan 2006: Plantflytt
22 jan 2006: Såbestyr - flytt av plantor
22 jan 2006: Min nya såhylla!
22 jan 2006: Frösåddsrapport
19 jan 2006: Himmel å pannkaka! (sårapport)
16 jan 2006: Såfundering blomjord/såjord
15 jan 2006: Lampa över sådden
15 jan 2006: Första sådden 15 januari (hängpelargon, sallat och salvia)

Såbestyr - flytt av plantor

När fröna gror ska det gärna vara varmt och mörkt. När fröna grott ska det gärna vara ljust och svalt. Hur löser man det när fröna gror olika snabbt? Jo, man skaffar en fröhylla nere i källaren! Nu har jag delat upp så att de krukor som innehåller frön som grott har fått flytta ner till källaren och de krukor som inte visat nåt tecken på liv får vara kvar i rumsvärmen. Utan extralampa. Och ni som undrar vad det är för keso i krukorna så är det perliten jag testar! Ett vulkaniskt material som ska hålla fukten och skydda fröet vid grodd.

Min nya såhylla!

Här är min nya fröhylla! Två hyllor, till att börja med. Ett sånt där grönt minidrivhus rymmer ca 36 småkrukor, så just nu kan jag så ca 70 plantor, plus att båda hyllplanen har 20 cm så-yta över brevid drivhuset. I köket har jag plats för ytterligare 36 plantor. Jag reglerar höjden till ljuset med träklossar.

Min make älskar sånt här pyssel med strömbrytare och elkablar. Jag försöker förklara att jag faktiskt gått elprogrammet i tre veckor (i åttan) och kan göra sånt här själv. Fast skillnaden mellan oss är att han tycker det är roligt och jag blir mest irriterad.

Det blev i alla fall hur bra som helst!

Litet fiasko?

Det enda som har hänt med mitt lilla lökarrangemang som jag gjorde härom fredagen är att primulorna vissnar!Det är möjligt att lökarna kommit upp en mm, men jag hade högre förväntningar än så!

Vitlöken i hyacintglaset

Min vitlök i hyacintglaset växer lite knöggligt. Den lilla klyftan till vänster pressades ut och låg och simmade nere i glaset. Den har jag fiskat upp nu. Jag har inte smakat den än! Det här är väldigt lätt odling som jag kan rekommendera till alla som känner sig osäkra på om ni verkligen har gröna fingrar!

En titt i förrådet

Att min deo och mina hudkrämer snart är slut motiverar ännu ej ett besök till Gekås. Äsch.

Släntidéer

Nu ikväll har jag roat mig med att göra en skiss på slänten! Jag funderar på att mura en kant längst ner som stöttar upp lite.
  • På kanten planteras stjärnklocka och kanske näva. Gärna flox och bräcka också som blommar på våren.
  • Stommen skulle kunna vara rosa rosor (det finns redan några rosa rosor i slänten).
  • Nepeta eller annat stavigt runt rosorna (är det för skuggigt?). Annat förslag som passar ihop med rosor i halvskugga?
  • Vita och rosa astilbe-plymer i juli, och framåt sensommaren rudbeckia (fast läget funkar nog inte).
  • Funkia med fina bladverk som fyller ut.
  • Uppe på kanten (fast det har jag inte ritat in) funderar jag på lupiner och riddarsporre. Där uppe är det mer soligt läge mitt på sommaren.
Och såklart kan man säkert inte hålla sig för att peta ner allt man hittar? Lite liljor också... och nåt mer som blommar senare på hösten. På våren har jag satt narcisser. Löjtnantshjärta tycker jag också om, så det kanske också ryms?

Blir det för plottrigt? Ska jag satsa mer på rosor? Har ni några andra bra förslag!?

Uppdaterat: Glömde en del bakgrundsfakta som är bra att ha!
  • Slänten vätter åt öster, det är sol hela morgonen och fram till lunch någon gång. Sen är det ljust någon timme till, men solen ligger ju inte direkt på.
  • Jorden är lerig, men jag ska väl mylla till den lite.
  • Jag bor i zon 2 eller 3.

Driva kvistar

Nu är vi tillbaka efter en lååång promenad runt halva samhället och i skogen. Solen sken, frisk, klar luft, kallt. Det var mycket norrlandsvibbar i luften idag! Det som var lite annorlunda var att vi stannade till på en thai-take-away vid pendeltåget och käkade! Mycket gott så det kommer vi att göra om.

Väl hemma igen knipsade jag kvistar från olika buskar i trädgården. Nu ska här testas driva kvistar!

I en bok jag har (som jag glömde räkna upp förut) står det att man i januari kan driva:
björk, svarta vinbär, krusbär, måbär, korallkornell, körsbärskornell, vide, daggvide, kaprifol, trollhassel och forsythia (som måste vara minst två år gammal om man vill få blommor). Man snittar ytan längst ner och tar bort barken. Sen kan man gärna låta kvistarna ligga i ett ljummet badkar några dagar. Man kan också trä en plastpåse över kvistarna när de står i vasen så att den inte hinner torka innan bladen slår ut. Kvistarna kan stå mörkt innan knopparna slår ut, men sen ska de ut i ljuset.

Jag tror inte jag tog in någon av de uppräknade träden eller buskarna. Jag tog så klart in en kvist magnolia, men även äpple, som står uppräknat bland kvistar som kan drivas i februari.

Boken heter Året om i trädgården och är skriven av en norska som heter Mona Lande. Det är ganska troligt att den är skriven för lite kallare klimat än vi har i Göteborg så jag chansar med att jag kommer att lyckas ändå... De kvistar som hon räknade upp för februari var:
hägg, körsbär, plommon, äpplen, rosenrips, hästkastanj och rosenmandel.

Jag skulle behöva gå en träd- och buskkurs. Typ 80% av buskarna i min trädgård är oidentifierade.

Mer om att driva kvistar: Sylvia på Odla och ett inslag ur Gröna rum.

Vädret

I natt var det -17,4 grader. Nu skiner solen så temperaturen stiger hela tiden, och nu är det -9. På TV är det utförsåkning. Det känns som vinter på riktigt. Det är jättevackert och jag har tagit bilder, men Photoshop kajkar så det blir inget med dom här. Nu käkar vi och tänkte sen gå ut på en vinterpromenad. Måste passa på att känna vintern när den gör ett besök!

Otroligt

Min gamla miniräknare från gymnasiet funkar fortfarande. Jag har inget minne av att jag bytt batterier! Kan det vara möjligt? Ca 15 år... Annelie, funkar din också?

Frösåddsrapport

Fem av tio pelargonfrön har grott. Och två av okänt antal salladsfrön har grott. Inte illa tycker jag! Nu är det bara salvian som inte gett sig till känna än.Jag fick lite panik när jag såg att de söta salladsfröna (syns inte längst bort) hade slokat. Men de repade sig fantastiskt nog efter att ha fått lite extra vatten. Jag har slagit av elementet nu som är under fönsterbrädan, jag är rädd att det torkar ut för snabbt. Hade säkert varit bättre med plastkrukor.

Jag fick en fråga om vad det var för pelargon. Jo, det är en av årets frönyheter från Weibulls, Summer Showers Mix Ivy.

Mer om frösådden här: start (15/1), lampa, rapport.

Idag har vi varit på Biltema, Hornbach och Ikea. Vi har bland annat köpt hylla, lysrör och sålådor till en slimmad variant av den här idén. Jag tänkte försöka hålla mig på en behärskad nivå till en början, jag är nämligen rädd att jag "försår mig", mycket jag tar mig till har en benägenhet att gå till överdrifter :-)

Just nu har jag dock inga lämpliga fröer att så. Börjar vara dags att skicka efter beställningen!

Och ute är det -13 grader. Det har varit en jättehärlig vinterdag! Glömde tyvärr fota.

lördag, januari 21, 2006

Växthusbygge - ett förvandlingsnummer

Jag har börjat läsa forumen på Odla. Där hittar jag hur mycket spännande som helst (t ex fröpärmen i inlägget innan). En av deltagarna, Pisanggoreng/André hade en gammal kåk på tomten:
De fick en bra idé:I april förra året började dom riva. Och redan i somras hade de hunnit få detta läckra växthus/uterum:
Jag är helt fascinerad! Dels över att de kommit på idén, men också över det slit det måste inneburit! Det är åtskilliga tegelstenar i det där huset! André berättar att det inte tog lika lång tid som de hade räknat med. De måste ha varit otroligt flitiga! Man kan följa hela bygget här.

Kombinationen sten eller tegel och glas är otroligt snyggt. Tydligen är det också väldigt bra för klimatet inne i växthuset.

Uppdaterat: Jag frågade André vad huset använts till. Under 20-talet och förmodligen fram till 30-talet var det bostad och senare har det varit någon slags verkstad.

Fröpärm

Birgitta har full koll på sina fröer med hjälp av denna vackra pärm. I pärmen kan hon bläddra och drömma och enkelt se vilka fröer hon har.



Birgitta berättar att hon tycker det ska vara tilltalande även "för ögat" under vintern -längtanstiden- innan den riktiga säsongen börjar. Den fina pärmen inspirerade henne också att göra egna fröpåsar.

Titta gärna i Birgittas fotoalbum och se vilka fina rabatter hon får till med sina fröer.

Fröpärmen är inköpt i Balkongbutiken i Sickla.

Du kan göra en egen fröpärm med hjälp av en helt vanlig pärm och fotofickor!

fredag, januari 20, 2006

Fler trädgårdsbloggar

Nu börjar trädgårdsbloggarna ploppa upp som lökar ur marken! Jag visste väl att 2006 skulle bli trädgårdsbloggarnas år! Jag har lagt in de som jag hittat (och som uppdaterats senaste månaden) i listan till vänster. Det ska bli intressant att följa rutinerade trädgårdstokar som Hannele, MiaMi (kolla frösamlingen!) och Svante (en specialistblogg). Och Diana som jag stött på hos Odla. Jag hoppas du kommer att hitta ett bloggverktyg som passar dig! Optimistic Gardener är en trädgårdsblogg som funnits ett tag, men jag har faktiskt inte kommit mig för att läsa den. Jag är tyvärr för slö för att läsa på engelska :-o Men det är ett hett tips.

Keep on blogging!

torsdag, januari 19, 2006

Himmel å pannkaka! (sårapport)

Kors i taket! Jag gick och inspekterade min frösådd. Och här måste rapporteras! Några frön har redan grott, kolla! (Pelargon, pelargon och sallad).

Från och med i morron måste jag komma ihåg att slå på lampan! Det är ju bara fyra dagar sedan jag sådde. Inte behövde jag vänta särskilt länge. Nu är jag jättesugen på att så ännu mer! Åh, måtte jag vattna rätt.

Kvällssurfar

I våran lägenhet hade vi möblerat arbetsplatsen i hallen, så vi växlade vid att sitta vid datorn. I bland couchcomputade maken i soffan och jag satt i hallen och grejade med datorn. Lagom socialt. Nu har vi ordnat ett långt skrivbord så vi kan sitta brevid varandra och jobba. Just nu tittar han på Svenska dialektmysterier med hörlurarna (fnissar emellanåt) och jag kollar på Design 365 och Gröna rum. Tittade på dialektmysterierna tidigare ikväll och det var ett väldigt mysigt program (avsnitt 2)! Vissa delar gjorde mig nästan tårögd!

Hur som helst. Det är mysigt att surfa i par. Men det är bara så himla synd att väggarna är gula, listerna är blå och golvet är i plast! Urk!

PS. Våra händer flagade sönder efter fog-persen i måndags så vi har faktiskt inte orkat dra ett strå sen dess!

onsdag, januari 18, 2006

Lupiner och akleja

Varje försommar är jag lika imponerad av lupinblomningen kring vägarna här nere i södra Sverige. Mäktigt. Riksväg 40 genom Bollebygd är t ex oerhört vackert! Lite som rallarrosblomningen hemma i Norrland i slutet av juli.

Jag har fått denna urgulliga frökollektion från Plantastic (tack!):


Hybridaklejor med lång sporre
Blandade färger, blommar maj-juni året efter sådd. Sol till halvskugga. Höjd 90 cm.

Aster ’Ostrich Plume’
Blandade färger. Blommar på sensommaren. Sol till halvskugga. Höjd 45 cm.

Höga dubbla blåklint
Blandade färger. Blommar i mitten av sommaren. Soligt. Höjd 90 cm.

Stockros ’Chatto’s mix’
Blandade färger. Blommar maj till juli sommaren efter sådd. Soligt. 1,8 m.

Lupin Russellmix
Blandade färger. Blommar sommaren efter sådd. Sol till halvskugga. Höjd 90 cm.

Av påsen att döma är det lite tidigt att så ännu. Jag väntar till mars! Jag funderar på att gräva rabatter för sommarblommor (och aklejor och lupiner mm) längs kanten framför slänten (oj vilket sorgligt äppelträd där till vänster). Det blir nog bra.

Välkommen till Karins växthus

Karin Åberg i Luleå har förverkligat drömmen om ett växthus på ett oerhört smakfullt sätt. Jag sitter och tittar i hennes fotoalbum och dreglar. Det ser så härligt ut! Jag vill sitta där i växthuset och lukta på blommorna och smaka på druvorna!


Karin berättar att växthuset är som ett lusthus också. Rena "terapin" att gå ut dit. Det tvivlar jag inte en sekund på!

Och när jag ser hennes pelargoniehylla och krukstället med pelargonier så vill jag så fler pelargonier! Det är hängpelargon som jag testar fröså. Fast jag tar gärna sticklingar också.

Växthuset är i trä och kommer från Florum i Burträsk. Färgen är specialbeställd, en matt vit linoljefärg. Det som är speciellt med Florums växthus är att de är tillverkade i gran och att de är högre än andra växthus. Luftigt. Och vackert!

PS. Jag har bloggat om Karin förut!

Växter och allergier

Här är listan som Grums kommun rekommenderar för allergiker:

Växter värda att prova:
Aloe, Ampellilja, Azalea (ej luktande), Bananträd, Begonia, Bladkaktus, Blåöga, Bonsaiträd, Bougainvilla, EnFlitiga Lisa, Hemtrevnad, Hibiskus, Hortensia, Höstglöd, Julkaktus, Juvelblomma, Kaktusar utan luktande blommor, Lyckliga Lotta, Lyckoklöver, Mose stentavlor, Novemberkaktus, Orkidéer (ej luktande), Palmaralia, Palmer, Papegojstjärt, Rumsask, Rumsek, Rumsgran, Rumsmalva, Toffelblomma, Vandrande jude, Våreld, Åderblad

Och följande växter är ej lämpliga:
Apelsinträd, Astrar, Benjaminfikus, Doftranka, Dr Westerlunds blomma, Eterneller, Femöring, Fönsterviva, Gardenia, Gerbera, Gloxinia, Gula tulpaner, High Chaparal (giftig mjölksaft)Hyacint, Julstjärna (giftig mjölksaft), Kristi Törnekrona (giftig mjölksaft), Krysantemum, Oleander (mycket giftig), Palettblad, Pelargon, Prickblad (giftig mjölksaft), Primulor, Prästkrage, Ringblommor, Saint Paulia, Sprätt iväg (giftig mjölksaft), Tagetes

tisdag, januari 17, 2006

Vermikulit och Perlit

Och Diana Lovatt skriver om skillnaden mellan Perlit och Vermikulit.

Perlit används som täckning för att hålla fukten kvar, men det är dessutom till för att reflektera ljuset till den lilla plantan som kommer upp. Vermikulit blandar du in i jorden för att även där ge jämnare fuktighet och samtidigt ge en porösare jord för plantornas små rötter.

Jag var ju tvungen att forska lite vidare i detta också. På AoT:s forum hade någon ställt samma fråga. Någon tycker att perliten är obehaglig att handskas med, det är lite som att hålla i frigolit. Flyter dessutom runt ovanpå frösådden om man vattnar för häftigt. Dessutom har den en förmåga att bli grön. Perliten är bättre att blanda in i jorden och vermikuliten fungerar bättre ovanpå sådden. Men någon föredrog vanlig sand! Och en slutsats som Inger R drar, som testat en massa olika jordblandningar är att en blandning av såjord med minst 20% inblandning av små lecakulor ger det bästa och pålitligaste såresultatet!

Uppdaterat 5 mars 2012: Här tipsar jag om var du kan köpa vermikulit och perlit till bra pris!

Saint Paulia och allergier

Jag har fått så många bra kommentarer de senaste dagarna. Ulrika berättar att man inte ska ha Saint Paulia i sovrummet! "Vi hade det ett tag och vi problem med ruvor i näsan och det gick hål på och sedan blödde det. När vi efter några veckor började må riktigt dåligt av det och kontaktade läkare var det första han frågade om vi hade Saint Paula i sovrummet. Det hade vi! Vi plockade bort dem och nu har vi inga problem alls längre."

Det där var ju något helt nytt för mig så jag googlade för att se vad jag kunde hitta om detta.

I Saint Pauliasällskapets forum skriver de en massa olika saker om Saint Paulia och allergi.
  • Växten i sig är inte giftig
  • De ludna bladen samlar på sig damm och allergen som man kan vara allergisk mot
  • Man kan vara allergisk mot själva blommorna, utan att ha kontaktallergi
  • Allergin verkar visa sig i form av snuva
  • Saint paulians hår är ihåliga, och när de går av vid hantering kommer en allergiframkallande växtsaft fram (enl Lotta B som citerar författaren till boken Grönare liv för allergiker)
  • Enligt läkare ska man inte ha Saint Paulia om man är allergisk.
På en sida hos Grums kommun, en annan hos Sandvikens kommun, nämns Saint Paulia som en växt som inte är lämplig för allergiker pga dess giftighet.

Det finns även dem som inte tror på detta. På astma.com har någon med initialerna NFJ frågat presidenten Jim Toms i det Canadensiska Saintpauliasällskapet som i sin tur frågat bland medlemmarna. Där anser man att plantan är harmlös ur allergisynpunkt, dvs man har inte hört om medlemmar som blivit sjuka. NFJ hänvisar också till en länk (som inte funkar) att den är klassificerad som 1 på en skala från 1 till 10 varav 1 är det bästa för allergiker 10 det värsta.

Det här var dagens grävande journalistik. Känns inte direkt som jag kommit till nötens kärna! Jag har inte nått själva källan! Men hur som helst, om man nu skulle gå omkring och vara snuvig hela dagarna så kan man ju testa att flytta sin Saint Paulia till något rum där man inte vistas så mycket!

Tack Ulrika för att du berättade detta för mig!!