onsdag, januari 18, 2006

Lupiner och akleja

Varje försommar är jag lika imponerad av lupinblomningen kring vägarna här nere i södra Sverige. Mäktigt. Riksväg 40 genom Bollebygd är t ex oerhört vackert! Lite som rallarrosblomningen hemma i Norrland i slutet av juli.

Jag har fått denna urgulliga frökollektion från Plantastic (tack!):


Hybridaklejor med lång sporre
Blandade färger, blommar maj-juni året efter sådd. Sol till halvskugga. Höjd 90 cm.

Aster ’Ostrich Plume’
Blandade färger. Blommar på sensommaren. Sol till halvskugga. Höjd 45 cm.

Höga dubbla blåklint
Blandade färger. Blommar i mitten av sommaren. Soligt. Höjd 90 cm.

Stockros ’Chatto’s mix’
Blandade färger. Blommar maj till juli sommaren efter sådd. Soligt. 1,8 m.

Lupin Russellmix
Blandade färger. Blommar sommaren efter sådd. Sol till halvskugga. Höjd 90 cm.

Av påsen att döma är det lite tidigt att så ännu. Jag väntar till mars! Jag funderar på att gräva rabatter för sommarblommor (och aklejor och lupiner mm) längs kanten framför slänten (oj vilket sorgligt äppelträd där till vänster). Det blir nog bra.

5 kommentarer:

Mia sa...

Självklart kollar jag gästboken. ;-)
Det är se men inte röra som råder på min blogg för blogsome flyttar till ny server och flyttbilen har antagligen kört vilse eller så. Därför kan inte jag göra nya inlägg och besökaren kan inte kommentera.

Visst kan du göra bodybutter. På Crearome hittar du ingredienser, de har även ett startpaket som heter bodybutter och är du ovan så kanske det är grejen. Om du beställer nåt så missa inte deras bunt med gratishäften där finns recept och annat bra o ha. Om du skickar mig ett mejl så kan jag ge dig ett recept. Vill inte göra det så här eftersom jag plankar ur en bok.

Mia igen sa...

Äh länken funkar ju inte!
Så här ska den se ut.
www.crearome.se

FIffigafrun sa...

Älskar också lupiner i massor och har försökt plantera in en äng på allmänningen bakom vår tomt. Men icket, det gååår bara inte. De tynar bara bort liksom för där härskar Rallarrosorna allena. Men jag får väl börja uppskatta dem också då. Visste du att det finns VITA rallarrosor? Dom är jättefina men sprider sig inte alls så lätt tydligen.

Camilla sa...

Åhh.. lupiner.. Dom är så underbart vackra :D Jag fick en jättefin av min pappa för ngt år sedan, en vaniljfärgad/ljusgul. Den klarade sej fint i kruka. Men eftersom jag inte har ngn plats för att övervintra blommor så fick den gå till blomsterhimlen istället ;) Men fin var den.

Ngn dekorativ grönsak att odla är brysselkål. Det har jag haft i en kruka på balkongen. Tyvärr blev där mycket larver.. så jag ville inte äta brysselkålen sen >_< Vill man ha ngt som klänger och växer snabbt så är fjärilskrasse ngt att rekomendera. Där blir små söta gula blommor också :)

AnnicaB sa...

Aklejor är en annan av mina favoriter. Jag är en rikt "sucker" för gamla "mormorsväxter". Gillar även lupin, fast har inga planterade. Jag köpte ett helt gäng plantor med aklejor förra året, har även bestället fröer i år. Jag hoppas de klarat vintern och gärna fixat till några hybrider - vilket aklejor tydligen gärna gör, kan bli skojiga färger. jag har vita, blå, blåvita och en vinröd/gul-variant. Spännande :)