lördag, januari 14, 2006

Framtidsplaner

Jag har ägnat kvällen åt att rita hur trädgården skulle kunna se ut om en massa år. Jag la nämligen till ett nytt garage (som vi iofs vill börja med i sommar om det går), eventuell utbyggnad, trädäck, växthus, damm osv. Alla dom grejerna varken görs eller betalas innan sommarn! Drömma går ju! Till hands hade jag "Allt om trädgård" av Marie och Björn Hansson m fl. De har ett långt kapitel om just precis det jag gjorde. Jag förstorade tomtkartan, la smörpapper på och började skissa! Och deras bok har en massa inspirerande bilder om grusträdgårdar, köksträdgårdar, woodland, slänter och annat.

Det bästa av allt. Jag har inte tänkt klart. Det finns utrymme för förändringar! Baksidan och utrymmet framför huset till vänster om ingången är inte så genomtänkt än. Väderstrecken på ritningen nedan är öst ner och väst upp, söder åt vänster och norr åt höger.

Men nu borde jag fundera på vilka fröer jag ska så till sommaren. Jag har inte riktigt bestämt mig för var sommarens sommarblomsrabatt ska vara.

Förresten så ritade jag upp växthuset som jag vill ha, i Willabs växthusguide och landade på ett som kostar 35 000 kr! Om jag sparar 600 kr i månaden så tar det knappt fem år och jag har detta växthus. Just det ja, jag har två skrapade trisslotter i väskan som jag inte löst in nya lotter för.

Har ni ritat upp en trädgårdsplan någon gång, eller kör ni på ren och skär känsla?

5 kommentarer:

Mia sa...

Ok om jag vinner på en trisslott så blir det nåt av dessa. ;-) Kolla och njut! ;-)
Sweden greenhouse

Florum

Desirée sa...

Både och. Jag började med att planera rum (blomrabatter på framsidan, grönsaksland, bersåer..) och plantera buskar, men sen har jag nog mest improviserat resten.

AnnicaB sa...

Jag gör ofta listor och planer och ritar och står i. Slår upp alla växter på Internet och är oerhört ambitiös. Sedan blir det aldrig som man tänkt, för det är så svårt att få tag i exakt det man planerat när man är på olika trädgårdscentra. Så basen är planerad men det blir alltid någon liten ändring på vägen :)

Camilla sa...

Hihi.. jag brukar skissa på hur jag vill att det ska se ut på balkongen ;) Det lär jag nog också göra när jag får en trädgård.. i framtiden :)

Linda sa...

Mia: Åh va fina! Och Florum var ju inte dum. Kände inte till dem och ändå kommer de från min gamla hemkommun! (Borde kanske stötta?)
Desirée och AnnikaB: Jo, den stora vinsten med att skissa är ju att få till trädgården i stora drag. Vart allt ska placeras, liksom. Jag är väldigt för att improvisera, men känner att jag behöver få ner lite idéer på papper!
Camilla: Härligt :-)