tisdag, januari 03, 2006

Frönyheter 2006

Jag har verkligen inga bra erfarenheter vad gäller att så. Det ska vara nåt som är väldigt enkelt och som snabbt kommer upp. Bönor och krasse. Det har jag lyckats med! Men nu har jag ju en riktig trädgård och sånt motiverar ju!

Jag är ju mest inne just nu på perenner, men de flesta perenner har ganska kort blomtid. Därför skulle det vara kul med en rabatt med sommarblommor som blommar prick hela sommaren! Och som man kan snitta buketter av! Jag har kollat frönyheter på fröer.nu och hittar en del spännande.


Blomstertobak, klocktobak 'Lemon Tree''

Min förkärlek till limegrönt gör ju att jag dras till denna. Lime är så snyggt i rabatten! Och den här verkar ju resa sig en bit upp.Färgsporre 'Fantasy Pink'

Den här krukan med färgsporre är ju helt underbart ljuvlig!Hänglobelia 'Regatta Lilac Splash'

Hänglobelia är en favorit när det gäller sommarblommorna. Jag gillar floret! Och den här hade ju ett fräckt namn! Den är vit med orkidélila mitt.Luktärt 'Pink Cupid'

En låg luktärt som man kan ha i kruka. Mm, fin, luktar gott!Rosenskära 'Double Click'

Jag ser framför mig en sommarbukett med rosenskära på köksbordet!Viva, Trädgårds-
'Silver Lace Black''

Vilken söt viva! Blommar i maj.

8 kommentarer:

Linda K sa...

Jaha, nu suktar jag ÄNNU mer efter vår! :O

Agnes sa...

Det känns rätt så långt borta med sommar sol och trädgårdsfix...flera decimeter snö och 20 grader kallt...men börja rita och planera trädgården är det ju inte förtidigt för...och sitta med näsan i de nya frökatalogerna är en lisa för själen...

Mia sa...

Ett tips inför frösådden. Man vill ju så allt både sommarblommor och perenner men hur man än gör så får allt inte plats på fönsterbrädorna. (Jepp önskar mig ett växthus. ;-)) Så på våren sår jag sommarblommor så mycket jag får plats och när de har flyttat ut så går det utmärkt att så perennerna eller jag brukar vänta till efter julisemestern så husvakten slipper vakta dem. Då är de lagom att plantera ut tidig höst för att blomma nästa sommar.

designmouse sa...

Har du några tips på plantor som klarar sig om man sköter dem med typ två veckors mellanrum? Vet inte hur jag ska fixa trädgården i Orrbyn med tanke på att vi bor så långt ifrån men jag kanske kan be lovely svärmor hjälpa mig lite och så kommer vi ju att åka upp dit då och då.

AnnicaB sa...

Designmouse: Rosor av den tåligare sorten. (Kan ge massa förslag) Dem behöver du beskära lite på våren och ge lite näring 2 ggr per år. Voila - sköter sig själv! Om det inte blir EXTREM torka under lång, lång tid.... Detta efter de är etablerade, så första säsongen får du nog vattna lite mer, när rötterna inte är så djupt rotade.
Min favorit är Martin Frobisher - en kanadensisk rugosa, blommar HELA TIDEN och kräver... ingenting!

Linda sa...

Agnes: Jag har påmint mig idag om att det faktiskt är typ fyra månader innan det börjar hända nåt på allvar. Ok, snödropparna jag satte kan börja komma snart *längta*. Jag kollade på din blogg och jag tycker visst du ska starta en trädgårdsblogg. Det finns det alldeles för få av! Och jag skriver ju bara från mitt perspektiv. Man behöver se andras!

Mia: Superbra tips! Jag ska försöka fixa med utrymme för sålådorna. Jag tror mitt "kreativa rum" ligger risigt till!

Husmusen: Se svar i annat inlägg :-)

AnnikaB: Jag kan ingenting om rosor. Jag får fråga dig!!

Lina sa...

Mitt finaste "frö-minne" är när jag bodde i Madrid och höll på att försmäkta i den kokheta 6 månader långa sommaren och längtade hem till svala Sverige. Beklagade mig för mamma varpå det strax kom ett litet kuvert i brevlådan. Min omtänksamma mamma hade skickat fröpåsar med det magiska innehållet "Svensk sommaräng". Kom upp i ett nafs i balkonglådorna, och efter ett par veckor och ett öändligt antal hinkar vatten från mitt stadsbadkar senare satt jag så där och njöt i stora lass av min svenska sommaräng, alla små söta blommor jag inte vet namnet på, och en massa spretigt gräs - underbart!! :o)

Linda sa...

Lina: Vilket underbart fröminne! Vilken härlig idé med en sommaräng på balkongen!