onsdag, januari 04, 2006

Tips på lättskötta växter

Husmusen ställde en fråga i ett inlägg nedan:
"Har du några tips på plantor som klarar sig om man sköter dem med typ två veckors mellanrum? Vet inte hur jag ska fixa trädgården i Orrbyn med tanke på att vi bor så långt ifrån..."

Jag ska försöka svara!

Viktigt när du väljer växter är att välja sorter som trivs på platsen. Placerar du en fuktälskande växt på en torr och solig plats, eller en solälskare i skugga, är det dömt att gå dåligt!

I Allt om trädgårds trädgårdslistor (som uppdateras av läsarna) kan man söka växter för olika lägen:
http://www.alltomtradgard.se/gardeninglists/

Vill du veta mer om växten kan du kolla den virtuella floran:
http://linnaeus.nrm.se/flora/

Hannele har en sida med förslag på perenner som nästan är underhållsfria:
http://hem.passagen.se/solovetski/angsblom.htm

Några andra förslag på enkla perenner:
Skugga/halvskugga: daggkåpa, bergenia, funkia, astilbe
Sol/halvskugga: stjärnflocka, nävor, fänrikshjärta
Sol: iris, daglilja, nepeta (snyggt tillsammans med rosor)


För att hejda ogräsen är det bra om du täcker marken, t ex med bark eller gräsklipp. Plantera gärna en marktäckare också som kan få sprida sig. En marktäckare hindrar avdunstningen så man inte behöver vattna så ofta. Myskmadra är t ex bra i skugga och jag har hört att den kan tränga ut kirskål!

Jag kan tänka mig att det kan vara knepigt att hålla en kortklippt gräsmatta? Jag skulle sprida ut en massa frön med ängsblommor och låta stora delar av tomten vara sommaräng (nu har jag en bild i huvudet hur det ser ut där på er gård i Orrbyn, och med den bilden i huvudet så tycker jag det skulle passa med ängsblommor ;-)

Om du vill ha krukor med blommor i så väljer du växter som tål att torka. Mitt hetaste tips är pelargoner! Se till att plantera i bra jord, gärna med långtidsverkande gödning. När du reser i väg så kan du ställa krukan i skuggan så torkar den inte lika snabbt.

Vilken spännande sommar du har framför dig! Lycka till! Har du skaffat dig någon trädgårdsbok?

Andra läsare får hemskt gärna komplettera med egna förslag!

Uppdaterat kl 9:
Din fråga kanske mest handlade om sommarplantor? Jag hittade en sida med information om olika sommarplantor. Viktigt är att de får näring flera gånger under sommaren. Jag tror att surfinia och petunia är lite extra tålig och tål att torka (den repar sig), men jag är lite osäker.

6 kommentarer:

AnnicaB sa...

NU fick jag svår vår- och trädgårdslängtan! Skall bli så spännande så här säsong två i huset. För att se hur allt jag planterade förra året klarar sig... eller inte klarar sig. Vilka av de närmare 50 buskrosorna klarar en sträng zon 4 bäst? Jag har mina aningar :)
Inser att jag missade helt att plantera vårlökarna. De ligger i sina förpackningar i källare - där gör de ingen glad :(

Linda sa...

AnnicaB: 50 rosor!! Oj vad spännande! Jag satte några snödroppar som jag hoppas kommer om några veckor. Annars mest narcisser, men inga tulpaner (rådjur).

designmouse sa...

Tusen tack för alla fina tips! Verkligen super. Jag suger åt mig som en svamp och har skrivit ut ditt inlägg så att jag kan ha kvar allt till våren och sommaren.

Och ja herregud, nog är det ängsblommor så det räcker och blir över på tomten redan idag. Den biten är fixad already ;)

Som jag sa, det finns en hel del att göra där - men det är ju bara roligt om man är en riktigt Husmus :D

Agnes sa...

Rakarns vad peppad jag blir av att läsa din blogg...nu kan jag ju inte gå och sova som jag borde för det finns så många växter och grejer jag måste läsa mer om på nätet...osså vill jag naturligtvis kolla alla dina länkar hit och dit...

Hannele sa...

Ja, mina förslag är bra, de funkar, om man vattnar de nyplanterade de första 14 dagarna. Jag är en lat trädgårdsmästare. :)

Åsa sa...

Det är sant det du skriver.. om pelargoner.. de är torktåliga..
Och jag har många krukor bredvid varandra och en snygg vattenbalja.. som bara är o fyll på vb.
Ha en bra söndag! =) /åsa