söndag, januari 08, 2006

Såbestyr och ordning på sådderna

Just nu surfar jag mycket såtips och såbestyr. Försöker suga i mig allt som går, men det är en djungel! Avhärdning, köldbehandling och värmestratifiering. Jag tänker nog hålla mig till Mumriks tips och vänta med perennasådder till sensommaren och kanske göra en bänk utomhus för perennasådderna. I vår ska jag så sommarblommor och några grönsaker.

Hur som helst tycker jag det är intressant att läsa om hur andra gör och min bästa källa är Allt om trädgårds forum och trädgårdslistor. I listorna fastnar jag i avdelningen "Allmänt, frökartotek, pärm, etc". Jag tycker det är superintressant att se hur andra sorterar och håller ordning på sina saker! Ett frökartotek vill jag ha (tror jag)!

Har du nåt smart system för att hålla ordning på dina frösådder?

3 kommentarer:

Mumrik sa...

*gulp* System? *s* Här ligger alla påsarna huller om buller nertryckta i en gammal glassbytta. När det börjar dra ihop sig (läs nu) så sprider jag ut hela härligheten på köksbordet för en inventering.

annelie sa...

JAg har sått i paperpots som jag ställt i lådor för lösviktsgodis som jag tiggt mig till i livsmedelsaffärer. 9 små fyrkantiga paperpots ryms i en låda. Sår några enstaka frön i varje kruka och om för många kommer upp klipper jag bort de klenaste. Ingen sk utskolning eller vad det heter. Man lyfter på en av krukorna vattning och fyller på lådan max 1 ggr/vecka. Detta system har funerat jättebra i många år, men för två år sen blev jag tvungen att flytta uppdrivningen till ett mindre soligt fönster. Då gick det inte alls. Provade med energilampor som belysning förra året och det gick inte heller. Antingen var belsysningen för dålig eller fröna för gamla. I år ska jag bara så med nya frön.

Linda sa...

Annelie: Är paperpots samma som torvkrukor?