söndag, januari 22, 2006

Släntidéer

Nu ikväll har jag roat mig med att göra en skiss på slänten! Jag funderar på att mura en kant längst ner som stöttar upp lite.
  • På kanten planteras stjärnklocka och kanske näva. Gärna flox och bräcka också som blommar på våren.
  • Stommen skulle kunna vara rosa rosor (det finns redan några rosa rosor i slänten).
  • Nepeta eller annat stavigt runt rosorna (är det för skuggigt?). Annat förslag som passar ihop med rosor i halvskugga?
  • Vita och rosa astilbe-plymer i juli, och framåt sensommaren rudbeckia (fast läget funkar nog inte).
  • Funkia med fina bladverk som fyller ut.
  • Uppe på kanten (fast det har jag inte ritat in) funderar jag på lupiner och riddarsporre. Där uppe är det mer soligt läge mitt på sommaren.
Och såklart kan man säkert inte hålla sig för att peta ner allt man hittar? Lite liljor också... och nåt mer som blommar senare på hösten. På våren har jag satt narcisser. Löjtnantshjärta tycker jag också om, så det kanske också ryms?

Blir det för plottrigt? Ska jag satsa mer på rosor? Har ni några andra bra förslag!?

Uppdaterat: Glömde en del bakgrundsfakta som är bra att ha!
  • Slänten vätter åt öster, det är sol hela morgonen och fram till lunch någon gång. Sen är det ljust någon timme till, men solen ligger ju inte direkt på.
  • Jorden är lerig, men jag ska väl mylla till den lite.
  • Jag bor i zon 2 eller 3.

13 kommentarer:

:sericea: sa...

jag har lite invändningar mot hostan. det är ju till största delen en skuggväxt. och sen blir det mindre plottrigt om man placerar växterna i grupper om 3, 5 osv.
mina första tankar när jag såg det hela bara..
det är svårt som sjutton att komponera ihop rabatter, man vill helst ha med allt! :oD

Catarina sa...

Jag skulle nog försöka variera mig mer, inte göra en upprepande broderirabatt.

Lupiner skulle jag aldrig sätta i rabatt, det sprider sig som ogräs, plantera i nått hörn av tomten där de får sprida sig naturligt, ängsliknande.

Tycker din bas är bra med rosor och nepeta, phlox, aster och temynta är en fin kombo, till detta gärna stäppsalvia, olika gräs, mischantus och carex kanske. Prydnadsgräs är ett måste i en sån stor rabatt tycker jag, gör den även levande på vintern.

Mitt tips är att du lånar eller köper boken drömplantor av piet oudolf och henk gerritsen. Mycket inspiration och tips om bra perenner och vad som funkar att kombinera, där står även hur många plantor man behöver av var sort för att täcka en viss yta, alltid bra.

ps. höstanemoner är ljuvliga ;)

Diana sa...

Jag håller med lite av de övriga sagt men jag måste få säga att jag hade enormt fina och stora funkior på landet (dom fanns där redan när vi köpte huset) och dom stormtrivdes i halvskugga. Prydnads gräs skulle även jag rekomendera och varför inte några Allium aflatunense "Purple Queen".

Desirée sa...

En mur nertill tycker jag låter bra, slänter kan lätt bli besvärliga när jorden glider ner. Sen beror det ju på vad som trivs, hur soligt/torrt det är. Vilka växter verka trivas där nu?

Linda K sa...

vi har en mer eller mindre exakt likadan slänt framför vårt hus. Det blir mest marktäckare, och en och annan blomma här och var. Dina planer ser finfina ut :)

Linda sa...

Oj vad mycket bra respons!

:sericea: Välkommen hit! (jag känner inte igen nicket). Jag glömde säga att slänten lutar åt öster och är i skugga från mitten av dagen, så hosta borde funka. Jag har dessutom en del hostor som jag måste flytta från en annan plats... Mmm, jag håller med, man kan inte bara ha en planta här och där. Jag tänkte mig flera plantor i grupper.

Catarina: Dig har jag inte heller sett här förut (?). Välkommen! Jag får nog så mina lupiner (har frön) på baksidan utanför tomten.... Phlox och aster hade jag inte tänkt på! Jag har aster i trädgården som blommar i oktober. De skulle jag kunna sprida. Temynta tycker jag om! Men är inte det också en sån som sprider sig lite ohejdat? Det finns ett prydnadsgräs i slänten redan. Man kan ana den mellan de två övre vänstra hostorna. Och tack för boktipset!

Diana: De där alliumen är supersnygga! Bra idé!

Desirée: Gräset stormtrivs :-) Det är några enstaka buskar och nån liten perenn där. Kanske nåt jag inte förstått som hade vissnat när vi flyttat dit också. Jorden är lerig och håller fukten bra. Jag är osäker hur torrt det blir där om solen gassar i juli. Men som sagt eftermiddag och kväll ligger slänten i skuggan.

Linda: Vilka marktäckare och vilka blommor? :-)

AnnicaB sa...

Jag hade ju haft fler rosor. Men det är ju jag det - rostok som man är :)
En blomma jag tycker du borde ha är dock Stjärnflocka, finns i flera varianter. T ex Astrantia major som är vitrosa och ganska hög. En helt ljuvlig liten blomma i samplanteringar! (2005 års perenn)

Catarina sa...

Jo då, jag har varit här o kommenterat ditt stackars äppleträd. Temynta är min favorit oxå, som synes på mitt bloggnamn, den sprider sig, men på ett helt ok sätt. Skall inte förväxlas med kryddmyntor, som ju kan domniera efter bara något år.

Ett tillägg då, om det är kvällsskugga tycker jag att ljusa perenner är det underbart, de lyser upp fint.

Kolla gärna några av mina favoriter här http://monarda.webblogg.se/grnt.html

:sericea: sa...

hej igen. nej jag ramlade in här av en slump o det var ju kul, för jag är en trädgårdstoka jag med!
Hostor i halvskugga funkar ju ja, tänk på att variera bladverket lite så ger det variation o kontrast mot dom andra blommorna. sen har jag en liten invändning mot Monarda - temynta. om det blir för torrt, så drabbas dom jättegärna av mjöldagg vilket inte ser så fräscht ut. men annars är dom väldigt charmiga med sitt tufsiga sätt.

Catarina sa...

Fast de nyare sorterna av temynta klarar sig riktigt bra mot mjöldagg, som tur e ;)

Linda sa...

AnnicaB: Ja, det är vackert med rosor, men är det inte lite sticksigt? :)

Catarina: JA, men det inlägget såg jag ju! Jag har inte haft hjärta att såga ner trädet än, men ska väl göra det under våren. Man kan förresten se trädet uppe till höger i bild. Jo, de vita perennerna tänkte jag just för att det blir skugga där och rosa för att jag gillar rosa! Vilken fin blogg du har! Du verkar ha ett bra jobb :-) Har du kommit in på utbildningen?

Sericea: Hoppas att ni hittar en bostad där du kan odla, du verkar vara jätteduktig! När det gäller min slänt så tror jag inte den blir så jättetorr. Jag får för mig att min trädgård är ganska fuktig pga läget intill berget. Fast å andra sidan... om mjöldagg är vad jag tror det är så har jag det redan i trädgården :-/

Bea sa...

Hej!
Här var ett nytt ställe för mej, säg ordet trädgård - och jag trivs!

Blev genast nyfiken på en sak! Hur har du gjort skissen med huset och den planderade slänten???

Det såg ut att vara det ultimata planeringsverktyget - finns det att köpa och i så fall vart?!

Skriv gärna om det!

Catarina sa...

Jag har ett bra jobb, även om det inte är samma som i somras ;)

Jo jag kom in på utbildningen, men kände att det nog var lite kaka på kaka med den trädgårdsutbildning jag redan har, även om det fanns en del nya moment så var det inte värt 3 år i mariestad.