fredag, april 06, 2007

Rosgropen 2007 - projekt pågår

Jag gör en repris av förra årets rabattprojekt. Om det kan du läsa här: 27 maj, 28 maj, 5 juni, 8 juni, 2 aug, 12 aug. Otroligt motiverande, jag ligger ju nästan två månader före! Förra året jobbade jag ganska mycket med trädgårdslandet i början av säsongen. Men i år bor det ju en massa perenner i trädgårdslandet, så jag skulle behöva göra en rabatt så jag kan flytta ut dem för att sen kunna göra i ordning landet...

Vad har jag dragit för lärdomar efter förra årets projekt?
  • Skaffa presenning och lägg jorden på den! Det tog många veckor innan gräsmattan var sig lik efter att all lera legat på den.
  • Nu när det är soligt väder så inbillar jag mig också att rottrådarna dör om jag sprider jorden jämnt över presenningen. Rensa varje spadtag på rötter gör jag iofs ändå, men de minsta rottrådarna (som jag inte vet hur farliga de är) är ju hart när omöjliga att ta bort.
  • Kanske jag skaffar ett jordsåll när jag ska lägga tillbaka jorden?
  • Jag tänker inte gräva lika djupt. 50 cm får räcka. Jag ska lägga markduk i botten liksom förra året, jag gör några dräneringshål och sen ska jag försöka få tag på grus så det blir ordentligt dränerat. Inte för att jag märkt några problem med dräneringen i den andra gropen (som jag inte gjorde så med), den är ju 80 cm djup så vattnet får ju mer plats.
Förra året var det åkervindan jag bråkade med. I år är det kvickrot. I slänten nedanför nya gropen härjar kvickrot.
Mer rötter.Jag har inte bestämt hur rabatten skall vara. Det jag har på stört är bl a:
Liten vingad benved
Rosen Astrid Lindgren
Några lavendel (som jag dock inte tror överlevde vintern, jag har sett dem bada i vatten)
Näva
Stäppsalvia (som jag inte heller vet om de lever)
Astilbe
Löjtnantshjärta

Fast det blir nog rätt plottrigt om jag ska ha med allt. Jag testar, man kan alltid ändra.

Vad jag behöver är en klätterros och gärna en vanlig ros till. Dags att beställa ju. Saxifraga vill jag ha som i andra rabatten. Buxbomplantor likaså (sticklingarna jag tog förra året gick åt skogen).

Sen får jag fylla ut med olika frösådda palettblad, rosenskäror och kanske luktärt. Perennsådderna lär nog inte vara så planteringsdugliga den här såsongen tror jag.

Här är en bild på dagens Magnolia. Det är inte samma blomexplosion som förra året. Soligt, varmt och kallt på samma gång är det i år. Men det är ändå vackert att se.

7 kommentarer:

Vildängel sa...

Mycket arbete med att fixa i trädgården läser jag - men säkert värt varenda svettdroppe. Saknar tyvärr trädgård än men jag drömmer om en så småningom. :)

Rosengeranium sa...

Åh, lerjord! Tung och klabbig, fastnar på allt - särskilt under fötterna när man jobbar med den. Fast det växer bra i den, och den lär ska vara bra för rosorna.

karin a sa...

Vilket kul projekt! Är rosgropen mittemot den du gjorde förra året? Smart det där med presenningen - så ska jag också göra när jag börjar gräva. :) Det där med jordsoll låter inte så dumt det heller.

Vad har du tänkt dig för klätterros på andra sidan? Jag hade nog valt att komplettera med någon som stämmer färgmässigt med New Dawn! Själv har jag beställt Awakening och Penny Lane till den nya spaljén. En vit klätterros kanske skulle vara fin annars!?

En del perenner av de som du frösått kan du säkert plantera ut i år. Jag räknar med att min grekvädd ska blomma redan i år. Annars har du ju finfina sommarblommor att välja mellan.

Åhh, vilken underbar magnolia du har! Jag frösådde stjärnmagnolia förra året som grodde men i år har den inte kikat upp ännu.

åsa sa...

Magnolian.. gud så fint... och jag slåss mot kirskål...!

Vella sa...

Har försökt att göra inlägg hos dig massor av gångervia datorn hemma, men det är tji. Något blir fel varje gång...så nu gör jag ett undantag och skriver från jobbet.
Det jag vill och har velat säga länge är: Vad du är du kreativ, massor av bra ideer och nu har du haft underbara bilder ifrån mässan, såå inpererande.
Kram/Vella

Linda V sa...

vildängel: Förra årtes slit belönade sig väl, så det ska bli kul att göra nåt liknande. Tyvärr känner jag mig lite lat i helgen. Har inte orkat gräva så mycket.

rosengeranium: Ja lerjord är perfekt för rosor! Och den behåller fukten torra somrar (om man håller jorden täckt, för annars blir det lerkakor vid ytan).

karin a: Jag har funderat lite på Coral Dawn, men ska undersöka lite mer. Vi får se om det blir några riktiga plantor av perennerna. De växer så långsamt sedan de grott! Vilket tålamod, fröså en Magnolia! Hur lång tid tar inte det?

åsa: Kirskål har jag också gott om!

vella: Tack för ditt tålamod och att du äntligen fick in ditt inlägg! Jättefint beröm, tack så mycket, kul att kunna inspirera! Irriterande när det inte går att skicka inlägg, jag har varit med om samma på andra bloggerbloggar, när bokstavskoden fallit bort men ändå krävs för att man ska kunna skicka inlägget... störigt!

Hannele sa...

Jag ska på magnoliapary i morgon..