söndag, maj 28, 2006

Rosgropen - ett idiotprojekt?

Det var både en och två gånger jag undrade vad det är jag gett mig in på. Gräva ur rabatten minst en halvmeter och rensa varje spadtag? Vem gör sånt? Nå. Jag är inte färdig än, men hade kanske varit det om det inte hade ösregnat titt som tätt idag. Min tanke är alltså att klä in gropen i markduk så att inte vindan från slänten kommer upp i rabatten.
Jag tänker inte klaga på jorden min. Jag skänker en tanke till alla er som måste gräva i sten. De lite större stenar jag grävt upp kan jag räkna på min ena hands fingrar. Jag har inte ens tjocka trädrötter på detta ställe. Bara vindan och rötterna från buskarna.

Men geggamoja har jag. Regnet gjorde inte geggan mindre påtaglig. Vad tycks om mina platådojor?
Ca ett spadtag ner så börjar blåleran. Tänk att det finns både daggmaskar (tack!!) och rötter i leran? Leran är så hård att den inte gick att knåda, men ibland fick jag upp medgörliga bitar så jag kunde göra lite konst. Fast det har jag inte fått med på bild (man kan inte fota när man är lerig om händerna). Hoppas de inte spricker när de torkar.

Jag måste säga några ord om spaden. Tack spaden. Tack för att du inte var så tung. Jag orkade så mycket mer tack vare att du var så lätt. Det är jag säker på.

Jag stod och tvekade länge i affären när jag skulle köpa grävspade. Till sist köpte jag Fiskars Garden Light som kostade några tior mer än deras standardspade. Men den var såå mycket lättare. Hoppsan, nu läste jag beskrivningen "för grävning i lätta jordar". Den har i alla fall hållit hela dagen i seg lera.

Förresten. Jag ska skaffa en klätterros! Hörnet vid trappen skriker efter en klätterros! Jag har fått några tips, tack Annica :-) Återstår att se vad som finns i handeln.

12 kommentarer:

Frida/ Husmusen sa...

Snygga dojor! ;) Det är så härligt att följa din trädgårdsentusiasm. Själv har jag en halv meter radhusträdgård att ta hand om, men det regnar ju, gigantiska droppar så det får bli imorgon. Nu är uppsatsen inlämnad och sidopparna skrivna - woho livet har återvänt! Det är nästan så det kliar lite i mina (allt annat än gröna) fingrar

Hannele sa...

Jag föredrar nog järnspett och stenar istället för lera.. :)

AnnicaB sa...

Preciiiiiiiis så där skall man se ut när man gräver för rosor. Jag är nämligen expert på just det området *hahaha*

lina sa...

Ser tungt ut! Jag har också lera, så jag förstår dig! Jobba på, Tänk på hur fint kommer det att bli!

Anonym sa...

Jag vet också hur det är att gräva i lera - tro mig! men egentligen skall vi vara glada att det är lera för det är den mest näringsrika jord som finns. Jag vräker på barkmull varje år, dels är det fint och sedan luckrar det upp lerjorden så att det är lättare att gräva nästa gång - för
det gör man ju - gräver igen=)))/
Lotta(lotza)

Anneli sa...

Men, fanken vad tråkigt!
Jag skrev ju en kommentar här, lång som bara den och nu är det borta!!??

Linnea sa...

Hihi hjälp vad du jobbar på :-) Ja lite knäpp har du nog blivit av grävandet när du till och med ägnar inlägget åt att tacka din spade! :-P
Duu är verkligen duktig, imponerad av hur mycket du orkar jobba och pyssla!

karin sa...

Stövlar Linda! Det finns jättefina trädgårdsblommiga stövlar! Dessutom, var är K? Låt honom gräva så kan du rensa ur ogräsrötterna ;-)! Men, du verkar ha jättefin jord! Det tar tid att fara och köpa jord också så gräv på du!

karin sa...

Jo just det, ska hälsa från min svärmor att du bör skaffa gäss. De äter tydligen sniglar! (Hon läser din blogg dagligen!)

Linda sa...

frida: Ja, har den nya lägenheten uteplats!? Kul! Lycka till med odlandet! :)

hannele: Nä huvva :-) Har jag sagt att jag hittade en artikel om din trädgård i Allers trädgård? Jag har sett dig med järnspettet och sett att du trivs! :-)

annicab: :-D

lina: Ja, jag visualiserar :-)

lotta: Jag är tacksam. Den här trädgården borde inte torka ut i första taget!

anneli: Nämen va trist!

linnea: Ja visst blir man knäpp!

karin: Jag vet, jag har spanat på stövlar hela våren, men nu inser jag att när jag väl behöver stövlar så blir dom jättesmutsiga. Vill man smutsa ner sina trädgårdsblommiga stövlar? :-) Gäss? Asch, vi rev ju hönsburen precis!! Men det var en bra idé. Hälsa! :-)

lotta sa...

Efter bild(film) på mitt grävande fick jag frågan om högklackat på fötterna - nej, helt vanlig lera så jag känner igen mig =))

Ewa sa...

Snygga skor! :-)
Hos mig så gräver man ca 1 dm ner och sedan är man nere i sanden.

Så när jag planterade nya spireor fick jag gräva bort en massa sand, fylla med jord och sedan plantera. Sanden är iallafall lätt att gräva i. Och användningsbar på vintern!

Förresten, jag har "flyttat" pga diaryland som inte släpper in mig nu!