onsdag, april 04, 2007

Uppdaterade krukor - penséer mm

Jag var en sväng till Blomsterlandet (vi hade ärenden till Biltema, genialt att lägga Blomsterlandet vägg i vägg). Jag hann se väldigt många fina pelargoner även om utställningen som Lotta rapporterat om var avslutad. Äntligen köpte jag Mårbackapelargoner också. Jag tycker de brukar vara så dyra (typ 80 kronor har jag sett), men nu fick jag ståtliga exemplar för 49 kr. Köpte även mina första doftpelargoner. Hur som helst. Jag hittade så söta små mörka minipenséer som också fick följa med hem. Och efter ett besök på Ikea hade jag ett kärl för dem. Så här blev det:Jag har några upprivna rötter som jag placerade i pilkorgen vid cykelvägen. Det behövdes nåt krafs i den!Jag har tidigare varit tämligen kall gentemot penséer, men nu är det kört. Det finns ju så många roliga sorter förutom de gamla vanliga gula och blå! Jag har redan börjat planera för egna frösådda penséer nästa år :-) Jag samlar lite länkar här som jag sparar tills jag ska bestämma mig:
Can can mixed F1 hybrid
Chalon Supreme Blue Shades
Envy (gröna!)
Frizzle Sizzle F1 Mix
Chalon Supreme Purple Picotee
Frizzle Sizzle Burgundy" F-1
Kir Royale
'Springtime Black' F1

Förresten så såg jag i trädgårdsprogrammet Iris hur en av kolonisterna sådde sina penséer på hösten och lät dem övervintra i växthuset, till synes utan skydd. Är det verkligen möjligt?!

Planterar ni ut penséerna i rabatten efter att de blommat klart? Kommer de igen nästa år och blir de likadana? Jag har för mig att jag hört att de kommer igen som violer?

Till sist en bild från altanen.

10 kommentarer:

Vildängel sa...

Penséer kan vara väldiga vackra och så är det ju en ypperlig vårblomma eftersom den faktiskt tål några minusgrader. :)

Linda V sa...

vildängel: Jag känner mig helt blomsjuk just nu. Vill. Se. Blommor. Perfekt med penséer! Hittade du några favoriter bland länkarna?

Tyra i Vaxholm sa...

Ciao Linda, visst är det underbart att få frossa i penséer, de är så tacksamma att jobba med och tänk så länge de håller!

Tyra i Vaxholm sa...

Fy bubblan nu har jag hittat länkarna...oh det blir dyrt

Åsa sa...

Men vad fint.. och så mycekt fint"krafs" du hade...=)
Penseér.. ja visst är det vår!!! när de finns i affären...
Härligt mörka färger...
Glad Påsk!/åsa

Linda V sa...

tyra i waxholm: Visst finns det många fina!!! Tyvärr är ju penséer begärliga för rådjuren. Jag testar Råväck, men för säkerhets skull så lindar jag in dem i fiberduk över natten. Jag har tre mumintroll i trädgården! Hittade du några favoriter bland länkarna?

åsa: Man blir krafssamlare med trädgård! Ja, jag blev helt kär i de små mörklila penséerna. Har dock inte hittat några fröer som liknar dem. Ska leta vidare.

sericea sa...

dom svarta Springtime black ska jag ha i mina krukor på jobbet. med Panola Orange, blir toppen fräsigt! :oD

karin a sa...

Här händer det saker; både på bloggen och i trädgården! Härliga, uppdaterade, krukor! Så många fina pensésorter du hittat. Jag frösådde själv förra året men började inte i tid så de blommade på sommaren. Några planterade jag i rabatt så jag väntar med spänning på om de ska komma upp i år. :)

Kul att du kom till Blomsterlandets pelargonutställning. Själv var jag lite besviken över att jag inte hittade så mycket men i efterhad inser jag att det kanske berodde på att jag inte tog mig tid att kolla igenom vad som verkligen fanns...

Linda V sa...

sericea: Ja, var det samma! Jag såg dina kombinationer, hur tufft som helst! Efter att jag skrivit inlägget så kom jag på att man kunde söka på viol också och då hittade jag några fler söta små mörka.

karin a: Vad tror du om att så på hösten? Tar man in dem sen på vintern för drivning? Måste kolla upp...

Pelargoner ja, har du kollat odlas erbjudande? Jag var såååå nära att shoppa fler pelargoner!

sericea sa...

Det finns en liten svart som heter (Sobert F1) Black Delight. Jag ville jobba mycket med dramatiska kontraster. Alla hus har samma färg i mitt område så det blir så trist, då behövs växter som utropstecken!