måndag, april 09, 2007

Var rymmer jag alla frösådder?

Många undrar var man får plats med alla frösådder. Så här är det hos mig!

Jag bredsår fröerna i sådana här gröna sålådor eller i vanliga godislådor. När de gror får de stå på den här bänken i köket så att jag enkelt kan övervaka dem. Jag sår i omgångar så det blir inte överfullt på bänken. Just nu så är här bara de envisa salviorna som inte vill gro. Jag ska nog köra ut dem, mitt tålamod börjar tryta.När sådderna grott så flyttar jag ner dem i källaren där de får växa under lysrör. Jag skolade om för ca en vecka sedan och då blev det nästan fullt! Jag har ytterligare en lagerhylla. Till nästa säsong ska jag fixa lysrör till den så behöver jag inte nalla på fönsterutrymmen. Luktärtorna jag sådde i veckan får stå i pysselrummet. Det är april nu så ljuset från fönstret borde räcka.Rosenskärorna som jag sådde samtidigt får stå i gästrummet. Det här är sista lådan jag sått. Det är squash, tomat och blomstertobak. Squash och ena tomatsorten har grott. Jag ställde lådan i köksfönstret. Här kan det dock bli för varmt när solen ligger på skulle jag tro.

När det är dags att skola om de sista sådderna är det svårt med utrymmena inne. Då tänkte jag att de skulle få klara livet ute i mitt rustaväxthus. Där finns fortfarande ganska gott om plats! Här inne ligger perennsådder som stått ute i vinter.
Jag har satt in en fjärrtermometer i växthuset så jag inifrån huset kan se hur kallt/varmt det är. Nu är det definitivt dags att gå ut och täcka för.

Det är lite dagligt pyssel med sådderna!

15 kommentarer:

karin a sa...

Alltid detta gissel med vart allt ska få plats! Tyvärr finns det nog ingen bättre lösning, själv tycker jag allt att ditt lysrörsarrangemang ser toppen ut. :)

Frösådderna hos mig har tyvärr inte blivit så många som det var tänkt i år. Jag har inte börjat med sommarblommorna ännu men hoppas få tid under veckan/helgen som kommer.

karin sa...

......................................
............................(stum av beundran)

Ida sa...

Tänk vad mycket fint som kommer växa i din trädgård till sommaren. Jag har inte ens en balkong att odla lite tomater på.

sericea sa...

oj så du fixar!
jag tänkte försöka starta upp med någon enstaka frösådd inne och resten i kruka ute och på växtplatsen. önskar jag hade lika mycket plats som du har. men man får göra det bästa av det..

Hannele sa...

Det ser jättemysigt ut med all ababysar.

Tyra i Vaxholm sa...

Härligt! Det är underbart att det finns fler lika "tokiga" växtälskare där ute....

Åsa sa...

Du verkar ha bra ordning i dina sådder.. och lagerhyllan med lysrör.. skulle jag behöva.../åsa

Lotta sa...

Kul att se hur du går till väga med hela flödet. Det var ett rejält plastväxthus du har, mitt är bara hälften så stort, jag får nog gå på rea till hösten.... Mysig vrå i källaren och med en hylla nära till hands, i vår källare är det för kallt att stå en längre stund under vårvintern så jag har en spann med jord och diskbänken men nu kan man stå ute och det är härligt!

Linda V sa...

karin a: Ja, lysrör är nödvändigt när man börjar tidigt och lagerhylla funkar toppen. Åtminstone när plantorna är små. Men blir de för stora bär jag ut i plastväxthuset, får täcka på nätterna. Sommarblommorna ska ju inte ut förrän om knappt två månader så än är det ju gott om tid att så.

karin: :-D
Jag har varit impad av dig många gånger, lika bra att få ge igen ;-)

ida: Du borde spana in Parkettodlaren! Rosengeranium är signaturen.

sericea: Det är ju mycket som går att så direkt ute. Man får försöka anpassa efter utrymmena man har (svårt).

hannele: Visst är det. Men nyss sådde jag squash och dom plantbebisarna är ju helt groteska i sällskapet!

tyra: Jag håller med. Tänk om man var helt ensam om detta märkliga intresse!

åsa: Ja, det har varit rätt bra tills nu i veckan då jag började nalla på fönsterbrädorna. Nu är sådderna utspridda i hela huset!

lotta: Ja växthuset är rymligt för mina behov just nu! Den kostadade bara några hundralappar. Men man måste hålla koll på den när det regnar för det bildades en sjö i taket (måste fixa det på nåt sätt). Ja, trädgårdsförrådet är jättebra. Man kan få ett infall att plantera nåt och man behöver inte städa efter sig!

Helena sa...

Oj vad flitigt! Jag kommer aldrig (tror jag iaf...) att orka så och skola om och greja. Det verkar kul men arbetskrävande och framför allt platskrävande. Nä någon måste ju föda plantskolorna oxå!

Moni sa...

Oj vilket projekt!!! Jag är grymt imponerad! Själv har jag bara FUNDERAT på att jag kanske skulle plantera nånting...
Möjligen nöjer jag mig med att hålla koll på dina projekt här på bloggen... ;)

Ida sa...

Såg att du bor utanför Göteborg. Jag kan komma och ha virkkurs med dig om jag får sitta i din fina trädgård och njuta en stund.... Vad tror du om det?

Linda V sa...

helena: Nä, det passar ju inte alla. Men det är ett billigt sätt att få många plantor av samma sort, t ex rosenskäror och luktärt.

moni: Vill du ha några tomatfrön? Du hinner fortfarande! :-)

ida: GÄRNA! :-D

Diana sa...

Hur mycket EL drar dina lysrör? Blir elräkningen hög?

Anonym sa...

Hej Linda Grattis till en underbar trädgård! Jag förstår hur mycket arbete som ligger bakom. Jag har själv blivit inbiten trädgårdsfanatiker sedan vi flyttade till villa! Jag bara MÅSTE pyssla i min trädgård... Veronica