torsdag, april 19, 2007

Fler bilder från igår

Magnolian börjar tappa kronbladen. Gillade kompositionen i bilden. Det var ganska skumt så jag har fått ljusa upp bilden i Photoshop.Det enda som blommar i perennarabatten på baksidan är en blå primula. Lite klenare än i fjol faktiskt. Flocknävan har snabbt blivit grön och fin. Jag har inte tagit reda på vad skillnaden mellan vivor och aurikler är, därför kallar jag dem primula. För primula stämmer på båda! Här är en primula som hittat sin växtplats alldeles vid källartrappen. Jag funderar på att samla in vissa av de utspridda primulorna och plantera dem i en egen vårrabatt!

7 kommentarer:

karin a sa...

Åhh den överseta bilden är jättevacker! :) Jag är rätt dålig på att ändra exponeringen när jag fotar så jag får också justera i PS ibland.

Jag har verkligen inte koll på olika sorters primula men aurikler är väl en finns sorts primula (sådana där med lite hårdare blad!?). Jättesöta primula du har...

Anna sa...

Underbar magnoliabild, önskar så att jag hade en magnolia...

Det finns närapå 500 arter av primulor eller vivor som alla tillhör samma familj, Primulaceae. Aurikeln (Primula auricula) är en av dessa arter såväl som exempelvis Gullvivan (Primula veris)! De olika färgvarianterna som finns till för oss trädgårdsfantaster är inga egna arter utan bara olika framodlade sorter av samma art.

Linda V sa...

karin a: Jag brukar alltid göra nåt med bilderna. Har en action i Photoshop som gör förminskning och skärpa. Nivåer och färgkorrigering gör jag manuellt, det kan variera. Bilder inomhus är nödvändiga att justeras, i alla fall om det bara är lysrörs ljus. Den här bilden hade jag nog kunnat göra ännu ljusare! Visst var det läcker form på blomman!

anna: Aha! Gullviva vet jag ju. Ska googla och kolla så jag vet hur jag känner igen auriklerna! Tack för svar! Trevlig blogg du har!

Hannele sa...

Så fint, nu kan man ju fota både morgon och kväll och hitta något, jag älskar våren.

Mia sa...

Nydelig magnolia! Heldige de som kan ha den i hagen sin (for mye vind og kaldt her hos meg). Jeg har også maken primulaer som den i ditt nederste bilde. De har vokst nokså vilt her i hagen min, men nå har jeg prøvd å samle de litt. Men mine blomstrer ikke enda.

sericea sa...

fina foton!
åh magnolian. jag döööör.

Tyra sa...

Hejsan Linda, bilden på Magnolian är jätte fin. Den skulle någ vara ursnygg uppförstorad som tavla.