onsdag, april 04, 2007

Dagens bilder

Det händer något varje dag. Här är bilder från tidigare idag.

Vitsipporna blommar! Inga mattor än, men de är på gång. Vi har ju röjt i slänten så jag hoppas de kommer att synas bättre i år. Idag upptäckte jag den första blommande primulan. Så liten och så söt. Den befinner sig under en risig rosbuske (som jag för övrigt måste göra något åt, den skickar så mycket rotskott). Någon enstaka ormöga blommar! Jag såg hos grannen att det redan var knallblått. Jag har mina i ett kallare läge så det dröjer ett tag innan det blir så fint.
Scillorna jag satte i gräsmattan har blommat ett tag. Det dröjer nog innan jag har en scillamatta. Just nu har jag tre små öar :-) Och det här är vårstjärnan.Balkansippan satte jag i den nya rosrabatten. Det är en riktig favorit som jag lärde känna när jag bodde i lägenhet. Hade dem precis vid entrén och vid soligt väder öppnar de sig och riktigt lyser. Idag var det kanske lite för kallt för dem? Jag ska sätta fler lökar i höst.
Och i mitt växthus så har det börjat gro! Alla frösorter utom nävan har grott! De lever ett tufft liv. På dagarna blir det 20-30 grader och på nätterna minus (som i natt). Jag har täckt med fiberduk och filt. De verkar ha klarat sig.Jag har varit ledig idag och pulat i trädgården. Har gödslat tre rabatter (slurp sa det och tre säckar tog slut). Har gödslat rosorna och även beskurit dem lite (har tagit bort frusta toppar). Har plockat upp snödropparna och kollat om det gick dela dem (men det var bara en som var dubbel), sedan planterade jag tillbaka dem på ett samlat ställe tillsammans med lite benmjöl. Och så har jag påbörjat arbetet med en ny rosrabatt. Men först fick jag plocka upp vintergröna och lungört som låg där och som jag flyttade till annat ställe. I helgen ska jag gräva!

Igår skolade jag om mina innesådder utom jätteverbena och heuchera (som är så taniga så jag tror de ska gå sönder!). Nu har jag:
4 nävor
4 salvia (2 dog)
27 rosenskära (!)
11 palettblad
7 pelargon (+ 3 köpta sticklingar)
10 petunia
6 stockros

Sen har jag stoppat luktärtor och fler rosenskärafrön i vatten. Känns lite overkill att ha rosenskärafröna i vatten men jag följer såråden (iofs rekommenderar de direktsådd, men jag tänkte tjuvstarta inne).

10 kommentarer:

karin a sa...

Kul att det gror! Bland mina perenner har det börjat gro så smått men det jag har sått inne kommer fint än så länge.

Vilka underbara vårbilder du har tagit! Primulan påminner om en sort som jag har. Ormöga är något jag saknar men skulle gärna vilja ha det för det finns ju många fina sorter. Balkansippan är också ljuvlig! Jag borde också sätta fler lökar av den i höst. :)

Linda V sa...

karin a: I morgon borde jag räkna hur många som grott. Blodtoppen hade massor med små groddar minns jag.

Ja, tänk ett hav av balkansippa! Sen när de slutar blomma vissnar de snabbt ner, blir inga besvärande lökblastrester.

Karin sa...

Kul med blodtoppen! Här är det grekvädden som har massor av smågroddar. :)

Lusthuset sa...

Kul att du tittade in hos mig, var bara tvungen att titta tillbaka. Tur att det finns många fler trädgårdstokiga personer. Underbart med vårväxterna. Glad Påsk.

Frida på Cult Design sa...

Åh vilka underbara våriga bilder! Och tack för din megarapport från mässan. Superkul att läsa. Vi har haft det lite stressigt på jobbet den här veckan så jag har bara läst tdigare och aldrig kommenterat. Efter påsk ska säljpärmsarbetet vara över för den här gången så då kanske man får bjuda damen på en fika någon dag :)

Glad påsk så länge!

Rosengeranium sa...

Salvia är en tacksam växt att odla, bara den får någorlunda rätt växtbetingelser växer den så att nästan kan slå myntan. De salvior du har kvar kommer nog att växa så att de täcker upp för de som inte klarade sig, och mer där till.

Linda V sa...

karin: Då kanske vi kan byta! :-)

lusthuset: När man är inne i det så tycker ma att alla borde vara trädgårdstokiga! :-)

frida: Tyckte ni skulle känna att ni fick valuta ;-) Hoppas det lugnar ner sig på jobbet för dig!

rosengeranium: Jag hoppas de här tar sig, de är fortfarande väldigt små. Förra vintern misslyckades jag helt med just salviasådderna.

Anonym sa...

Glad Påsk! Här hos oss har det stormat senaste dygnet, det var nära att jag följde med med mina kassar. jag oroar mig lite ifall skorstenen är kvar på taket på min lilla stuga. Vilka gulliga korgar du har till dina vårblommorna. Har du mynta i din trädgård så passa på att torka några plantor för att koka te´ och kurera dig när förskylningstider kommer, man andas in ångorna och dricker te´et. Kram mlj

Åsa sa...

Tänk att en enda vitsippa som jag hittade idag kan göra en glad..=) fina bilder.. från din trädgård...=)/åsa

Linda V sa...

mlj: Huvva, det verkar ha varit väldigt ruggigt hos er. Här har det bara blåst litegrann. Fast grannen "båthus" blåste iofs sönder tidigare i veckan (presenning på några stolpar). Det kom en by och tog det, jag stod på första parkett! Mynta tror jag att jag har, men vet inte om det kommit upp än. Jag ska försöka ta hand om mina kryddor bättre det här året. Glad påsk!

åsa: Vitsippor är ett vårtecken som jag inte är uppväxt med. Jag är helt fascinerad av stora vitsippsbackar! Glad påsk!