måndag, juni 05, 2006

Nästan klart!

Efter att ha degat resten av lördagen tog jag på mig arbetshandskarna igår igen. Och började gräva... och rensa rötter. När jag hade rensat ur hela gropen och ca 60 cm ner, så blev jag nojig och ville gräva ännu djupare. Men insåg att det skulle ta på tok för lång tid om jag skulle rensa bort rötterna så jag grävde upp lerklumparna och la i en egen hög. Gropen blev ca 80 cm djup på de djupaste ställena.
Vid halv fyra tyckte jag att jag var klar och skulle lägga ut markväven. Insåg snabbt att väven inte skulle räcka. Så jag fick snabbt dra iväg till Rusta och köpa nytt (jag tror maken skämdes lite när jag drog iväg med lerdojorna och mina smutsiga jobbarshorts och linne, men vad fasen. Rusta stängde fyra). Mitt ärende gick snabbt, men när jag ändå var i närheten kunde jag inte låta bli att gå in på Plantagen och köpa lite sommarblommor (de stängde kl sex, så nu var det helt plötsligt inte bråttom längre). Två bacopa och några flitiga lisor.

Väl hemma började jag fylla gropen. Jag la först ett lager upp och nedvända grästuvor. Sen lite lerjord. Sen flisen från förra helgen. Sen ett lager med lerjord. Sen lite planteringsjord och kogödsel. Och lerjord. Och så lite från komposten (fast den är ju inte färdigbrunnen så det var kanske inte var så smart). Sen planteringsjord eller kogödsel plus lite peletterad hönsgödsel. Och så lerjord. Sen fick jag avbryta på grund av jordbrist. I förmiddags åkte jag iväg och köpte påsjord. Jag tror jag fyllde fyra eller fem säckar påsjord på slutet!

När jag var klar petade jag ner gräskanten (det blev inte bra). Och la cementplattor under buskarna bakom rabatten. Jag tänkte att man skulle kunna gå bakom där och att det inte ska komma upp en massa ogräs i busken. Det blev inte heller så snyggt. Jag ska försöka skaffa en massa sten och rama in rabatten. Här har jag placerat ut växterna. Mina hinkar med rosenbräcka skulle också ner i jorden. Vi har haft gäster här ikväll så jag fick precis ner växterna när de kom, men jag hann inte fota det färdiga resultatet.
I morgon har jag den angenäma uppgiften att föröka få bort all lera som blev över! Jag skulle kunna göra en... planteringskulle!

4 kommentarer:

Hannele sa...

Vilket stort fint jobb du har gjort!
(Snåla jag har alltid använt dagstidningar i stället för markduk.)

maloppa sa...

Tillverka egna krukor kanske... Har samma problem själv men jag lägger in klumparna under kanten på altanen så inte kirskålen får ngt ljus, hoppas jag i allafall. Va duktig du är som gräver så djupt, jag fuskar nog lite mer av ren lathet plus att det är en massa dräneringsgrus en bit ner så det får duga till de mindre planteringarna. Det kommer säkert bli översvämmning i sommar i din rabatt, jättetjusigt.

AnnicaB sa...

Kanonfint! Visst känns det härligt när man står lutad mot spaden och besådar sitt färdiga verk. Lovely! :)

Linda K sa...

milda makter! en grop blev en finfin rabatt. jag är imponerad :)