lördag, april 28, 2007

Några ord om upphovsrätten

Vad vet du om lagen om upphovsrätt?

Lagen om upphovsrätt finns för att konstnärer, fotografer, kompositörer med flera ska kunna leva på sitt arbete. Det ger dem rätt att bestämma över sina verk och även ta betalt för sitt arbete. I upphovsrätten ingår även den ideella rätten som ger dem rätt att ha sitt namn i anslutning till sina verk och man får inte heller använda verket i ett för upphovsrättsinnehavaren kränkande sammanhang.

Om man vill lägga upp en bild på en hemsida så ska man enligt lagen alltid be om tillstånd från fotografen. Jag har till exempel frågat ett stort möbelvaruhus (ett riktigt stort) om jag får visa en av deras produktbilder på min blogg. Det fick jag inte. Att fotografera bilder ur tidningar är inte heller okej om man inte frågat först. Det är sällan några problem om man frågar, för många företag är intresserade av den gratisreklam de får. Men tänk på att företaget/tidningen kan ha anlitat en fotograf som fått betalt för just den bilden publicerad i just det sammanhanget. Publiceras bilden i ett annat sammanhang har fotografen rätt att ta betalt igen. Därför ska man fråga först.

Det finns ett undantag i upphovsrätten som gäller kopiering för privat bruk. Du har rätt att kopiera ett verk som du köpt och dela med dig inom familjen och närmaste vänner (men ej lägga upp på Internet). Detta gäller dock ej för böcker och datorprogram.

Straffet för den som bryter mot upphovsrätten är max 2 år. Det är sällan det går så långt, men det finns många fall där man dömts till dagsböter och man kan även dömas till skadestånd mot upphovsrättsinnehavaren.

Vill du veta mer om upphovsrätten så har regeringskansliet gjort två broschyrer som jag rekommenderar. Den ena är allmänt om upphovsrätten och den andra handlar om vad som gäller vid fildelning.

Nä nu ska jag ut och greja i trädgården. Ha en skön helg!

PS. Jag kom att tänka på att skriva om detta efter att ha läst ett inlägg på Vildängelns blogg.

6 kommentarer:

Maria sa...

Den här artikeln som fanns i ÖP's lördagsbilaga idag är jag SÄKER på att du är intresserad av...! Kolla in den här artikeln http://www.op.se/parser.php?level1=10&level2=48&id=777937 Den handlar om blommor och nästan längst ner i artikeln finns något kul! Visste du om detta eller blev det en överraskning? Ha en mysig helg!

Vildängel sa...

Ahh, men visst är det så att kunskapen är skrämmande låg bland bloggare här ute vad gäller upphovsrätt. Jag har läst media och har det i bakhuvudet men visst slinker det mellan saker hos mig med som när jag tex fotar mina favvotidningar som jag tänkt läsa och visar dem.... :S Ska försöka skärpa mig vad gäller det med.

Hannele sa...

Samma gäller texter, men citera får man lov att göra.

Karin A sa...

Jag har tänkt både en och två gånger på det här och tycker nog att det är en diskussion som borde föras i större utsträckning. Jag har ett par gånger publicerat bilder utan lov men numera (de få gånger det är aktuellt) frågar jag om lov och därför att jag också låtit bli att publicera ett par bilder.

Vad innefattas i begreppet verk? Jag antar att jag får fotografera saker jag köpt, t.ex. inredning och dyl och lägga upp på bloggen!?

Ha en fin Valborg!

maloppa sa...

Så sant som det var sagt! Har för det mesta egna bilder och de gånger jag hittat bilder på nätet skriver jag alltid var de kommer ifrån. Lånar inte bilder från "privata sidor" utan de gånger det hänt har det varit från företag o.dyl.
Har själv hittat mina bilder på andra bloggar utan att de länkat till mig eller nämnt vem fotografen är och då känns det lite tråkigt. Liksom att ngn annan tar åt sig äran av en bild jag jobbat med att få till.
Bra initiativ att skriva om detta!
Ha en trevlig valborg

Malin sa...

Så sant som det är sagt!
När jag började min blogg så "lånade" jag bilder i all välmening/ovetskap bilder från nätbutiker bl a (inte fån bloggar), undrade sedan varför det inte gick att klicka fram dem på bloggen. Så nu vet jag vad som gäller och med största respekt för detta. Är viktigt att sprida kunskapen om lagen så det bra bra att du skriver som du gör...
Jag är inne på din blogg och läser mellan varven och fnissade gott åt katten på holken, det samma hände här hemma men hela holken och katten trillade ner...de små liven är för underbara.(satte upp holken igen).
Malin