Min rosbutikssammanställning nedan var på intet sätt komplett, om någon trodde det! Jag kompletterar med några fler.
Hortogreen har rosrea med 10% just nu och verkar ha priser som går att jämföra med Rosenposten. Dock saknas både Martin Frobisher och Winnipeg Parks. Om jag i stället jämför priset på Louise Bugnet (en ros som alla verkar hylla!), så kostar den 109 kr, med 10% rabatt blir det 98 kr. Frakten är alltid 99 kr.
Samma ros hos Rosenposten kostar 106 kr och hos Flora Linnea 130 kr.
Det är många som rekommenderar Cedergrens, men där finns ingen information om rosor och priser just nu.
Blomstergården i Uddevalla som nämns i kommentarerna har tyvärr slutat med rosor. Men dit verkar man kunna vända sig om man är intresserad av särskilda sorter av andra växter, för det var ett ganska stort utbud på perenner och buskar.
Rångedala plantskola utanför Borås (där har jag varit!) har en fin katalog och ett bra utbud, men ingen postorderförsäljning. Martin Frobisher, Louise Bugnet och Terese Bugnet kostar 129 kr/st. John Davies och Winnipeg Parks saknas.
Det finns fler postorderföretag i Danmark, t ex Löves, men de orkar jag inte kolla upp! Och Blomsterlandet har ingen prislista.
Annica rekommenderade två rosor, som jag letat fram länkar till. Mme Boll och Rose de Recht (den sistnämnda verkar superintressant!).
Tack för alla tips!
4 kommentarer:
Tänk på att det är skillnad att beställa KRUKODLADE från Hortogreen och BARROTADE från de flesta andra ställen. Barrotade tar ju längre tid innan du får se några blommor :) Bara ett tips!
Förklara gärna skillnaden mellan krukodlade och barrotade för en okunnig :-)
Krukodlade kommer med ganska utvecklade rötter i jordklump i kruka. De har blad och ibland även knoppar och blommor. De är inne i växtfas. Bra på väg i sitt växande.
Barrotade är plantor i vila. Det är bara några pinnar, och rötter utan jord runt - paketerade med lite torv runt rötterna oftast. De brukar hållas i kylrum hos leverantören tills de skall levereras ut. De är enkla att plantera - men det tar ett tag innan de kommer igång. Naturligtvis är det enklare för leverntören att skicka ett litet tunnt paket med barrotade plantor. Dock tror jag nästan att just barrotat passar allra bäst på hösten att plantera. Långt ner med förädlingsstället (de flesta rosorna är ympade på riktigt tåliga rötter - förädlignsstället skall ner åtminstone 10 cm under jord för att vara riktigt skyddat) - låt plantan vila hela vintern. När våren tittar fram så spirar dessa rosor fint de börjar växa tidigt. Planteras de på våren (vilket de KAN göra utan problem) brukar man få ingen eller väldigt sparsam blomning första året.
Aha! Då ska jag ta det i beaktande i fortsättningen! :-)
Skicka en kommentar