lördag, april 28, 2007

Några ord om upphovsrätten

Vad vet du om lagen om upphovsrätt?

Lagen om upphovsrätt finns för att konstnärer, fotografer, kompositörer med flera ska kunna leva på sitt arbete. Det ger dem rätt att bestämma över sina verk och även ta betalt för sitt arbete. I upphovsrätten ingår även den ideella rätten som ger dem rätt att ha sitt namn i anslutning till sina verk och man får inte heller använda verket i ett för upphovsrättsinnehavaren kränkande sammanhang.

Om man vill lägga upp en bild på en hemsida så ska man enligt lagen alltid be om tillstånd från fotografen. Jag har till exempel frågat ett stort möbelvaruhus (ett riktigt stort) om jag får visa en av deras produktbilder på min blogg. Det fick jag inte. Att fotografera bilder ur tidningar är inte heller okej om man inte frågat först. Det är sällan några problem om man frågar, för många företag är intresserade av den gratisreklam de får. Men tänk på att företaget/tidningen kan ha anlitat en fotograf som fått betalt för just den bilden publicerad i just det sammanhanget. Publiceras bilden i ett annat sammanhang har fotografen rätt att ta betalt igen. Därför ska man fråga först.

Det finns ett undantag i upphovsrätten som gäller kopiering för privat bruk. Du har rätt att kopiera ett verk som du köpt och dela med dig inom familjen och närmaste vänner (men ej lägga upp på Internet). Detta gäller dock ej för böcker och datorprogram.

Straffet för den som bryter mot upphovsrätten är max 2 år. Det är sällan det går så långt, men det finns många fall där man dömts till dagsböter och man kan även dömas till skadestånd mot upphovsrättsinnehavaren.

Vill du veta mer om upphovsrätten så har regeringskansliet gjort två broschyrer som jag rekommenderar. Den ena är allmänt om upphovsrätten och den andra handlar om vad som gäller vid fildelning.

Nä nu ska jag ut och greja i trädgården. Ha en skön helg!

PS. Jag kom att tänka på att skriva om detta efter att ha läst ett inlägg på Vildängelns blogg.

torsdag, april 26, 2007

Ravis bilder

Vår kompis Ravi (han med stugan) hälsar på ikväll och han passade på att fota lite i trädgården. Det blev ruggigt bra bilder som jag får visa här på bloggen. Nu vill jag sälja min kamera på Blocket och köpa en Nikon D200 istället!! Klicka på bilderna så syns de ännu bättre.

Så här ser den rutiga Kungsängsliljan ut i närbild!
Liljebaggarna har vaknat!
En studie av humlor. En humla som landar på lungört.När vi satt och drack vårt kaffe efter middagen (vi grillade marulk!!!) så får jag plötsligt syn på en obehaglig grej. Oh no!Klick klick, sen sjasade vi ner Trulle med en vattenspruta! Han är alldeles för duktig på att klättra.

Dagens blomning

Jag har satt rosenbräcka som vårblomning i min nya rosrabatt. Så söt så söt.Löjtnantshjärtat har också börjat blomma. Undrar om det är en speciell sort för den är så liten, typ 40 cm hög. Eller om den behöver längre tid på sig att etablera sig. De gula narcisserna har nästan blommat ut (eller blivit uppätna av sniglar). Nu har dessa vita kommit igång. De doftar jättegott!!På bilden ser det nästan ut som hela slänten blommar. Riktigt så maffigt blev det inte. Jag har nästan fångat samtliga narcisser på bild!

Före och efter

Före:
Efter:Jag rekommenderar inte att skära utan att noga märka ut hur du ska skära. Det blev asymmetriskt!!

Hur som helst funkade det hyggligt med en vanlig spade. Skulle nog blivit bättre om spaden var mer rak än välvd. Sedan saknas det väl en sisådär 5 cm grus (det är väldigt tunt). Men... det får vara. Någon gång ska vi ta itu med fler gångar och då tar vi väl beställningen i den vevan.

tisdag, april 24, 2007

Betar av listan

Om jag gillar dessa ljusa och behagliga vårkvällar. Jag har varit ute från 18 till 21, sen blev det skumt. Jag har hunnit beta av en grej på listan. Det är gräsplätten utanför häcken som fått lite omsorg. Har sått nya gräsfrön, men "synd" bara med värmen, måste passa med vattning. Väderleksrapporten säger 19 grader de närmaste dagarna.

Annat jag gjort är att klippa sniglar. Stackars mina narcisser, irisar och dagliljor. Dessa växter verkar vara supersmaskens för sniglarna. Sen har jag lagt på ny jord på några fler ställen. Jag längtar tills jag har egen kompost att ta av, det går så himla många säckar jord. Eller så borde jag åka och knacka på i nåt stall och be om stallgödsel. Vore kanon att ha en hög att ta av.

Det blev inga bilder idag så jag bjuder på en bild från i onsdags. Jag har en tuva gräslök, den här:Väldigt märkligt placerad på stenmuren längst bak i trädgården, bakom en en och ett buskage. Men där är den och smakar himla gott!

måndag, april 23, 2007

Dags att prioritera

Vårens arbete har mest gått åt till rosgropen så jag har inte haft ork till allt det andra. Så nu har jag bestämt mig att prioritera sånt som jag tycker är trist i trädgården (se länk ovan... dvs sköta gräsmattan, kantskärning, göra sig av med grenhögar mm).
  • Efter jobbet åkte jag och köpte toppdress. Jag kan inte så mycket om gräsmattor, jag bara klipper den. Men den där plätten utanför häcken måste ju grejas med för den var inte så värst fin förra sommarn heller. Jag tänkte gräva upp tuvor och ogräs, bre på toppdress och så nytt gräsfrö. Hoppas det är en bra plan.
  • Mossan som finns i gräsmattan innanför häcken bryr jag mig inte om. Jag funderar på att göra om lite där, gräsmattan kanske delvis försvinner såsmåningom.
  • När det gäller grusgången funderar jag på om det värt att åka och köpa en kantskärare. Eller fixar man det med en spade? Jag skulle bli glad för alla synpunkter!
  • Allt ris... kanske det får bli en brasa till Valborg ;-)
Till helgen är jag ledig i fyra dagar!!

Till sist en bild på gårdagens trädgårdsarbete. Formklippning är kul!

söndag, april 22, 2007

Suck..

Jag har jobbat några timmar i trädgården både idag och igår. Rensat i hallonlandet (som man ska göra på sensommaren, vilket aldrig blev gjort), plockat maskrosor, beskurit berberis, plockat ris och krattat lite. Liksom man jobbar och dolar på. Det är tur man tycker det är kul med trädgård för en del grejer är rätt långtråkiga, som att plocka maskrosor och plocka ihop riset. Hur som helst, när det var dags att gå in började jag se mig omkring och jag blev... alldeles vemodig. Man jobbar och har sig nästan hela tiden, men ändå ser det ut som hej kom och hjälp mig i trädgården just nu.

Gräsplätten utanför häcken är alldeles förstörd av vinterns snöröjning. Fylld med grus och traktorspår. Inte mycket till gräs, mest tuvor och maskrosor. Trädgårdslandet är igenväxt med gräs och mossa. Har inte grävt i det för jag har fortfarande plantor kvar där. Måste flytta dem först. Och kolla gräsmattan bakom. Full med mossa och hål och så växter som sticker upp helt omotiverat lite var stans.Gräsmattan väller in och håller på att ta över grusgången. Så här såg det inte ut när vi flyttade in.Inte har jag flyttat på jorden som blev över av årets rosgrop.Överallt finns fula hörn. Här är jordhögen som blev över efter förra årets rosgrop... Hela baksidan är full av bråte och grenhögar.Ett fult hörn fullt av bråte...Jag antar att det känns så här för att helgen nu är över och man ska iväg och jobba i morgon igen. Eller så är det för att Magnolian gett upp. Nätter med minusgrader gör att kronbladen blir bruna och faller av. Vi ses igen nästa vår.

fredag, april 20, 2007

Din villa och din trädgård

Idag öppnade villa- och trädgårdsmässan på Tjolöholm. Jag var ju där förra året. Skulle gärna åka dit och kolla på japanträdgården som Kungsbacka trädgårdsvänner visar. Dock är det så många sysslor som jag skulle vilja hinna med den här helgen så jag hoppar mässan. Är det någon som ska dit, säg till om du bloggar om det så jag kan kolla hur det var! Trevlig helg!

torsdag, april 19, 2007

Fler bilder från igår

Magnolian börjar tappa kronbladen. Gillade kompositionen i bilden. Det var ganska skumt så jag har fått ljusa upp bilden i Photoshop.Det enda som blommar i perennarabatten på baksidan är en blå primula. Lite klenare än i fjol faktiskt. Flocknävan har snabbt blivit grön och fin. Jag har inte tagit reda på vad skillnaden mellan vivor och aurikler är, därför kallar jag dem primula. För primula stämmer på båda! Här är en primula som hittat sin växtplats alldeles vid källartrappen. Jag funderar på att samla in vissa av de utspridda primulorna och plantera dem i en egen vårrabatt!

onsdag, april 18, 2007

Ser ni vad detta är?

Till sist något som grönskat väldigt tidigt. Bra att veta om man vill ha tidig grönska i trädgården!

tisdag, april 17, 2007

Överraskning i rabatten!

Vad tycker ni att det här ser ut som?!?!Jag har inget minne av att det växte en pion där förra året! Det är alltså rabatten vid uteplatsen. Pionen kommer upp ungefär på samma ställe som bolltisteln. Själva moderplantan är borta vid väggen, kanske två meter bort. Är det en fröplanta, för inte sprider den sig med roten?! Kul! Borde nog flytta den, hmmm :-)

Kungsängslilja och annat smått och gott

Idag har jag inte gjort något i trädgården, det var dessutom betydligt kallare. Bilderna här är från igår, strax innan det skulle skymma.

Kungsängsliljan blommar! Jag satte många lökar, både i rundeln och förra årets rosrabatt. Vackrast är det när den står bland lungörten.Men inte blev bilderna bättre än förra året! (då blommade det den 11 maj)

Mer lungört. Här är "gula rabatten" (som nu är blårosa). Visst ser ni den vita Magnolian!? Nästan samma vinkel på bilden kan ni se i september. Det är alliumen som kommer upp till vänster. På ett annat ställe har jag hittat en tuva med vit lungört! Den måste jag vara rädd om! Berberisen uppe till höger är nästan helt utslagen. Det är väl snart dags för blomning?Här är förresten en närbild på den lilla vingade benveden. Undrar hur stor den kommer att bli. Det var två lappar på busken, den ena stod 1 m och den andra 3 m, har sett en tredje uppgift på nätet. Eftersom den heter Compactus (om den nu inte var felmärkt) hoppas jag på den första! Det ska bli spännande att se hur den kommer att passa i rabatten!

måndag, april 16, 2007

Planterat och så gott som klart!

Äntligen planterat! Klicka på bilden så det går att läsa texterna.

Liten vingad benved i mitten. Kommer väl bara vara en grön tråkig buske i sommar, men till hösten kommer den att vara knallröd:Snett framför till höger satte jag rosen Astrid Lindgren. Den ser ut att leva! Jag måste erkänna att den stått nergrävd i sin kruka hela vintern :-o Den får stora ljusrosa blommor som lär ska blomma långt in på hösten.

Snett framför till vänster har jag satt rosen The Fairy. Den fanns i slänten på den plats dit jag tänkte flytta en kornell. Jag hoppas den kommer att funka på sin nya plats.Som kantväxt har jag satt några nävor och lavendel. Två av nävorna (Johnson´s Blue) köpte jag på rea i höstas. Den i mitten fick jag av en trädgårdsvän i höstas. Den har kommit bra och har jättesött bladverk. Tyvärr har jag glömt namnet på nävan. Hoppas den blommar i år så kanske det går att lista ut. Jag fick även två stäppsalvia av henne, men jag tror inte de överlevt vintern (jag lyckas dåligt med Salvia!). Har satt den i bakkant till vänster. Bakom the Fairy har jag satt ett Löjtnantshjärta. Den flyttade jag från en annan rabatt. Den stod väldigt konstigt till på det stället.

Så här kan det bli när man gör en rabatt. Man planerar för än den ena växten än den andra. När man väl planterar så har man ju en massa plantor på lager som behöver plats! Jag hoppas ändå växterna kommer att trivas tillsammans!

Det jag saknar som jag behöver köpa är en klätteros, buxbom och rosenbräcka. Har fått många bra tips om klätterosor. Har inte bestämt mig riktigt än. Här är några intressanta (jag tar fortfarande emot förslag!).

Leverkusen - en gul ros!
Penny Lane - som Karin A tipsade om. Svagt aprikosrosa med en doft av liljekonvalj!
Awakening - som Karin A också tipsat om. Liknar New Dawn, men mer fylld blomma.
Mme Alfred Carriere - svagt rosa med en underbar doft!
Coral Dawn - det skulle säkert passa med en mörkare rosa ros på platsen och då tycker jag Coral Dawn verkar spännande. Det är ganska svårt att bedöma rosafärger på datorn, men den här färgen på bilderna gillar jag!

Är det förresten någon som känner till en klätteros i vitt, gult eller rosa som har ett ganska mörkt bladverk?

Det som är kvar att göra är att fixa kanten och så måste jag flytta resterande jordhögen!
Sen har jag några sommarblommor på tillväxt som säkert vill få plats i rabatten.

söndag, april 15, 2007

Hann inte plantera rosgropen

Vi har haft gäster i eftermiddag så idag har jag behövt prioritera städning (oj, det finns ett inomhus :-o). Dessutom ser altanen helt grå och fläckig ut efter en vinter så jag har skrubbat rent den. Jag som trott det var dags att måla om, men det räckte att tvätta. Okej, det flagar på några ställen, men där borde man kunna bättra på bara.

Vi grillade majskolvar och fläskfilé, mums. Det var tyvärr inte lika varmt idag så när det var dags att äta så kändes det för kallt att sitta på altanen. Sen blev det vinbärspaj till efterrätt. Igen! Jag bjuder inte på nåt annat nu för tiden. Men det är så himla gott och jag har fortfarande vinbär kvar i frysen.

Nu ikväll har jag fortsatt med rosgropen, hade hoppats fylla den med jord, men det går inte snabbt inte. Det är jagandet efter jordtrådar som tar sån tid. Och det är svårt att tänka på ergonomin så ryggen pajar väl snart. Det hann bli skumt så jag fick avbryta innan jag hunnit fylla hela (ca 10 cm kvar). Men i veckan ska jag börja plantera!

Bilden på Dummis är från igår. Idag hann aldrig kameran fram!

lördag, april 14, 2007

Dagens Magnolia

Den doftar så gott så gott. Men inte särskilt starkt. Ibland kommer det doftvindar ända upp till rosgropen. Härligt!

Rosgropen är inte klar än

Rosgropen har vilat under veckan men igår kväll tog jag itu med den igen. Ett problem när man gräver i lerjord är att när man ska hysta iväg jorden, ja då sitter jorden kvar på spaden! Särskilt snabbt att gräva går det ju inte. I morse var jag uppe tidigt (för att vara lördag). Solen sken och det var redan varmt. Första frukosten på altanen! Sen var det bara ut och fortsätta gräva. Kring lunchtid tyckte jag det var tillräckligt djupt (ca en halvmeter). Då åkte vi iväg och köpte jord, gödsel och torvmull. Jag la markduk runt kanterna på gropen, hoppas det ska räcka att hålla undan kvickroten. Innan jag la tillbaka min egen lerjord försökte jag plocka de sista rottrådarna (hopplöst). Jag hade köpt ett jordsåll på Jula, men den var meningslös med tanke på rottrådarna, däremot funkade den bra som finfördelare av lerklumpar. Sen öste jag ner i gropen och blandade ömsom med gödsel och torvmull. Hann dock inte klart innan middag så jag får fortsätta i morrn.

Vi hittade också en billig motorsåg på Jula så K har ägnat eftermiddagen åt att röja sly i "våran" skogsbacke. Det blir så bra så bra.

Har ni också haft så där härligt varmt och 20 grader idag?

torsdag, april 12, 2007

Dagens bilder

MAGNOLIA!!!Sista solstrålarna för dagen på Magnolian.Desto sämre blomprakt på forsythian i år. Jag beskar den hårt. När jag ser att det kommer nytt underifrån så ska jag ta bort de sista spretiga pinnarna också. Jag vill få bättre form på busken. Framför busken (närmast i bild) kommer en massa rotskott upp. Jag tänkte flytta dem till andra platser i trädgården. Det blev så bra med vitsippsbacken bakom huset! Fast när jag kom hem ikväll så hade vitsipporna dragit ihop sig. Men lite vitprickigt är det i bilden i alla fall.Fortfarande bara denna primula som blommar.Är det sniglarna som hittat mina penséer? Jag har strött några korn av snigelfritt runt pilkorgarna för säkerhets skull.