måndag, maj 01, 2006

Snigelfritt mm

Annat jag gjort idag:
 • Strött Snigelfritt i rabatterna. Snigelfritt består av järnsulfat. Sniglarna lockas fram av det, men när de ätit, tappar de aptiten, drar sig tillbaka till sina gömställen och dör. Det ska visst funka ganska bra och är inte farligt för miljön eller för andra djur. Det som jag tilltalas av är att sniglarna förvinner. Det som jag dock kom på efter att jag strött ut detta är att säkert alla möjliga sniglar dör av detta och det är ju inte alla sniglar som är besvärliga.

  I senaste AoT stod det att det ska funka att spraya kaffe på växterna. Enligt forskning så håller sniglarna sig undan. En kombination av kaffe och plock (när man plockar kan man ju välja de snigelsorter som man vill bli av med), är nog det mest vänliga.

 • Har gödslat stora perennarabatten med kogödsel och fyllt min lilla skuggrabatt med mera jord.

 • Köpte rosgödsel respektive rododendrongödsel på Plantagen. Detta har jag spritt kring mina buskar. Förmodligen onödigt, det räcker kanske med att att strö jordförbättring och koskit. Men när man står där i plantbutiken så tror man att man behöver allting.

 • Bestämt mig för var jag ska sätta den nya rosen. Jo, när man går gången upp mot huset och precis när man gått uppför trappen. Precis till vänster om trappen högst upp. (Kolla trädgårdsrundan om du inte minns hur det ser ut.) Där tänkte jag en ros. Eftersom den doftar så vill man ju ha den nära där man passerar dagligen. Hela kanten ovanför slänten skulle passa med rosor. Det är ju det där med rådjuren då... men tanterna på rossällskapet sa att rådjuren inte gillar skokräm. Och så får jag rigga blodmjöl och ammoniak lite mer organiserat.

 • Ringade in nästan hela tomten med det som var kvar av blodmjölspaketet. Latvarianten.

 • Njutit av Magnolian som nu är alldeles vitprickig. Dock inte utslagen. Grannen hade rätt att folk stannar upp när de går förbi den! Jag har dessutom fått veta att den är från mitten av 60-talet, dvs ca 40 år! Jag måste nog plantera en till Magnolia så jag säkrar återväxten.
Sedan några off-trädgårdgrejer:
 • Har bråttats med ett moraliskt dilemma. I lördags blev jag påbackad av en bil framifrån. Stötfångaren blev lite lite intryckt och vi måste byta den. En sådan kan man hitta på skroten eller på Blocket eller liknande. Kostar kanske 1000 kr? Det är bara att ringa den som krockade med oss och be henne fixa en sån. Vi kan montera fast den själva.

  Skitlätt. Men sen kom alla fördomarna.

  Hon som körde på mig var i 40-årsåldern och kunde knappt nån svenska. Hon hade ett barn i 10-årsåldern. Hon körde en gammal rostig Nissan från 85. Jag har kollat upp var hon bor och hon bor i Bergsjön i ett hyreshus, jag antar att hon inte har någon hög inkomst. Är man låginkomsttagare är tusen kronor väldigt mycket. Och hur är det med kvinnans situation och ställning? Hur blir hon behandlad av sin man om de tvingas punga ut en tusenlapp för en sån här grej?

  Det mesta har jag ingen aning om och bara antar, men jag pallar i alla fall inte att ringa. Fast jag borde väl ringa och säga att vi lägger ner så slipper hon oroa sig mer om saken.

 • Ja, och sen har vi deklarerat också. K6 och K2-blanketter. Man kan ju tycka att staten redan borde ha alla uppgifter. Suck vad jobbigt, men ack så skönt att vara klar!

6 kommentarer:

AnnicaB sa...

Härligt med allt jobb! Jag är själv helt ledbruten. I vår lilla trädgård är det helt otroligt vad jag hittar projekt....

Angående din ros. Leonardo da Vinci är ju en liten rabattros. Vacker som få - men nästan doftlös. Vill du ha doft måste du genast plantera en annan ros där :) Det finns många, många att välja från. En riktig doftbomb är Rose de Recht, brukar finnas på vanliga plantskolor. En av mina riktiga favoriter, planterade 1 på försommaren och köpte en till i augusti. Lovely. Leonardo kan ju få stå i en perennrabatt där hans väna rosa väsen kommer att göra sig ypperligt :)

AnnicaB sa...

PS. Woooow så läcker din Magnolia är nu. Jag går och snokar runt min lilla, lilla magnolia varje dag... bara ludna knoppar ännu, inget sprucket ännu.

:sericea: sa...

härligt att du har ett rejält magnoliaträd! jag trodde du hade en liten pinne nämligen :o)

det här med bilen. de flesta människor brukar ju ha en försäkring, och så behöver hon inte vara fattig för att hon bor i ett hyreshus i Bergsjön. Folk i mitt område, som inte är mycket finare, har både BMW och Volvo S80.
Du ska inte betala för att hon gjort fel.

Linda sa...

AnnicaB: Näe, luktar den så lite. Jag har läst att den ska dofta typ angenämt. Men det finns plats för fler rosor i närheten :-)

Sericea: Kan du ringa dårå? ;-)

Husmusen sa...

Om du är så fantastiskt godhjärtad att du kan tänka dig att ta tusenlappen/kostnaden med hänsyn till hennes omständigheter bör du i alla fall unna dig att höra hennes glädje över det. Ring!

Daniel Knudsen sa...

Hej

Jag har samlat alla metoder för att bli av med mördarsniglarna på min site:

http://snigelfritt.com

Välkommen!
/Daniel