tisdag, maj 30, 2006

Det blev en New Dawn

Igår åkte jag och köpte klätterrosen. Det blev en New Dawn! Jag har inga egna bilder så ni får gå in och kolla på länken. Visst ser den härlig ut? Den är visst jättevanlig, men som norrlänning man är, så är jag väldigt ovan vid rosor som "klättrar".

Från att bara ha tänkt ha två rosor i rabatten så funderar jag på att klämma in alla fyra som jag har. Ska man räkna ungefär en radie på 50 cm runt varje ros? Jag behöver råd här. Jag är inställd på att jag behöver gräva lite mer. Just nu är det ca 1,2 x 2 m.

Om ni inte kommer ihåg vilka rosor det är jag har så kommer här en repetition:
Leonardo da Vinci. Floribundaros. Mörkt rosa till rosa. 0,8 x 1 m. Blommor 7-9 cm. Blommar juni-senhösten.
Queen Elisabeth. Grandifloraros. Ljusrosa. 1,2-0,9 m. Blommor 8-10 cm. Blommar juni-november (?).
Pernille Poulsen. Floribundaros. 60 cm hög? Har ingen info om denna i min rosbok.

Kolla den här vackra kombinationen med Leonardo, vit kirgislök (?) och blå lavendel (?). Vad tror ni om att kombinera nån vit astilbe och salvia? Funkar salvian i min lerjord? I helgen kunde jag inte motstå att köpa småplantor med buxbom. Det ska ju börjas nån gång... De kostade 15 kr styck. De ska också med i rabatten. Sen har jag mina hinkar med Saxifraga (oj, jag har glömt fota dem när de blommar, hinkarna har varit superfina hela maj och är fortfarande). Dessa tänkte jag också ha med, närmast grusgången.

Jag kommer nog klämma ner alla frösådda sommarblommor i den här rabatten också.

8 kommentarer:

maloppa sa...

Det låter helt underbart med alla de rosorna tillsammans med astilbe o salvia. Rosa, vitt o blått är ju en klassiker så det kommer bli som en stor härlig tårta som du inte kommer vilja lämna, reservera plats för en bänk på lämpligt avstånd för att kunna njuta av prakten.....

Linda sa...

:-) Undrar om dofterna kommer att krocka. På husväggen finns ju kaprifolen? Eller så får helt enkelt det här bli min doftträdgård! Jag ska fundera på det där med stol... bra idé. En bra sak med den här rabatten är att den är så man ser den från vardagsrumsfönstret och från entrén. Mmmm *visualiserar* :)

AnnicaB sa...

Du får lätt plats med de rosorna i det du grävt nu. De är inte storväxande buskar någon av dem. Det räcker plenty med 50 cm emellan rosorna, det blir luftigt även med det som skall samplanteras.
Det blir jättefint med astilbe och salvia - precis som jag har i min stora rosrabatt - där har dessutom varje buskros var sin clematis.... Ambitiöst va? Vit kirgislök låter roligt - jag har den vanliga lila i den rabatten också.... "Great minds think alike" kan också bero på att de bodde i rabatten före alla rosor :)
Ut och plantera bara. New Dawn är bara för vacker!

Helena sa...

Jag tror att din rabatt kmmer att bli jättevacker! New Dawn ligger högst på min önskelista när det gäller rosor!

Hannele sa...

Leonardo da Vinci har jag lyckats få växa från en stickling efter en beskärningskurs, den har blommat två gånger! :)

karin sa...

Lyllos dig som får en New Dawn, den jag hade en eller två somrar dog bort. Den går ju egentligen bara till zon 5 men i ett skyddat läge trodde de... Det kommer att bli jättefint i din rosenrabatt och jag håller med de här ovan, du behöver inte gräva större! Jag tittade på de där gatstensringarna du tipsade om, det var ju superfint och skulle passa jättebra i min trädgård!

josé sa...

New Dawn är jättefin, lycka till med rosgropen. Kan du något om Ginko? Toppen på mitt lilla Ginkoträd har skrumpnat efter vintern, kan man beskära den tro?

Eva sa...

Åh, jag planterade också två New Dawn så sent som i söndags. Det blev ett impulsköp eftersom klätterväxten vi egentligen hade tänkt oss var restnoterad, men så här i efterhand (innan vi har sett slutresultatet) känns det såååå bra. :-)