söndag, maj 14, 2006

Nooras örtagård

Om ni planerar en egen kryddträdgård så måste ni ta en titt i Nooras örtagård. Hon beskriver hur man odlar örterna och tar hand om dem och vad man kan göra med dem. Hennes örtaregister är väldigt omfattande.
Foto: Noora Peura

När vi flyttade in växte det en massa kryddor intill altantrappen som doftade väldigt gott! Tyvärr var jag väldigt okunnig, t ex borde jag ha grävt upp och tagit in rosmarinen. Det som överlevt och som kommer upp verkar vara vitlök och oregano och på en annan plats växer citronmeliss. Jag har stora planer för en riktig örtagård, men måste lära mig lite mer. Plus att detta projekt ligger en bit ner på listan. Hur har ni det med örterna?

9 kommentarer:

lotta sa...

Allt har överlevt förutom Citrongräs och Rosmarin, jag är väl lite lat som inte tog in dem men å andra sidan kan man ju köpa nytt =)

Anneli sa...

Förra sommaren odlade jag mynta i en gammal zinkbalja. Jag glömde bort den i höstas, borde naturligtvis ha täckt den alternativ grävt ner plantorna.
Så nu i våras när jag hittade den blev jag mäkta förvånad över att hela baljan spirade.
Mynta är ju i och för sig att betrakta som ogräs, men ändå. Det har ju varit svinkallt i vinter och att plantorna inte frusit i zinkblajan är ju ett under....

maloppa sa...

Jag konverterade sandlådan som följde med huset till örtagård. Alla kryddorna har överlevt vintern: oregano, timjan, citrontimjan, salvia, fransk dragon, mynta, persilja o gräslök. Rosmarin ska jag sätta ut snart. Har redan använt en del, mums...
Basilikan får stanna i växthuset.

Ann-Christin sa...

Det är härligt med örter, doften när de står där i solskenet är ljuvlig. Mina örter har dock haft det lite tufft i vinter, förmodligen är det alltför utsatt av vinden i det läge jag planterade dem förra året. Men citrontimjan kommer så smått.
Får förmodligen komma på ett ställe där det är helt lä och massor av sol. Inte så lätt som det kan låta.Annars är det härligt att plantera örter tillsammans med lavendel tycker jag. Då doftar det precis som i Provence!

annelie sa...

Till förra året hade alla mina kryddplantor dött, utom en liten planta orgegano som kom i slutet på sommaren. Till och med myntan som vuxit in i allt annat var borta. Jag drev upp några nya plantor under förra vintern, men de gjorde min son slut på innan de ens kommit ut. Han hade kalas och kastade runt alla mina uppdrivna plantor i vårt arbetsrum... Så förra året var mitt kryddland en öken.
I år har jag drivit upp nya plantor som stått barnsäkert. Däremot har jag inte tagit hand om dem som jag borde och ett par av plantorna har dött. Men jag tror ändå att oregano och timjan kommer att ta sig fint i år...

Linda sa...

lotta: Ja det är tur det mesta man behöver finns att köpa!

anneli: Otroligt!

maloppa: Det skulle jag också kunna göra! Det är bara det att sandlådan är en idealisk toalett åt mina katter!

ann-christin: Det går inte sätta upp ett vindskydd då? Det finns många trevliga spaljeer och klättrare!

annelie: Tufft för en odlare i norr (med klåfingriga ungar..) ;-) Lycka till med örterna i år! Har du dem på stugan eller planterar du även hemma?

Linda sa...

PS. Jag tar alltid för givet att den annelie (med e) som skriver är en annlie som jag känner!

Anonym sa...

Super color scheme, I like it! Good job. Go on.
»

Anonym sa...

Your are Nice. And so is your site! Maybe you need some more pictures. Will return in the near future.
»