fredag, februari 17, 2006

Kolla hjärtat

Nu har jag skickat upp hjärthälsningen och se, den klämde in sig den 14 februari. Men jag har ändrat i texten, skrev om den nyss. Trevlig helg!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Linda,

upptäckte för någon vecka sedan din blogg. Jätte kul! Första bloggen jag tittade på över huvudtaget.

Nu har jag varit inne flera gånger och tänkt skriva till dig men varit för stressad. Hur hinner du?!

I vår ska vi sätta upp ett växthus och det ser jag verkligen fram emot. Hittills har jag sått 2 sorters nävor och aklejor (clematis) och allt gror så fint. Dumt nog har jag fått små ljus gröna flugor på mina små plantor. Har några övervintrande pelargoner i närheten och kanske flugorna kommer därifrån.

Min fråga till dig - vet du vad jag kan göra? Ska jag spruta de små plantor med grönsåpa eller annat? Tål de det?

Plantorna verkar må bra trots flugorna. Har du råkat ut för sånt?

Trevlig helg!
Linda i Viby

Linda sa...

Hej Linda! Kul att du hittat hit, men vad tråkigt att du fått ohyra på frösådderna. Jag är fortfarande lyckligt förskonad, men tack för att du frågade mig för det tvingade mig att börja läsa på! Fast jag vet inte om jag kan hjälpa dig för jag hittar ingen information om ljusgröna flugor :-( Jag råder dig att fråga på något trädgårdsforum eller fråga någon utbildad trädgårdsmästare.

Vad jag däremot tagit reda på så är det vanligt att man drabbas av sorgmyggor när man sår. Sorgmyggor är det som vi brukar kalla för "blomflugor". Sorgmyggorna är egentligen inget problem (fast irriterande), däremot kan larverna äta upp rötterna i dina frösådder och sticklingar. Myggorna lägger helst äggen i fuktig jord, så det är viktigt att man täcker frösådderna med exempelvis sand. För att bli av med dem kan man använda nematoder som är ett biologiskt bekämpningsmedel, medlet finns bland annat med namnet "Stoppa sorgmyggor" hos Weibulls (fast när jag går in på Weibulls hemsida så hittar jag inte produkten...). Själva flugan kan man bli av med med hjälp av gula klisterremsor eller en skål med gul insida med vatten och diskmedel i. Flugorna dras mot det gula!

Linda, hör gärna av dig om du får veta nåt mer om dina gröna flugor. Jag vill hemskt gärna lära mig mer om detta!

Anonym sa...

Hej Linda,
tack för ditt snabba svar med tips och information. Jag visste inget om sorgmyggor. Nu ska jag försöka ta reda på mer. Jag hör av mig igen.

Anonym sa...

Hej Linda,
igår fick jag tag i en trädgårdsmästare. Förmodligen har jag bladlöss (som fanns på pelargonerna) på mina små plantor. Jag fick tipset att spraya de små plantorna med 3% grönsåpa. Det ska de tåla. Vi får se.

Man ska alltså inte ha övervintrande växter intill nysådd!

Linda

Linda sa...

Aha, då vet vi det! Hoppas du blir av med lössen snabbt!