tisdag, februari 28, 2006
Till er pysslare
Med en massa fantasi och material kan man göra väldigt söta kort.
Gör ni egna kort?
Lime och citron

söndag, februari 26, 2006
Trädgårdsrum på nätet


Kvistrapport
lördag, februari 25, 2006
Bakmaskin
PS. Det stämmer att det är nåt fel på min mail. Serverproblem. Testa lj(snabel-a)home.se i stället.
torsdag, februari 23, 2006
Perenner från mormors tid



Andra växter som togs upp:
Gullviva
Ormöga
Akleja
Svärdslilja
Löjtnantshjärta
Myskmadra
Kantnepeta
Stjärnflocka
Bindpion
Praktriddarsporre
Funkia
Purpurklätt
Myskmalva
Temynta
Lavendel
Kärleksört
Höstflox
Astilbe
Annat jag fick veta:
- Brokiga blad var poppis
- Man odlade rundlar runt fruktträd.
- Bambu lever i hundra år, så de första som kom till Sverige för ca 100 år sedan har dött eller kommer snart att dö.
- Funkia och flocknäva kan tränga ut kirskål.
- Hjärtbergenia har på senare år kommit som nya sorter. Bergenian klarar det mest oöjliga läget i trädgården, nämligen torrt och helskugga (t ex under ett träd).
- Under den här tiden var kronbladen smalare, t ex höstfloxen. Skönhetsidealen har gått mot bredare och fylligare kronblad.
- De växter som man ofta hittar kring övergivna torp är överlevare som Kanadensiskt gullris, pion och tigerlilja.
onsdag, februari 22, 2006
Hemfeber
tisdag, februari 21, 2006
Tacka trädgårdsmästarna
Det här var dagens podcastingtips!
Läs mer om giftskandalen:
BT Kemi hos Wikipedia
Landskrona kommun om giftskandalen
Svalövs kommun om efterbehandlingen
måndag, februari 20, 2006
The great backyard bird count
En liknande kampanj pågick här i Sverige i slutet av januari, Vinterfåglar inpå knuten. Vi får se om jag är mer beredd på det här nästa år, så kan man ju vara med och bidra till forskningen!
söndag, februari 19, 2006
Prenumerera på engelska trädgårdstidningar
Ni som prenumererar på engelska tidningar, hur gör ni? Vänder ni er direkt till tidningen, eller går ni via nåt sånt här? Vad betalar ni?
Kan man driva rododendron?

Jag har kastat lite överblommade kvistar och bytt mot nya från trädgården: fler äpple, lite björk, den där med röda stammen. Och så hittade jag nåt som jag misstänker är ginst! Jag såg en liknande kvist i blomaffären (för 45 kr). Eller om det är forsythia. Jag vet inte skillnaden!
Noll koll
Over and out.
/Linda i OS-mode.
lördag, februari 18, 2006
Alternativ till Nordiska trädgårdar




STA Halland har växtutställning och växtmarknad den 13-14 maj i Varberg. Jag gissar att man kan besöka detta utan att vara medlem. Det är även visning i några olika trädgårdar (fast då kanske man ska vara medlem?).
Göteborgs botaniska trädgård har trädgårdsdag med växtmarknad den 3:e juni.
Samma helg är det Blomsterfestival i Fredrikshamn. 2 timmar bort med båt.
Under sommaren brukar tidningen Land arrangera Öppen trädgård runtom i landet. Dock kan jag inte hitta information om datum och plats för detta.
Kommer du att besöka Nordiska trädgårdar eller något av arrangemanget jag skrivit om?
Trädgårdsbänken Frälsis

Formklippa idegran

Inspiration hittar jag här:
Hanneles album om formklippning
Bildsökning på Google
Jag är ju inte direkt för figurer på djur och sånt. I min trädgård. Ett klot tänkte jag. Fast jag vet inte om det går att få till formen. Lyckas det kanske jag kan flytta trädet sen. Har läst att det är möjligt att flytta idegran. Som trädet är nu gör det ingen lycklig. Inte heller blir den snyggare av all snö som kommit på den i vinter!
fredag, februari 17, 2006
Heja damkronorna!
Vilket självförtroende!
Kolla hjärtat
Några frågor får svar!
"AnnicaB said...
Driver du upp "vanliga höstlökar" nu i kruka?? Frågar för jag kom mig ju aldrig ut för att plantera de 40-50 lökar jag köpte med narcisser, tulpaner & snödroppar?? Trodde loppet var helkört och tänkte vänta till nästa höst med sådd. Men kanske kan situationen räddas med krukplantering?"
Linda svarar:Ja, jag testar! Jag satte ju krokuslökar i januari och de blommar nu ca fyra-fem veckor senare. Jag har ingen aning om hur lång tid dina lökar tar på sig, men jag tycker gott du kan testa sätta dem i kruka! För längre hållbarhet på lökarna ska de ha det svalt nattetid. Man kan ju ha dem utomhus sen också om det inte blir alltför kallt. Någon minusgrad ska de väl tåla. Liljelökarna är en ren chansning. Det stod på påsen att de ska sättas på våren när tjälen gått ur marken (de är från förra eller förrförra året). Ännu har inget hänt! De står i svalt i källaren, i fönstret (fick ej plats under lysrören) så de får inte överdrivet med ljus. Möjligt att de behöver mer ljus sen när de börjar sticka upp?
"FinaM said...
Hjälp! Planerar träaltan och det blir bäst där alla underbart vackra roserna finns idag. Sist jag flyttade på rosor, dog de. Hur i hela friden ska jag göra för att de ska överleva? Jätte tacksam för svar, om du kan alltså... ;-)"
Linda svarar:
Ajdå! Men det ska inte vara omöjligt att flytta rosor. Om du gör det på våren så klipp ner busken. Gör i ordning nya platsen, gräv en djup grop. Vattna innan du gräver upp rosen, gräv upp en rejäl rotklump och se till att vattna en tid efter att du planterat rosen. Du kan ev skydda rosen mot starkt solljus. Eftersom jag inte själv är någon rosexpert har jag hämtat råden från AoTs skötsellista!
I'm back!
Märkligt nog har jag helt låtit bli att tänka på trädgård på fyra dagar! Konstigt. Men jag kommer väl in i gängorna igen. Småplantorna lever, katterna är som vanligt. Hoppas det är bra med er!
tisdag, februari 14, 2006
Försenat hjärta

Och jag kan berätta att jag inte behöver köpa mig till en blomfredag idag eftersom jag har elva blommande krokusar i köket! Trevlig helg!
lördag, februari 11, 2006
Fröer från Carina
Tack! Jag gillar de här blommorna jättemycket!
Får ta itu med dem nästa helg. Eller ska jag vänta med att så till i sommar och hoppas på nästa säsong? Hm.
Första sådden omskolad
Administration och en ny blogg
På www.tradgardsblogg.se kan du också skapa en egen blogg. Den är supersmidig! Den har kategorier och man kan lätt lägga in egna länkar (till skillnad från Blogger där man måste in i koden). Dessutom finns fotoalbum och en massa andra funktioner. Tradgardsblogg.se är fortfarande under utveckling, men det funkar så det är bara att blogga på. Lätt som en plätt!
UPPDATERAT: Ett förtydligande, jag har ju inte hoppat över till den andra bloggen än. Fortsätt gå hit tills jag meddelar att det är mer intressant att läsa på andra adressen!
fredag, februari 10, 2006
Om sådderna
Idag var jag och köpte såjord och vermikulit, samt plastkrukor för nu är det verkligen dags att skola om pelargoner och sallad!
På söndag åker vi till fjällen och jag är lite nervös om sådderna ska klara nästan fem dagar. Jag har underbevattningsmatta så det finns i alla fall en möjlighet att det ska gå. Men de små temyntorna... Vi har anlitat en av våra snälla grannar att mata katterna och hämta in posten, men det känns lite mycket begärt att de ska ner i källaren och titta till mina sådder!
Willabs katalog 2006
Ni Stockholmare kan glädjas av att Willab i vår öppnar utställningsbutik i Ulvsunda (det kan jag inte heller läsa om på hemsidan...).
Jag har mailat Willab om jag får visa bilder från deras hemsida, men de har inte svarat.
Fast de är säkert jättebra på att sälja växthus.
Bokrea!
1 st Fröbok: Från Sådd Till Planta (9127352951) 50.00
1 st Min trädgårdslund (9172331062) 80.00
1 st Utflykter i det gröna (9146203362) 103.00
1 st Gammaldags Buskrosor (9127353087) 48.00
1 st Rabattrosor (9127355373) 48.00
1 st Moderna Buskrosor (9127354423) 48.00
1 st Claras trädgård (9175884593) 59.00
1 st Städa! (9175885085) 35.00
Beth Chattos bok, Min trädgårdslund fanns inte på rea hos Adlibris, annars hade jag beställt där för de var ju lite billigare. Men Bokus har ingen frakt, så det går kanske jämnt ut.
Ja just det. Jag slängde iväg en städbok också. Jag tänker bli en bättre människa.
Finns det någon trädgårdsbok bland bokreatitlarna som ni tycker att jag missat? Ulla Hasselmarks Glädjehuset saknade jag hos näthandlarna. Tycker ni att jag ska köpa den i butiken?
Fasen, nu ser jag att jag missade I kökslandet. Men jag kan inte med att kompletteringsbeställa en tredje gång (jag missade en bok först)!
OS-invigning
Uppdaterat: Jag gick och kollade på inmarchen och det roligaste var att jag spottade en gammal elev från Saxnäs skola, nämligen Markus Jonsson! Han var uttagen till halfpipelaget i förra OS, men blev skadad och kunde dessvärre inte delta. Nu är han tillbaka, men tycks inte tävla nu heller eftersom han är tränare. Jag googlade lite om honom och läser att han ska spela Kurt Cobain i en film om Nirvana! Det var det värsta!
Tack för responsen!
Det känns lite si och så när man tittar på och inte känner att man kan göra nåt åt hans situation. Men det är ganska många som läser här och kanske det var ett par stycken som blev påminda som ännu ej registrerat sig? För egen del så tog det många år innan jag kom mig för. Ni minns de där donationskorten man fick för typ tio år sedan? Staten missade mig! Jag blev väl lite putt och iddes inte påtala det. Sen när de började göra reklam för livsviktigt.se så tog det ett tag tills jag äntligen besökte sidan och skrev in mig. Efter det lärde jag känna Simon och det blev plötsligt verkligt vad viktigt det är att så många människor som möjligt är beredda att donera sina organ.
Tack för den respons jag fick på inlägget!
torsdag, februari 09, 2006
Bloggabstinens
Åh jag har massor att skriva men nu ska jag ner i källaren och jobba! Ha det!
tisdag, februari 07, 2006
Livsviktigt
Du vet ingenting om vad som händer i framtiden, men ett litet beslut idag kan verkligen göra skillnad för en annan människa i morgon. Hade Simon varit din vän, din bror eller son så tror jag inte det skulle vara så svårt för dig att fatta beslutet om organdonation. Det är livsviktigt att så många som möjligt som kan tänka sig att donera sina organ verkligen gör sin vilja tillkänna. Det är så enkelt. Du går in på livsviktigt.se och klickar på Anmäl. Det tar max en minut. Du kan varken vara för ung eller för gammal för att donera organ. Du som är förälder har även rätt att anmäla dina barn till donationsregistret. Om det värsta skulle hända kan man ändå ge en annan en chans och för Simon och andra barn och ungdomar i hans situation är det viktigt att så många barn och ungdomar finns med i donationsregistret.
Trots denna tunga väntan och allt elände är Simon en sådan glädjekälla för alla som känner honom. Hans livsglädje, entusiasm och omtanke om andra människor har sjukdomen inte lyckats ta ifrån honom! Jag önskar inget hellre än att Simon ska få det där samtalet som gör att hans liv kan ta fart på allvar.
måndag, februari 06, 2006
Smått och gott den senaste veckan
- Primulan i mitt lökarrangemang vissnade ner och blev ful, så den har jag tagit bort och istället petat ned resten av krokuslökarna. Det tog lååång tid för dessa att växa. Det måste jag komma ihåg till nästa år. De som är lite ljusgröna har varit planterade i fyra veckor.

- I källaren har jag haft fler påsar med smålökar. Dessa har jag satt i krukor och de får trängas med frösådderna i källaren tills det blir nåt med dem.
- Hittade en påse med liljelökar också. Två av dessa lökar har jag satt i kruka och de får också stå i källaren. Ska bli spännande att se om jag får upp dem. De är inte så nya precis.
- K fick några fruktkärnor av obestämbar sort av en kollega. De fick ligga i vatten ett dygn innan jag planterade.
Krukan står med plastpåse över i köksfönstret.
- Av mina senaste frösådder så har bara ett frö grott av salvian (det var den som jag "förstörde" med fel sorts kattsand). Hälften av salviasådden har jag iofs kört ut och aklejan står redan ute. Inget av temyntan har grott och det har gått en vecka. Hoppas det är normalt.
- Det är säkert dags att skola om mina första frösådder. Pelargonerna har inte växt särskilt mycket men det börjar ha fler än två blad. Är det normalt att det växer svampar ut från torvkrukorna nere i botten? Det känns ju inte så solitt. Jag vattnar dem underifrån plus att jag har en underbevattningsmatta, så det är fuktigt hela tiden. Kanske inte så konstigt?
- Jag har börjat skörda vitlöken och den smakar jättebra! Dock så började jag lite sent, för några stjälkar hann börja vissna. Inga blommor än.
söndag, februari 05, 2006
Gardeners World

Det mest spännande i februarinumret (på hemsidan gör de redan reklam för marsnumret) var reportaget om Beth Chattos trädgårdar i Essex, som är anpassad till ett väldigt torrt klimat (många snygga och stilrena kombinationer), artikeln om hur man gör fina kanter i rabatten, hur man designar en köksträdgård samt listan med de träd och buskar med snyggaste stammarna vintertid. Sedan fick jag stifta bekantskap med Dianas favorit Alan Titchmarch. En snubbe som gått mig helt förbi (har hans program verkligen gått på svensk TV?). Han skriver om hur klimatet förändrats de senaste åren och hur han märker det i trädgårdsarbetet och sen gör han lite reklam för sin bok "The Gardeners year".
Men halva nöjet var att kolla alla annonser (växthus mm), men det får bli ett annat blogginlägg.
Brukar du läsa engelska trädgårdstidningar?
fredag, februari 03, 2006
Odla med P1
Det är lite svårt att sitta vid datorn och lyssna och läsa samtidigt, så uppmärksamheten är inte på topp. Men nyss snappade jag upp en grej jag inte visste (25/4). Snödroppar man sätter på hösten blir sällan nåt med! Det bästa är att på våren när befintliga snödroppar blommat klart, plockar man upp lökarna och delar på dem. Jag satte ju en del snödroppar i höstas och innan snön kom så kunde jag inte se ett spår av dem...
Jag gick på den lätta!



Dianas fröer har kommit!

Sommaraster - Ostrich Feather (sås inomhus mars-april)
Fingerborgsblomma - Foxglove Alba (sås utomhus i maj-juni, planteras ut till sin plats i september)
Luktärt - Singing The Blues (sås utomhus i mars-maj)
Vill du byta fröer och växter med andra trädgårdsintresserade, spana in de här länkarna:
AoT:s växtbytarforum
Blombebisar
STA:s fröförmedling
Utslagen Magnolia

Magnoliakvisten är på gång!
Sårappport för andra sådden
Sedan känns det onekligen som att jag sabbat skogssalviasådden genom att lägga på lerig kattsand (ja, det var idiotiskt, men jag är en väldigt impulsiv person som inte alltid läser på förpackningarna). Jag har frön kvar så jag kan så nya. Jag ger det några dagar. Men Dianas frön grodde på typ två dagar, så jag är tveksam.
Efter Gröna rum
Den här annonsen har legat uppe ett bra tag. SVT söker folk med problem i sina trädgårdar, som man löser tillsammans med en "trädgårdscoach". Har vi hört den programidén tidigare?
Sedan läser jag att de även ska starta ett inspirationsprogram för människor som saknar egen trädgård, Lilla täppan.
Under höst och vinter kommer Gunnel Carlsson att sända ett reportageprogram som heter Från polcirkeln till Österlen.
Mer information lyckas jag inte skaka fram ur SVT:s hemsida. Men det känns ju onekligen som att SVT tappar Gröna rums stora målgrupp, amatörodlarna. De som hållit på ett tag och kan jättemycket och som suger efter ännu mer kunskap. Men men. SVT kan ju inte vara helt döva för alla mail och all diskussion som pågått sedan det blev klart att Gröna rum läggs ned. Det som kommer kanske även fångar den målgruppen. Den som lever får se.
I TV4 läser jag att Ulrika Eriksson blir ny programledare för Äntligen trädgård. Hon är uppväxt i en trädgårdsmästarfamilj och gillar inte att vattna på sin altan, läser jag. De fortsätter pröva nya programledarkort i det programmet.
torsdag, februari 02, 2006
En slänt med stenterasser

Här har de gjort formen på terasserna och en stentrappa som ringlar sig upp. Visst är det fint med de oregelbundna formerna?


onsdag, februari 01, 2006
Skisser på köksträdgården

Här är en skiss, men jag var sjukt slarvig. Jag har inte tålamod att rita med musen. Och markläggningen är lite jobbig att rita. Jag tänker mig kullersten. Grus är ju också snyggt, men här vill man ju gå barfota.Färgen på växthuset kan ju diskuteras.

Får ni några bra idéer?
Växthuset är från Florum.