onsdag, mars 07, 2012

Älskade potatis och kära tomater

Jag läser att potatis är den mest besprutade grödan i Sverige. Potatisen besprutas i snitt 7,5 gånger under en säsong, främst för att förhindra potatisbladmögel. De värsta sorterna är Bintje och King Edward. Om alla skulle välja ekologisk, svensk, obesprutad potatis skulle 95 ton bekämpningsmedel slippa komma ut i miljön och påverka vår hälsa.

En sån information kan ju motivera vem som helst att köpa ekologiskt eller odla sin egen potatis! Från konventionella potatisodlare finns dock en kritik mot ekologisk odling, att potatisbladmöglet får fortsatt spridning och tvingar dem att bespruta ännu mer... Jag röstar ändå för ekologiskt. Kan man tänka sig nåt annat när man har såna här dyrgripar strykandes kring odlingarna?
Om man väljer motståndskraftiga, tidiga sorter och låter dem förgro innan man planterar ut, samt sätter dem glest, så kan man begränsa skadan. Jordbruksverket rekommenderar bl a sorterna Sava, Bionica, Sarpo, Mira och Touluca. Det går inte skydda mot svampen när den väl brutit ut, men man kan stärka växten genom att vattna med te gjort av åkerfräken, vitlök eller lökskal (enligt Fobo, läs här). Ja just det, man ska vänta minst 4-5 år innan man odlar potatis på samma plats.

En tragisk effekt av potatisbladmögel är att tomater så lätt drabbas. Jag har bestämt mig för att hoppa tomater i år. Det kommer vara otroligt svårt att låta bli när man står där i handelsträdgården med alla olika sorter man vill prova... Men nej. Jag ska stå emot. Tomaterna mognar så sent hos mig och förra året drabbades hela skörden av potatisbladmögel. Jag tror inte jag fick en enda ätbar röd tomat. Det värsta var att när jag fattade problemet så tog det alldeles för lång tid för mig att agera. Jag skulle ha bränt dem på bål genast! Dessa tomater bakom gamla fönster är lyckligt ovetande om vad som komma skall...


Eller ska man låta bli både potatis och tomat ett par år (minst fyra har jag läst) och hoppas att möglet förvinner från trädgården? Hur tänker ni kring detta?

Var det någon som såg det underbara programmet med Alys Fowler på SVT ikväll? Hon har samma problem med mögel på tomaterna. Tråkigt att inte kunna odla tomater :-(

7 kommentarer:

Ulrika - Timjan och pioner sa...

Här är jag ännu så länge förskonad från dessa sporer och är glad så länge det varar. Håller verkligen med dig om att det skulle vara trist att inte kunna odla tomater :-(

Det där trädgårdsnätverket du skrev om lät intressant. Hur gör jag för att gå med?

Anonym sa...

Klart jag tittade på härliga Alys! Och började genast fundera på vart jag skulle kunna få plats med ett potatisland. De senaste åren har vi bara odlat i en pallkrage och det blir ju inte så mycket. Så trist med både dina och Alys tomater. Jag har aldrig odlat dem i nån större skala, men hade kanske tänkt testa i sommar. Man blir ju lite fundersam... Härlig bild på dina fina små! Kram Hanna

Lindas trädgårdsblogg sa...

Vad kul! Jag mailar :-)

Lindas trädgårdsblogg sa...

I Tages trädgård: Se då till att odla dem långt från varann! Och följ råden om tidiga, motståndskraftiga sorter och ta bort blasten och sånt! Lycka till!

Kerstin sa...

Jag såg också programmet och blev lite förvånad faktiskt. Hade aldrig ens hört talas om bladmöglet. Jag brukar inte få någon rekordskörd så som jag misshandlar mina tomatplantor, men har aldrig var med om att inte få någon tomat alls. Det lät jättetråkigt ju. Jag brukar ha mina tomater ute, men funderar på att ha några i uterummet i år.
Hoppas att du får lyckade tomater igen snart. :-)
Potatis har jag nog gett upp. Tycker inte det är så himla kul att odla dem för att vara ärlig och förra året köpte vi fel sort och då sitter man där med en massa potatis som inte är goda. :-( Men jag håller helt med dig om ekologiska potatisar. Är det nåt man ska köpa ekologiskt är det potatis och bananer. Och kläder. :-)
Ha en trevlig dag!

Erika sa...

Såg första avsnittet med henne. Härligt att det finns något trädgårdsprogram att titta på igen.

Ewa sa...

Vi har ett stort potatisland i stugan. Långt från tomaterna som än så länge klarat sig från bladmögel.

Däremot så kommer bladmöglet till potatislandet var eviga augusti. Vi kapar blasten varje år och potatisen har hittills klarat sig.

Men när jag var liten så hade vi aldrig bladmögel i potatislandet. Inte heller farfar o farmor hade det. Vi hade även då mest mandelpotatis. Men, då hade vi väl inte markburen bladmögel...