tisdag, mars 20, 2012

Pallkragetips

Det verkar som att Solrum-Lotta blivit frestad att börja odla ätbart. Kul, eller hur! Hon undar var jag köper pallkragarna och dem hittar jag hos Multico på Ringön. Tips mottages om det finns något liknande söder om stan (Göteborg)! Ett annat supertips jag fått är att köpa måttbeställda från Woodman i Eskilsby. Ca halva priset mot dem du köper nya i handeln.

Jag behandlar inte mina pallkragar. Mina första som jag köpte (nya) för sex år sedan oljade jag in och häftade med markduk invändigt... men jag tycker inte det är värt det (orka måla... inte jag). Inte nu när jag köper begagnat i alla fall! De får hålla tills de spricker och nu vet jag ju var jag kan fixa begagnat, utan att leta på Blocket.

En pallkrage hög, är lämplig för olika bladgrönsaker. Staplar du två pallkragar kan du odla typ allt, rotfrukter, potatis, squash, purjo mm! Jag lägger markduk under pallkragarna för att jag har mycket rotogräs som jag inte vill få upp i odlingen. Hade jag inte haft det besväret hade jag vänt på jorden under pallkragen så att man får riktigt bra nytta av alla maskar i marken. Vill man slippa gräva kan man lägga tidningspapper i botten, direkt på gräset och fylla på med jord.

Det går åt många påsar jord att fylla en krage (dyrt), så det bästa är om man kan använda en blandning av egen jord, stallgödsel och/eller kompost. Det viktiga när man odlar är att ha en jord med mycket mull, dvs en jord som består av förmultnade växtdelar. Samtidigt som man odlar är det därför bra att hålla igång en kompost som förser en med mullrik jord. Man kan också lämna ogräsrens mellan växterna i pallkragen. Ett annat billigt trick är att fylla pallkragarna med sand och gödsla med gräsklipp.

Undrar hur det går i år!

9 kommentarer:

Anette sa...

Åh bilderna...åååååhhhhh! Snart är vi där!!!!

Anna Vattenkanna sa...

Så härlig din köksträdgård ser ut! Bra tips om jorden.

Kram

Lotta sa...

Jag gillar verkligen din köksträdgård! Jättebra tips för övrigt...

Kram

♥ Hannele på Hisingen sa...

och ta man bort gräsmatta, kan man lägga tovan upp och ner i pallkragen...

Trädgården på Höjden... sa...

Tack för fler fina pallkragetips.

Hälsar Åsa

Kerstin sa...

Jag åkte till en lastbilscentral med gott fikabröd, då fick ta så många pallkragar jag ville. Det var iofs innan det blev riktigt populärt med odling i pallkragar

Kerstin sa...

En sak till bara kring pallkragarna vid gräsmattan... Ha så brett mellan kragarna så att gräsklipparen kan komma åt. Eller lägg markduk under hela området och täck med något material. Tips från en som fått högt gräs/ogräs runt om...Nyzeeländsk spenat tycker jag blir utmärkt i pallkragarna (och jordärtskockor)

Linda V sa...

Jag tänkte lägga markduk under och betongplattor runtom!

Ika sa...

Vissa har arbetspltaser där man kan kolla med kollegorna om det går att få "låna" några pallkragar.
Jag kör med begagnade och har grävt ut under dem. Flera säcker jord, hästbajs och ko på påse blev det i den senaste. Har målat dem vita men det går snabbt när man har penseln i handen och ände målar huset samtidigt.