söndag, mars 11, 2012

Vilken skaparlust!

Idag var vi tio skaparglada från trädgårdsnätverket hemma hos oss och gjöt betong! Det ska bli så spännande att se resultatet. Nu står alla grejer och brinner i vårt garage. Jag får sån lust att göra det igen för när man gör sånt här ihop så får man en massa nya idéer, men så har man kanske inte de rätta formarna. Den där bockade plåten i bilden ovan, det kan väl bli nåt?! Största formatet på krukunderlägg (längst ner till höger i bild), var ju idealiskt för fågelbad. Såna kan man tydligen köpa på loppis superbilligt, måste fixa.

Jag gjorde en massa småjox. Jag hade tänkt göra stora krukor av soptunnorna (se bild i förra inlägget), men då hade jag behövt såga itu dem innan för att det skulle gå att få ut själva betongen när det var klart. Inte riktigt tid för det. Jag hade också tänkt göra trampstenar av gjutrören, men det hann jag inte heller.

Några lärdomar jag dragit av detta är:
  • Superbra om en sköter betongen. Vi har betongblandare och vi blandade två säckar åt gången och hällde ut i en skottkärra för att sen blanda två säckar till. Betongen tog snabbt slut i skottkärran och vips hade vi gjort av med åtta säckar. Jag hade tänkt fixa detta själv, men då hade jag inte hunnit gjuta något själv (eller så hade vi fått hålla på dubbelt så länge!). Jag är tacksam att min man kunde hjälpa till med detta och killarna var hyfsat samarbetsvilliga så det funkade. 
  • Vi började med fika och småprat och en massa bläddrande i böcker. Det var smart. När man väl satt igång fanns inte riktigt ron att avbryta för ett fika. Mot slutet började också folk trappa av eftersom de hade gjort slut på sina formar.
  • Jag borde ha läst på lite mer om hur man löser små praktiska problem. T ex vilken metod som är bäst om man vill ha porslinsskärvor på utsidan. Hur mycket olja behöver man? Finns det material som inte behöver oljas in? Hur tunt kan man gjuta? Hur får man till dräneringshålen? Osv. Det fick bli lite trial and error.
Och kameran var ju inte laddad. Tre bilder fick jag innan den laddade ur, synd.

6 kommentarer:

Lena sa...

Men vad spännande! Ladda kameran för 17 - jag vill se resultat :)

Hanneles paradis på Hisingen sa...

Härligt :)

Kerstin sa...

Åh, vad härligt det ser ut! :-) Jag borde också sätta igång och gjuta lite mer. Jag gillar idén med det stora krukfatet för fågelbad är något som står högt upp på önskelistan hos mig just nu. Så jag ska nog se om jag lyckas gjuta ett eller annat sånt. Tack för tippset! :-)

Iréne JB sa...

Glöm nu inte att ladda kameran så att vi får se de färdiga resultaten :) Ni verkar ha haft en kanondag.

Elins trädgård sa...

Vad härligt med egen gjutning :) Spännande att se resultatet sen!
Såg även ditt inlägg om närproducerat och bilderna på de söta kalvarna. Jag tycker att det är viktigt att välja närproducerad mat och är alltid på jakt efter nya gårdbutiker och liknande så tar mig nog en titt på länken du la ut :)
Ha det bra :)

Ika sa...

Jag är dock väldigt glad att vi inte behöver gjuta mer här hemma. Lusten kanske kommer när renoveringen är slut o man kan njuta av det man har.