söndag, mars 18, 2012

Köksträdgårdsfrossa


Den här veckan har hjärnan verkligen gått på högvarv när det gäller trädgårdstankar och odlingsdrömmar. I onsdags kom köksträdgårdsnumret från Allt om trädgård och på kvällen var jag på föreläsningen med Lena Israelsson och sen kom jag hem och tittade på Den njutbara trädgården med Alys Fowler och till sist upptäckte jag att det går ännu ett trädgårdsprogram på TV, nämligen Gardener´s world (Året i trädgården). Två avsnitt har sänts som jag kunde kolla på SVT play. Fatta! Sen har jag surfat fröer och kollat bloggar och funderat på växtföljder och annat.

Föreläsningen var toppen! Tyvärr lite stressig då Lena hade ett tåg att passa, men jag fick en massa matnyttigt med mig hem. T ex hennes gödslingstips. Jag tycker det är svårt med hur mycket och hur ofta. Hennes tips på namnsorter var också toppen, känns tryggt att välja hennes noga utvalda! Hon pratade också om miljögärningen man gör när man odlar. Och vilken smakskillnad det är på egenodlat och köpes! Men framförallt var föreläsningen väldigt mycket inspiration och odlingslust. Och det fick jag!

Jag ska utöka mina odlingar i sommar och jag har redan varit och köpt begagnade pallkragar. Fy vad de är självlysande i början, men jag vet att de snart är grå och fina. Jag har även köpt några halvpallar (se bilden ovan), så nu har alla pojkar en egen pallkrage!

Denna yta jobbade jag och KG en massa med förra våren. Målet var gräsmatta och inte bar ogräsfull jord (så här har det sett ut...). "Låt det vara gräsmatta några år tills jag får mer tid att fixa". Men alltså... en sån här yta, med bara gräsmatta är ju höjden av tråkighet. Och på en av tomtens soligaste lägen! Måste utnyttjas! Min ursprungliga idé är att göra detta till en rosenträdgård, men rosorna får nog vänta för här ska odlas.

Jag funderade ett tag på hur jag ska placera pallkragarna och har nog bestämt mig för detta. Jag måste ordna med skydd mot rådjuren och kom på att ställa dem långsida mot långsida och böja armeringsjärn över. På våren när jag sår sätter jag fiberväv över (häftar fast fiberväven på någon form av list eller bräda som håller väven på plats). När sommaren kommer sätter jag istället ett nät över på samma sätt. Och i gavlarna sätter jag armeringsnär där bönor och sockerärtor får klättra! Visst kan det funka?
I köksträdgården har jag labbat med armeringsnäten som blev över efter garagebygget. Ser ni bågen som jag satt i två pallkragar? Fick idén från senaste numret av Allt om trädgård (reportaget från Kerstin Rosengrens köksträdgård). Bakom har jag satt en vägg av armeringsnät. Får se hur det blir. Sen upptäckte jag att våra gamla takfönster passar på pricken över pallkragen. Drivhus!!!

Ja, det är många tankar som snurrar runt i huvudet. Jag försöker bestämma mig för fröer också. Hur mycket olika kan man odla egentligen? Sen ser jag att Sabina sått i helgen. Det kan inte jag, för en decimeter ner är det fortfarande fruset!

6 kommentarer:

Rebeccas.se sa...

Tack för tipset om "Året i trädgården", det programmet hade jag missat! Passar bra att kika ifatt en vabdag som denna. ;) Det låter som din köksträdgård kommer bli jättefin!

/Rebecca

Anonym sa...

Det kommer att bli kalasbra det där, fint med armeringsjärnen. Pallkragar är så perfekta till odling! Nu ska jag kolla in det där andra trädgårdsprogrammet som jag totalt missat, tack för bra tips! Kram Hanna

Trädgården på Höjden... sa...

Så mycket bra köksträdgårdsfix du fått till. Det där med armeringsjärn låter ju bra. Vi verkar ha samma rådjursproblem du och jag.

Tack för tipset om "gardeners world". Det hade jag helt missat. Härligt att det går flera bra trädgårdsprogram på tv nu.

Hälsar Åsa

•lotta på solrum• sa...

man blir sugen som sagt. var hittade du dina begagnade pallkragar?

Ika sa...

Så du har lagt på fönster nu, ja då kanske det är dags för mig att ta fram våra gamla fönster och lägga på.

Anonym sa...

Så bra det blev med pallkragarna. Kan man komma åt att rensa bort ogräset bakom kragarna? Ser inte hur nära staketet dom är. Hoppas att sniglarna har dött i vinter.Pojkarna är riktiga kockar. Ha en bra vecka. Kramar Lisa.