fredag, mars 30, 2012

I brist på bilder

Vi har hyrt en minigrävare igen och nu är det lite upp som ner. Vi tänkte ställa i ordning nedredelen kring garaget, men just nu är vi i fasen att det ser ännu mer förstört ut än innan... Jag har inte några bilder på förödelsen och publicerar i stället denna bild som jag hittade på bloggen It's a house för någon månad sen.
Poster av: Pia Jane Bijkerk, Erin Loechner och Yvette Van Boven.
Det kan väl vara värt att påminna sig om hur man hanterar bilder som man hittar på nätet. Det finns alltid en upphovsman eller kvinna till bilder man hittar på nätet och den personen har rätten att bestämma över sin bild. Om det inte uttryckligen står att man får använda bilden mailar man fotografen och frågar. Det brukar sällan vara några problem. Vad man inte får glömma är att ange vem som är upphovsman och helst var bilden kommer från.

Pia, Erin och Yvette har gjort denna poster i syfte att spridas! Postern finns att köpa hos Mammoth & Company.Här kommer några fiffiga länktips:
Tineye - En omvänd bildsökmotor. Du har hittat en bild och undrar var orginalkällan är. Tyvärr så får man inte alltid träffar, då sökmotorn inte indexerar hela Internet.
Google bildsök - Klicka på kameran intill sökknappen så kan du mata in din bild och kolla var den finns på Internet. Läs mer här.
CC Search - En sökmotor för bilder med Creative Commons-licens. Personer som gillar att dela med sig av sina bilder kan sätta Creative Commons-license och på så sätt berätta att det är okej att använda bilden. Det finns olika nivåer på licensen, från att man får göra vad som helst med den, till att det finns restriktioner av olika slag. Obs! Man ska alltid ge cred till upphovsmannen. Obs igen! Kontrollera en extra gång att bilderna du får fram i sökresultaten i CC Search verkligen är CC-licens.
Pinterest - En kul tjänst där du kan samla inspirationsbilder från Internet tillsammans med källan till bilden. Dock pågår en diskussion om Pinterest och upphovsrätten. Vill du blogga om en bild som du har "sparat" med Pinterest så gäller de vanliga upphovsrättsreglerna!

Hoppas ni får en underbar helg!

2 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Det är snårigt det där med bilder... verkligen besvärligt ibland att hitta till ursprungskällan. Något som jag har märkt är att många bloggare - men INTE i Sverige - bara lägger in bilder utan källa eller någonting. De har inte försökt hitta källan en gång... tråkigt.

Lycka till med grävandet!

Kram

Crunches not Cookies sa...

Det är hemskt hur några bloggare vet att det är olagligt att använda bilder utan lov. Många tycks tro att det räcker med att länka till källan.

Ps. Gillar din blogg väldigt mycket! :)