lördag, mars 24, 2012

Världsafina rudbeckior


 
Jag har äntligen sått perennfröerna som jag köpte förra sensommarn, eller kanske det var för två år sen. Ibland sitter tummen långt in. Jag lyckades göra denna bedrift tillsammans med tre små barn. Jag rekommenderar att du gör det I FRED!

 

 
I brist på en riktigt rejäl planteringsbänk är det toppen med ett lätt och bärbart bord som man kan ställa på en solig plats med bra uppsikt. Sen är det bra om du plockat fram allt du behöver: jord, sålådor, frön, vatten och växtetiketter och en penna. Det är INTE roligt att upptäcka att du saknar växtetiketter när du väl börjat så. Då har du nämligen två val: gå ner i källaren och leta med hela barnaskaran i följe, vilket resulterar i gråt och tandagnisslan när man alldeles snart måste gå upp igen (då det alltid finns en miljon riktigt intressanta grejer att pilla på i källaren). Alternativ två innebär att man snabbt smiter iväg och letar växtetiketterna på egen hand och då uppstår tre möjliga utfall: a) gråt och tandagnisslan b) någon rymmer c) någon tar situationen i egna händer och sår dina frön själv. Alltså, kom ihåg att se till att du har allt du behöver när du väl sätter igång!

 
Vad var det jag sådde?
  • Rysk martorn 'Blue Hobbit'
  • Stäppsalvia 'Blue Queen'
  • Rudbeckia 'Dream Coat'
  • Alunrot 'Emperors New Clothes'
  • Strandveronika 'Rose tones'
Jag har skakat liv i lysrörshyllan i källaren. Nu står där några frösådda jätteverbenor från grannen och så kommer dessa sålådor få vara där när de grott.

Jag hoppas väldigt mycket på rudbeckiorna. De skulle platsa fint i slänten på framsidan som jag tänker ska vara fin på hösten.

7 kommentarer:

•lotta på solrum• sa...

tips.
skit i växtettiketterna. klipp sönder en bigpackglasslåda eller mjölkpaket i många strimlor och gör dina egna.

Linda V sa...

Tack för tipset! Jag får inte glömma ta med mig dem ut när jag ska så :-)

Maria sa...

Ser framför mig dig med hela barnaskaran i ett följe. Och du beskriver det så att jag sitter här och ler. Vet att jag skrev ett inlägg för några år sedan om min trädgårds-stjälp (ist f hjälp), alltså min yngsta som ville hjälpa till. =)

Cajsas Faster sa...

Jag har också sått rudbeckior, vill ha massor:)

Nu ska jag läsa vidare hos dej, Marie

Anonym sa...

Åh vad jag känner igen mig! Det är inte alltid så lätt att vara trädgårdstok och mamma samtidigt, men det brukar ju ordna sig med lite list, lock och pock och en och annan muta! ;) Fina fröer! Kram Hanna

Anna Vattenkanna sa...

Nu blev jag lite nostalgisk... hur det än är så är småbarnsåren med allt vad det innebär de härligaste...när man fick sno sig till med en kvart i trädgården när barnen var sysselsatta i sandlådan eller när man stod med ena handen och drog barnvagnen fram och tillbaka och krattade grus med den andra...

Lycka till med alla dina sådder - det kommer att bli så fint!

Kram

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Ha ha, känner igen mig! :-) Sist hittade jag varken växtetiketter eller plastlocka att göra skyltar av så det fick bli kladdigt skrivna papperslappar som förmodligen är omflyttade vid det här laget... :-) Men lite spännande ska det ju vara att odla också ;-)

Lycka till med sådderna!

/Annika