torsdag, augusti 31, 2006

Mer gladiolus

Här är en utlovad bild på den underbara gladiolusen. Häromdagen åt jag ett äpple från vårt fula äppelträd. Det var så GOTT! Jag har aldrig ätit goda äpplen från en trädgård. Äppelträden hemma hade bara sura äckliga äpplen. Finns det goda äpplen i Norrland också?
Det röda till vänster är vårt garagetak och vår tanke är att utvidga garaget (tack och lov så gör vi det inte i år), men i alla fall står äppelträdet riktigt illa till. Och fult stympat är det också. Synd att vi inte har nåt annat friskt äppelträd för då skulle man ju kunna ympa in det här trädet? Återstår att försöka ta reda på vad vi har för äppelträd.

Virkinspiration

Jag har samlat lite länkar till grejer jag kan tänka mig ha och virka:

Virkade korgar. Fast jag har köpt liknande på Ikea...
Snöflingor till julgranen. Lagom stort projekt.
Virkade dockor. Eller såna där amiguramis.
Filt av mormorsrutor. För att brorsan hade en som mormor gjort. Så fin så fin.
Virkade blommor. Bara för att.
Tofflor, såna söta som Cia tipsade om.

Och så har jag hittat tillbaka till Pysselida. Jag besökte henne i våras när bloggen var ganska ny. Nu har den funnits ett tag, och hey vad tjejen pysslar! Pulsvärmare skulle jag ju också kunna göra. Jag som kan vara så frussen.

Men några virkade dukar som jag blivit sugen på har jag inte hittat på Internet.

tisdag, augusti 29, 2006

Gladiolus

Idag slog gladiolusen ut! Fast jag hann inte fota innan det blev mörkt så här är en bild från igår när den var halvutslagen.Det går inte bra med virkandet. Jag får kramp i lillfingret. Måste lära mig virka avspänt.

måndag, augusti 28, 2006

Chock

Jag var hos en kompis på pysselkväll. Jag var lite oförberedd, hade inget med mig och hon frågade. "Nå vad vill du göra?" Med inte särskilt lång betänketid hör jag mig själv säga. "Eh... virka?" Till min stora förvåning hade hon både virkgarn och nålar och även en oanad bakgrund som dukvirkare på gymnasiet. Jag började och jag kom ju ihåg hur man gjorde enkla och kompisen visade stolpar och en del andra trick. Jag började freebasa på en duk. Inte vidare värst snyggt så jag ska ta och surfa efter lite bättre inspiration.
il Bloggo-Hanna såklart
Google virka
Google bildsök crochet
Flickr

söndag, augusti 27, 2006

Varvet runt

Nu har vi bott i huset ett år och vi har liksom gått varvet runt. Jag började på ett blogginlägg som skulle sammanfatta året, men det går lite segt med bilderna. Så jag nöjer mig med att konstatera. Vi har bott här i ett år och jag trivs så himla bra!

Nu ska jag åka till en kompis och ha pysselkväll. Jag tror det har slutat regnat. Tjing!

tisdag, augusti 22, 2006

Hoptrillade rabatter

Jag beundrade Maloppas fina entrérabatt, som förutom att den är så vacker och välkomponerad ser så robust ut. Flera av mina planteringar svämmar över och rasar ihop! Irisen är inte alls lika fin längre. Och den där höga gula är ännu värre!

Jag har provisoriskt bundit upp den där gula vid räcket. Det var lite opraktiskt att ha den liggande över marken när man gick nerför trappen. Oreganon låg också över gången. Har äntligen rättat till med ett buskstöd. Kryddväxterna växer intill trappen och doftar ganska gott! Och det här hörnet måste jag göra nåt åt. Förutom att buskarna väller över (måste gallra) så växer det okontrollerat. Det är samma ställe som klinten växer.Den här rabatten finns mot grannen, mellan rododendron och den spretiga idegranen. Allt bara hänger. Speciellt iris. Höstanemonerna blommar tappert. Nå, nu vill jag se nåt hemma hos er som inte ser så bra ut! :-)

söndag, augusti 20, 2006

Att se fram emot

* Gladioluslökarna jag satte i min nya rosrabatt har äntligen fått knopp!* När planerna är förverkligade på denna lilla plätt. Mer planteringar, ringlande trädgårdsgångar, högre träd och buskar längst bort, damm till höger och så en sittplats med utsikt däremellan. Mycket arbete innan dess... Men drömma går ju. Förresten, till vänster i bild, kolla den bruna busken hitanför thujan. Det är en spireabuske som jag knappt märkte när den blommade, för det var precis samtidigt som jag var alldeles hänförd av shersmin, paradisbuskar, gullregn och allt. Jag vill ha en buske som blommar nu! En hortensia alltså. Eller ros för all del.* Jag ser fram emot jorden i mina komposter. De är nästan överfulla (men sjunker hela tiden), men inte klara förrän nästnästa vår? Jag gjorde ett stort misstag när jag började. Jag glömde täcka marken med markduk. All näring lär väl vara uppäten av träden runtom? Måste skaffa en varmkompost också.* Nästa sommar då jag hoppas hinna före rådjuren så jag får se dessa albaroser i blom. De fanns här när jag flyttade in. Jag skar ner dem i våras, de skjöt iväg flera meter! I mitten fanns ytterligare en ros, men den har dött. Där måste jag ju fylla igen :-) * Höstfärgerna! Denna rönnspirea (?) har redan börjat.

En hälsning till AnnicaB

Annica, det är fler i vår familj som gillar iBooken. Den värmer så gott!
Fast själv föredrar jag våran PC, den där iBooken är inte nyast. Men såklart sötast! (Förutom katterna då).

Ringbarkat

Idag kom jag mig för en grej som jag tänkt göra i flera månader. Ringbarka slyet utanför tomten! Om man ringbarkar några månader innan man röjer så tar rötterna skada och trädet orkar inte skjuta upp en massa nya skott året efter. Tanken är att vi ska kunna se in i skogen, skogen ska inte vara som en vägg. Dessutom var här så mycket vitsippor i våras och det är lite trist med en massa sly som skymmer. I vinter när löven fallit av så ska jag hyra en röjsåg och fixa detta.
Det gamla hönshuset skulle jag vilja bära upp i skogen och så göra en liten stig dit, så man har ett utflyktsmål när barn kommer på besök. Om jag skaffar en trädgårdstomte så är det där han ska bo!

För övrigt är det här lilla hörnet av trädgården en väldigt sorglig syn just nu. Hönsnätet är ju bra att ha. Bräderna är ju bra att ha. Betongklumparna... hm, borde kanske åka på tippen. Och groparna, och ogräset... Ja, det är ju här som jag vill att växthuset ska stå en vacker dag. Det verkar som att det kommer att se ut så här tills dess?

Usel kvalla

Jag var ute någon timme igår kväll med mina nya trädojor och kolla vad jag upptäckte idag!
Mönstret har släppt där på mitten i själva vecket som blir när man går. Så less man blir! Lotta, du har inte detta problem med dina?

Inga nyckelpigor?

Jag har inte sett en enda nyckelpiga i år. Är inte det konstigt?

lördag, augusti 19, 2006

Diverse shopping

Det var regnigt idag och vi åkte till Kungsmässan för att handla lite vardagskläder inför hösten. Det mest spännande jag köpte var Hand & Nail Treatment Salve från Rose & Co. Så chic förpackning! Så lyxig jag kommer att känna mig när jag plockar fram den!!

(hjälp)

Och på Shoe Outlet på Freeport sålde de rosiga Torpatoffler för 149 kronor. Dvs träskor med rosmönster "pink roses" som jag ska ha i trädgården! Med risk för att vara en härmis så har Lotta nåt liknande :-)

Ikväll har jag shoppat trädgårdsböcker. Jag har Vår trädgårdsbok och Allt om trädgård framme och läser ur dem hela tiden. Nu börjar det kännas att varje sak jag läser har jag redan läst typ tre gånger innan... Vi slängde iväg en beställning till Adlibris. Jag köpte:
Tankar om trädgård av Lotte Möller
Förökning av trädgårdens alla växter av Ingela Jagne
Färgsätt din trädgård av Kerstin Engstrand

Och häromdagen köpte jag lökar över nätet. Jag hängde med på en beställning från Eurobulb tillsammans med några AoT-forumister. Jösses vad billigt det var! Jag köpte en massa snödroppar, narcisser, scilla och allium och kom inte upp i mer än 150 kr! Om man handlar för 90 euro (knappt 900 kr) så är frakten gratis. Bra idé att gå ihop några stycken. Det jag saknade hos Eurobulb var Kungsängslilja och Balkansippa som jag tycker så mycket om. Det får jag leta på annat håll. Hos Odla t ex.

torsdag, augusti 17, 2006

Nidingen

Jag har kommit hem från Nidingen där jag varit på upptakt med jobbet. Jag GLÖMDE kameran. Vilken skandal och gissa om jag har grämt mig. Det var så himla vackert! Jag tog nån bild med mobilen, men upplösningen jag hade den inställd på var så dålig. Bilderna kan bli mycket bättre på min mobil.

Resan över med båten igår var en upplevelse. Vi flög över vågorna! Det blåste ganska bra hela dagen, men det var inte särskilt kallt. På kvällen sken solen och vi kunde äta ute. Idag var vinden nästan stilla, solen värmde och vi var tillbaka i sommaren. Jag hann med ett dopp både idag och igår.

Jag kan verkligen rekommendera ett besök ut till dessa fyrar. Man har horisonten i alla väderstreck, de gamla fyrarna är hur läckra som helst. Man kan sitta där uppe hela kvällen och glo på solnedgången. Och man bor mysigt i fräscha hus med trägolv och kakelugn.

Nidingens hemsida finns lite finare bilder.

PS. Och vi jobbade jättebra mellan varven :-)

måndag, augusti 14, 2006

Buxbom och lavendel

Första dagen på jobbet (hu för att sätta på väckarklockan igen) och jag var ju tvungen att fira med ett besök på plantskolan. Jag har rensat mitt skrivbord så jag har äntligen fått fönstret fri. Köpte en orkidée som jag får ha att titta på i höst. Det var nedsatt pris så jag misstänker tyvärr att blomningen snart är över. Men då får jag väl fixa nåt annat.

De sålde lavendel 5 för 100 kr. Jag som har sämsta sortens lera för lavendel, kunde ändå inte låta bli. Man kan ju jordförbättra. Och man måste ju faktiskt prova innan man kan döma ut nåt ;-) Klart man drömmer om lavendel när man sett Maloppas fantastiska lavendelrabatt. Jag har inte kommit på vart jag ska ha dem. Det kanske blir sandlådan över vintern...

De hade oklippta lite större buxbom för 159 kr. Det blir många sticklingar av den! Jag köpte och petade ner i perennarabatten på baksidan. Det står ju redan två buxbom där, har länge tyckt att de behöver en kompis. Jag toppade den på sidorna och i mitten. Nästa sommar ska jag forma den lite bättre. Och ta sticklingar. Jag vette sjutton om sticklingarna jag tog på de andra kommer att bli nåt. De har nog haft alldeles för blött om fötterna.

Det var en skön kväll, till och med maskrosplockningen jag ägnade mig mot slutet var riktigt behaglig (hjälp vad mycket nya maskrosor det hunnit bli under sommarn). Jag var ute tills det började skymma och en sak kan jag konstatera. Solcellslamporna lyser inget vidare!! Det blev som lotta i kommentaren berättade; mer som en "markering".

Tyvärr inga bilder ikväll!

söndag, augusti 13, 2006

Gul sensommar

Jag tänkte samla alla mina gula blommor som blommar nu i ett enda blogginlägg. Jag vet att många är "anti-gula" i trädgården. Jag tycker gult har sitt berättigande på våren och på sensommar/höst. Då vill man ha nåt som lyser upp! Just nu skulle jag kunna tänka mig fler gula höstperenner, t ex strålrudbeckia och höstrudbeckia. Iofs har jag för mig att jag hade den fyllda höstrudbeckian när jag flyttade in... men har inte sett den nu.

Solbruden är sötast. Den har massvis med knopp. Jag har den dels till vänster om entrén, brevid rododendron. Sen finns den i den gula rabatten. Igår tog jag och flyttade en rugge från entrén och fyllde luckan i den gula rabatten. Det visade sig att denna rugge var ca tre decimeter högre! Så det är möjligt jag har två olika sorter, eller så trivs den bättre vid husväggen?Och så har vi den här som jag inte är helt hundra på vad det är. Är det dagöga? Häromdagen var jag på plantskola och jag tyckte inte att jag kände igen bladen. Borde lägga upp en tydligare bild...
Höstögat har små blommor och dilliga blad. Den är låg och har blommat någon vecka redan.
I skymning slår jättenattljuset ut. Den är tvåårig och sprider sig dit den själv vill i trädgården!
Den här har jag glömt fota fast den har blommat ett tag. Det är en klippstånds, ligularia. Den står på baksidan bort mot stenmuren. Vackert bladverk.
Gullriset har trillat ihop av blåst och regn.
Det gula penningbladet har man inte direkt för blomningen. Blommorna kan vara svåra att upptäcka!
Till sist mina ettåriga gulingar. Ringblomma och krassen 'Milkmaid' som anas längst bort i bild.

Rotskott, kaprifol och trädgårdsslang

Under vår kaprifol växer en ros. Jösses vad mycket rotskott den skjutit upp. Den har inte blommat i år och jag vet inte vilket som är huvudrosen liksom.
Men vad kaprifolen växte under sommaren.Kolla hur den såg ut den åttonde maj.

Den uppmärksamme ser att trädgårdslangen ligger utrullad. Antar att det är det som skiljer en billig slang från en dyr. Den här är hopplös att rulla tillbaka (den är seg och snurrar ihop sig) så den får ligga framme i en härva tills man använder den nästa gång!

Har ni en bra trädgårdsslang?

lördag, augusti 12, 2006

Nytt husdjur

Jag sitter och kollar på TV om kvällarna och kan inte låta bli att titta ut genom fönstret varje kvart och se om han fortfarande mår bra. Jag är sååå förtjust i mitt nya husdjur!! Visst är han näpen! Lite på språng så där.

Jag trodde inte jag kunde bli kär i en trädgårdsprydnad :-)

Äntligen hittade jag också ett växtstöd som var okej. Det är verkligen tomt i affärerna. Tyvärr är den feldimensionerad till hur min New Dawn ser ut denna säsong. Jag hoppas den fyller ut nästa sommar.Ha en bra helg!

torsdag, augusti 10, 2006

Rosen och dess sällskap

Kan inte låta bli att visa upp sommarens favoritros Pernille Poulsen en gång till!
Bakom rosen syns Amaranthus (snygg!) som jag fick vid växtbytet på försommarn. Och till vänster står Potentilla thurberi som jag fick samtidigt.

Gula rabatten

Ursäkta att jag spammar Blogger, men det här blir nog dagens sista!

När jag fotade rabattöversikterna häromdagen låg en stor hög med grenar (scrolla ner) i vägen för den här rabatten.
Den gula rabatten mot cykelvägen. Lungört i framkant. Det som blommar nu är solbrud, höstöga, lite vit malva och jättenattljus. Senare kommer aster (rabatten anas i mitt första blogginlägg i höstas). Tidigare har det varit gul iris, gula dagliljor och klint (förmodligen ogräs) här. Jag har rivit upp den höga dagögan/perenna solrosen (vet inte vilket) för de växte liksom framför. Jättehögt och jättekonstigt. Det är i den här rabatten jag kämpat mest mot kirskålen. Har inte heller utrotat den, men den växer inte så besvärligt nu på sensommarn.

Jag skulle kunna plantera mer solbrud, det är liksom en lucka i mitten. Jag har en stor rugge på en annan plats där jag kan ta av.

Här är en närbild på jättenattljuset. Den öppnar sig i skymning och doftar gott. Frösår sig så den har kommit upp lite var stans.

Hallonlandet

Nu när björkarna i slänten är borta, kan man få en överblick över hallonlandet. Ojojoj vad många hallon som hann bli övermogna. När vi kom hem från semestern var redan en massa övermoget. Jag har bara plockat till saften och garnering till två sockerkakor och sånt jag stoppat direkt i munnen. Det stressar lite när till och med grannens barn påpekar "Du Linda, dina hallon börjar bli dåliga". Jag plockade lite och såg dessutom de bortre hallonen och tyckte det var synd att inte grannen plockat in sina (det var väldigt mycket hallon på hans sida). Några dagar senare kom grannen med en skål och undrade om han fick ta lite hallon till efterrätten. Det visade sig att ALLA hallonbuskar var mina! Det hade jag inte fattat, trodde tomtgränsen gick mittemellan.

I våras gallrade jag bara på det som jag trodde var min sida (syns ju inte nu för det har växt galet mycket). När säsongen är över kan jag klippa bort alla grenar som haft hallon. Sen spar jag bara de hallonen som ligger på rad. Måste fixa bättre stöd. Dessa hålls uppe med tältstolpar!

Det blev ju inget garagebygge i år, förhoppningsvis nästa år. Vi vill bredda garaget en meter, så en rad av hallonlandet kommer att stryka med.

Den vita busken/trädet längst ner är en vitbrokig kornell. Måste flyttas.

Inte mycket blir gjort

EM sabbar all arbetsmoral. Vaknar till förmiddagssändningarna. Kollar och käkar frukost. Sen kan man göra nåt nån timme innan kvällssändningarna sätter igång. Och är det 30 grader ute och inne på eftermiddagen så väljer man inte gärna att slipa väggar inomhus. Jag kommer ingen vart i gästrummet! Idag regnar det och är allmänt sämre väder och borde vara lite effektiv.

Nå igår, gjorde jag lite pyssel i alla fall (förutom att jag planterade om tomaterna). Petade ner buxbomsticklingar i sandblandad jord.

Malde ner två stora högar med grenar. Här ligger tre mindre björkar, en mindre ek, massor av forsythia, rosentry och syren. Otroligt. Fast det tar sin lilla tid. Drygt två timmars jobb.
Förresten tog vi en sväng till stan i tisdags. På eftermiddagen passerade vi ticnet-tältet på Heden, vi tänkte köpa en biljett. Då FICK vi en gratis biljett till kvällens tävlingar. Så vi såg Carolina Klüft vinna sjukampen. KUL! Biljettera är svindyra (man får verkligen tänka efter vad det är man skulle vilja se), så det var riktigt roligt att få heja utan att betala. Bra med fulla läktare!

Lärdomar i kökslandet

Juni blev så stressigt, hann aldrig ta itu md en del av mina plantor. Det som fick stryk var bland annat tomatplantorna. Du vet, man har inte fixat plats åt dem (större krukor, hinkar), det blir inte av att man omskolar och så blir de kvar. Det blev midsommar och jag åkte på kurs i en vecka, jag kom hem och de fick stanna kvar i källaren. Även två veckor på semester utan vatten klarade dem. De lever fortfarande så igår planterade jag ut två av dem i hinkar. Av respekt för det levande! Det lär ju inte bli några tomater. En stackars prins gustafs öga lever också så den åkte ner i en hink. Den har världens vissnaste stjälk, men jag har inte hjärta att kasta den på komposten.
Lärdom 1: Var förberedd med en rabatt eller krukor/hinkar för det du sår. Så inte mer än du kan plantera ut. När det gäller tomater så har de hög grobarhet, du behöver inte så 15 "för säkerhets skull"! Alla 15 frön jag hade grodde! Det blev väldigt motigt att skola om när så många plantor växte till sig! Kunde inte bestämma mig hur jag skulle göra, tiden gick, tiden rann ifrån mig.

Kommer jag ihåg detta till våren? I wish.

Jag har plockat upp all min egen potatis. Det växer fortfarande någon planta av en annan sort, dvs ogräspotatis från förra året. Jag har täckt landet med gräsklipp.
Lärdom 2: När blasten har börjat vissna, vänta inte för länge med att plocka upp dem. Den första potatisen jag plockade var väldigt fräsch och fin, men den sista jag plockade fick jag kassera en del för att de såg dåliga ut. Sedan räcker det med att köpa en sort potatis, jag köpte två, men rymde inte den ena.

Sockerärtorna går jag och plockar varje dag, men några bönor och squash har det inte blivit.

Lärdom 3: Så gärna mer sockerärtor, det är lite fjuttigt med 4-5 ärtor per dag, räcker inte riktigt till lunchen. Och du får pyssla mer med bönorna och squashen. Plantera inte ut dem om du åker bort en vecka!!

Shoppat

Vi var på Rusta igår och de hade solcellsdrivna lampor för 35 kronor styck. Såg sen att även Jula har liknande för nästan samma pris. Det är verkligen beckmörkt på baksidan, ska bli intressant att se om de duger. De ska laddas i två dygn innan man har igång dem, så vi funktionstestar dem i morgon kväll.Sen köpte vi också ett sidoställt växthus för halva priset. Jag kan dock inte hitta den på webben, kan de ha tagit bort dem? Ska inte montera upp den förrän det är dags för frösådderna i vår.

måndag, augusti 07, 2006

Rabattöversikter

Skuggrabatten jag planterade i höstas är så här fyllig och fin nu i slutet av sommaren.Den limegula heucheran skulle jag kunna flytta och byta mot en rödbladig. Den syns ju inte mot det gula penningbladet. Jag kan också flytta en astilbe för det är lite trångt där bak.

Höstanemonerna och riddarsporren blommar och ulleternellen är på gång. Det är en gul växt till vänster i rabatten som jag skulle kunna flytta. Jag tycker att den här rabatten kan få vara rosa, blå, vit och silver.
Och här en bild på rabatten på baksidan. Bolltisteln är bara för läcker. Och en riktig humlemagnet. Bakom bolltistel blommar snart perenn solros. Jag tror jag har skrivit det förut, men jag skulle tycka att rudbeckia Magnus skull passa som fisken. Möjligtvis att den är lite lägre. Längst bort mot väggen blommar blå riddarsporre. Senare i höst kommer där att blomma oktoberaster. Längst till höger är en ulleternell på gång. Mitt i bild syns ett litet "träd" som jag skrivit om förut. Det har inte varit nåt kul med den på hela säsongen, så det måste vara rotskott. Det är en rododendron nedanför, kan den ha ympats på denna växt?
Pallkragen har blivit en rabatt med ljusgul krasse, gul ringblomma, klint och rucola i blom!
En bild från andra hållet. Det är hög tid att så lite perenner i den tomma pallkragen.

Blomrunda

Det märks att det är snart ett år sedan vi flyttade in för jag börjar känna igen blommorna. Höstanemon, solbrud och perenn solros var några av de växter som blommade när vi flyttade in.

Höstanemoner:
Solbrud:
Den första perenna solrosen som slår ut. Grannen har varnat mig för denna växt, den tar gärna över i rabatterna. Jag har därför ryckt upp den på ett par ställen där jag tycker den prejat andra växter. Den blir över två meter hög och tar ganska mycket plats!

Uppdaterat: Jag har antagligen fel, det här kan vara Dagöga! Kaprifolen blommade förstås också när vi flyttade in. Mmm, vad den doftar gott om kvällarna.
Gullriset blommade också när vi flyttade in. Vi har ett litet bestånd av gullris på gaveln vid vedbon.Till min glädje har jag riddarsporre i två rabatter. Fast jag tycker inte riktigt den kommer igång.

Uppdaterat: Det här är ju Stormhatt. Tack Lilliana!
Av min granne fick jag en vit riddarsporre. Den planterade jag i en lucka i den stora rabatten på baksidan. Det passar fint med vita spiror längst bak i den rabatten. Hoppas den blir ännu större nästa år!
Oreganon vid altantrappen är en riktig fjärilsmagnet. Tyvärr hade fjärilarna gått och lagt sig ikväll när jag fotade.
Den här lökens blad har jag ätit som gräslök i sommar. Nu börjar löken visa sig. Men är det en vitlök?
Luktärtorna blommar nu. Jag sådde flera olika sorter, men lyckades inte hålla ordning på dem, så jag vet inte vad de heter.Rosenskäran har ni sett förut. Det är den enda sommarblomman jag lyckats med. Det blev aldrig någon särskild snittblommerabatt för mig i år.
Hängpelargonerna lyckades jag också med. Tänk alla frön grodde och är nu rejäla blommor i mina amplar och hinkar. De har olika färger. Den här är mörkt ceriserosa.
Och till sist bilder på två av rosorna (alla fyra blommar, men det är de här som har knopp och nyutslagna blommor). Pernille Poulsen på väg att slå ut.Utslagen. New Dawn när den är som vackrast.