söndag, augusti 13, 2006

Gul sensommar

Jag tänkte samla alla mina gula blommor som blommar nu i ett enda blogginlägg. Jag vet att många är "anti-gula" i trädgården. Jag tycker gult har sitt berättigande på våren och på sensommar/höst. Då vill man ha nåt som lyser upp! Just nu skulle jag kunna tänka mig fler gula höstperenner, t ex strålrudbeckia och höstrudbeckia. Iofs har jag för mig att jag hade den fyllda höstrudbeckian när jag flyttade in... men har inte sett den nu.

Solbruden är sötast. Den har massvis med knopp. Jag har den dels till vänster om entrén, brevid rododendron. Sen finns den i den gula rabatten. Igår tog jag och flyttade en rugge från entrén och fyllde luckan i den gula rabatten. Det visade sig att denna rugge var ca tre decimeter högre! Så det är möjligt jag har två olika sorter, eller så trivs den bättre vid husväggen?Och så har vi den här som jag inte är helt hundra på vad det är. Är det dagöga? Häromdagen var jag på plantskola och jag tyckte inte att jag kände igen bladen. Borde lägga upp en tydligare bild...
Höstögat har små blommor och dilliga blad. Den är låg och har blommat någon vecka redan.
I skymning slår jättenattljuset ut. Den är tvåårig och sprider sig dit den själv vill i trädgården!
Den här har jag glömt fota fast den har blommat ett tag. Det är en klippstånds, ligularia. Den står på baksidan bort mot stenmuren. Vackert bladverk.
Gullriset har trillat ihop av blåst och regn.
Det gula penningbladet har man inte direkt för blomningen. Blommorna kan vara svåra att upptäcka!
Till sist mina ettåriga gulingar. Ringblomma och krassen 'Milkmaid' som anas längst bort i bild.

7 kommentarer:

Anneli sa...

Jag håller med dig om förgen gult, att den är välkommen på våren och hösten. Men mitt i sommaren tycker jag också att den blir lite för mycket. Solbrud är vacker, jag har aldrig haft någon, hur vill hon ha det?
Du har så mycket vackert i din trädgård Linda, jag blir så avis...men å andra sidan har ni ingen betongblandare;)

Linda sa...

anneli: Mitt i sommarn finns ju också så mycket annat att välja på! Jag hittade en länk på odla om solbruden. Den vill ha soligt och god porös trädgårdsjord, gärna välgödslat. Och ganska gott om plats eftersom den blir en rejäl rugge. Kolla om nån granne har för den är lämplig att dela! Och jag tycker verkligen inte du behöver vara avis på min trädgård, med tanke på betongblandaren ;-)

Anonym sa...

det måste ha varit vackert nu med den gula färgen i er trädgård när det har varit så mulet o regnigt där i Göteborg i dagarna. mlj

Anneli sa...

Tack för tipset! Det får nog bli en vända till Zetas eller Slottsträdgården lite senare i höst och komplettera lite.
Fast i första hand ska vi sätta en häck på murkrönet:)(när vi nu blir klara med den) Vi ska faktiskt slå på stort och köpa färdig häck, svindyrt, men jag känner att jag vill få en rumskänsla där direkt. Det är öppet rakt ner mot grannarna och vår parkering och det blåser jämt, så det får svida lite plånboken. Tänk att från en dag till annan ha en häck som är 1.50 hög!! Häftigt va!

maloppa sa...

Har en del gult i trädgården och de får stå kvar, däremot köper jag inte nya gula blommor men håller med om att solbruden är helt underbar, en sån skulle jag faktiskt kunna tänka mig....
Ok, tussilago, gula krokusar och påskliljor också....

Ronja sa...

Gult är... faktiskt riktigt fint. Precis som du säger; nu på sensommar/höst. Ångrar att jag inte sådde solrosor. Fåglarna brukar sköta om det åt oss och så dem snyggt och prydligt vid staketet utmed gatan, men i år verkar det inte ha blivit mer än något frö som grott i gräsmattan.

Linda sa...

mlj: Jag gläds av allt som blommar just nu! Och gult är en extra glad färg :-)

anneli: Det är en hel del i trädgården som kostar en del, men det är ju en investering man har glädje av länge. Vad ska ni välja för häck?

maloppa: Nu när jag beställt den här boken "Färgsätt din trädgård" kanske jag får nya idéer om hur jag vill ha det! :-)

ronja: Solrosor glömde jag också!