söndag, augusti 13, 2006

Rotskott, kaprifol och trädgårdsslang

Under vår kaprifol växer en ros. Jösses vad mycket rotskott den skjutit upp. Den har inte blommat i år och jag vet inte vilket som är huvudrosen liksom.
Men vad kaprifolen växte under sommaren.Kolla hur den såg ut den åttonde maj.

Den uppmärksamme ser att trädgårdslangen ligger utrullad. Antar att det är det som skiljer en billig slang från en dyr. Den här är hopplös att rulla tillbaka (den är seg och snurrar ihop sig) så den får ligga framme i en härva tills man använder den nästa gång!

Har ni en bra trädgårdsslang?

5 kommentarer:

Anonym sa...

ang. rosor.
för att kunna veta vilka är rotskott, ser man set på bladen. Rotskotten har fler blad typ sju elle nio. Moderplantta har fem. DEt är så jag minns det, men ta o läs, det går nog hitta en sån regel i nån bok. mlj

Annica B sa...

Angående ovanstående. Rotskott och vildskott är inte samma sak. Du kan knappast se vad som är själva huvudplantan mer än att den stammen säkert är tjockare och mer förvedad. Sedan spelar det kanske ingen roll för är det rotskott så är de väl lika livskraftiga som gamla huvudrosen. Spar det som ser friskast/bäst ut.

Ett vildskott är när en onkulerad ros får skott från underlagsrosen den är onkulerad på. Antalet blad är helt irrelevant, vad man ser är att gren och blad skiljer sig markant från "ädelrosen", dessa vildskott skall brytas av under jord..

AnnicaB sa...

PS - glömde ju slangen :) Jo, jag har faktiskt en riktigt bra slang, en Gardena SkinTech. Rekommenderas.

:sericea: sa...

allt med Hozelock! man måste hålla det inom familjen :o)

Linda sa...

mlj: Det där har jag hört nånstans, det är nåt gammalt "talesätt" som ligger kvar tror jag.

annicab: Åhå, jag har alltid sagt rotskott. Jag skulle behöva dyka ner i det här rosbuskaget och undersöka (men det är ju så stickigt!).

sericea: Hade aldrig hört talas om innan! Är det din pappas företag?