måndag, augusti 14, 2006

Buxbom och lavendel

Första dagen på jobbet (hu för att sätta på väckarklockan igen) och jag var ju tvungen att fira med ett besök på plantskolan. Jag har rensat mitt skrivbord så jag har äntligen fått fönstret fri. Köpte en orkidée som jag får ha att titta på i höst. Det var nedsatt pris så jag misstänker tyvärr att blomningen snart är över. Men då får jag väl fixa nåt annat.

De sålde lavendel 5 för 100 kr. Jag som har sämsta sortens lera för lavendel, kunde ändå inte låta bli. Man kan ju jordförbättra. Och man måste ju faktiskt prova innan man kan döma ut nåt ;-) Klart man drömmer om lavendel när man sett Maloppas fantastiska lavendelrabatt. Jag har inte kommit på vart jag ska ha dem. Det kanske blir sandlådan över vintern...

De hade oklippta lite större buxbom för 159 kr. Det blir många sticklingar av den! Jag köpte och petade ner i perennarabatten på baksidan. Det står ju redan två buxbom där, har länge tyckt att de behöver en kompis. Jag toppade den på sidorna och i mitten. Nästa sommar ska jag forma den lite bättre. Och ta sticklingar. Jag vette sjutton om sticklingarna jag tog på de andra kommer att bli nåt. De har nog haft alldeles för blött om fötterna.

Det var en skön kväll, till och med maskrosplockningen jag ägnade mig mot slutet var riktigt behaglig (hjälp vad mycket nya maskrosor det hunnit bli under sommarn). Jag var ute tills det började skymma och en sak kan jag konstatera. Solcellslamporna lyser inget vidare!! Det blev som lotta i kommentaren berättade; mer som en "markering".

Tyvärr inga bilder ikväll!

11 kommentarer:

Sessan sa...

Åh, jag som också är så där löjligt förälskad i lavendel och boxbom. Det är ju hur fint som helst!! Vill också ha!!!

Anneli sa...

Lavendel är jättefint, jag fick tips på Hannas trädgård att man på våren när man ändå ska klippa ner dem en aning, kan sätta klippet direkt i jorden, som sticklingar. Man kan kanske inte räkna med att alla "tar sig" men några i alla fall. Det ska jag prova:)

Hannele sa...

Buxbom är toppen att ta egna sticklingar av, tycker att 159 kr var dyrt, tyckte att Coop Forum sålde fina stora 40 cm buxom för ½ priset, runt 40 kr, om jag inte minns fel.

Lotta sa...

Lavendel är ljuvlig och doftar hela sommaren, det räcker att man nuddar vid den så doftar det. Jag har också Lavendel i lerjord. Någonstans, kommer inte ihåg var, läste jag att Lavendel tycker om musselskal, det är väl kalken den gillar. Så varenda gång jag är vi havet plockar jag med mig mussélskal hem och lägger kring fötterna vid Lavendeln (till familjens förtret för det luktar inte gott med en påse musselskal i båten efter 3 veckor)Desutom är det väldigt vackert med de blåvita skalen mot Lavendelns färger, både blomma och blad. Det stod ochså att örter med "hård stam" gillar kalk från musselskal. Det fungerar hos mig, Lavendeln trivs alldeles utmärkt =))

Ronja sa...

Lavendel är helt fantastiskt tycker jag. Jag har tagit hand om en massa frösådda plantor i år - hoppas de klarar vintern för då har jag så att jag kan få ihop till en liten häck nästa år! :)

Louise sa...

Nu har jag letat med ljus o lykta efter växter som passar på min lilla uteplats, alla mina tappra försök i sommar har gått om intet, det har varit pelargoner, margariter o i våras planterade jag buskkrasse,solroser o ringblommor. Det enda som vill överleva på min bastuvarma uteplats är timjan som en tidigare hyresgäst planterade. Är det någoon som har ngt tips om vad jag kan satsa på nästa sommar? Jag har söderläge o det har som sagt en tendens att bli som en bastu där ute!

Linda sa...

sessan: Ja visst är det! Trevlig blogg du har, jag har inte sett den tidigare! Lycka till!

anneli: Så enkelt det lät! Måste pröva till våren!

hannele: Var det? De klippta i den storleken kostar flera hundra. Det blir så där när man impulsköper, hade inte kollat upp vad de skulle ha kostat på annat ställe. Men hon som jobbade där var så trevlig och besvarade en massa frågor så...! :-)

lotta: Vad himla bra att jag hann läsa detta innan jag åkte till Nidingen! Jag samlade naturligtvis på musselskal :-)

ronja: Hur stora har de hunnit bli? Hoppas verkligen att du får njuta av din lavendelhäck nästa år!

louise: Jag har inte själv något extremt torrt och varmt läge och har ingen erfarenhet att bygga på, men du är nog på rätt spår om du kör på kryddväxter. Lavendel kan säkert trivas. Sedan växter med feta blad (sedum) eller luddiga blad (t ex lammöron) brukar tåla torka bra. Jag googlade lite och hittade en förteckning. Lycka till!

Ronja sa...

Några av lavendelbebisarna är inte så många centimeter över backen. 5 eller nåt kanske. Men jag har ett gäng som har börjat buska till sig även om de är 'nya' och de tror jag säkert kommer klara sig. Undrar om jag kan parkera småttingarna på något bättre ställe för vintern...

maloppa sa...

Kul att min rabatt inspirerade någon, själv tycker jag att lavendeln var en av de bästa grejorna med trädgården när vi flyttade in. Det är söderläge, sol hela dagen, lerjord, väldigt lite vattning från min sida så det är en riktigt tålig favoritväxt. Ska ta massor av sticklingar.... Från buxbomen också!

Louise sa...

Tack så mkt för tipset nu kan man ju redan börja planera för nästa säsong. Super härlig sida du har här kommer ja definitivt hänga mkt!

Linda sa...

ronja: Kankse täcka över med fiberduk, kan tänka att de inte vill ha vinterfukt. Obs, jag bara spekulerar, jag har ju aldrig haft lavendel!!

maloppa: Dina bilder var jättehärliga! Men du, jag har ju också lerjord och plättar i söderläge, då kanske jag ska ha lite förhoppningar ändå!

louise: Du är välkommen hit igen! Förresten, du kanske ska försöka åstadkomma lite skugga på din uteplats, kanske en pergola, segelduk, ett träd, så att det inte blir så stekhett? Om du är ny med trädgård så kan jag rekommendera dig att införskaffa någon av böckerna Din trädgård, Allt om trädgård och Vår trädgårdsbok. Låna dem på biblioteket först och undersök vilken som är bäst just för dina behov!