måndag, augusti 07, 2006

Rabattöversikter

Skuggrabatten jag planterade i höstas är så här fyllig och fin nu i slutet av sommaren.Den limegula heucheran skulle jag kunna flytta och byta mot en rödbladig. Den syns ju inte mot det gula penningbladet. Jag kan också flytta en astilbe för det är lite trångt där bak.

Höstanemonerna och riddarsporren blommar och ulleternellen är på gång. Det är en gul växt till vänster i rabatten som jag skulle kunna flytta. Jag tycker att den här rabatten kan få vara rosa, blå, vit och silver.
Och här en bild på rabatten på baksidan. Bolltisteln är bara för läcker. Och en riktig humlemagnet. Bakom bolltistel blommar snart perenn solros. Jag tror jag har skrivit det förut, men jag skulle tycka att rudbeckia Magnus skull passa som fisken. Möjligtvis att den är lite lägre. Längst bort mot väggen blommar blå riddarsporre. Senare i höst kommer där att blomma oktoberaster. Längst till höger är en ulleternell på gång. Mitt i bild syns ett litet "träd" som jag skrivit om förut. Det har inte varit nåt kul med den på hela säsongen, så det måste vara rotskott. Det är en rododendron nedanför, kan den ha ympats på denna växt?
Pallkragen har blivit en rabatt med ljusgul krasse, gul ringblomma, klint och rucola i blom!
En bild från andra hållet. Det är hög tid att så lite perenner i den tomma pallkragen.

14 kommentarer:

karin sa...

Så mycket vackert i dina rabatter, jag sitter bara och drömmer mig in i bilderna. Häftigt vad rabatten du anla i november! har tagit sig, det limegröna var jättehärligt, borde jag också skaffa någonstans.

Linda sa...

karin: Jag tror jag planterade skuggrabatten lite tidigare på hösten, men det var nedvissnande perenner så det är kul att se att de växt sig frodiga. Tyvärr har ju en av heucherorna dött. Det gula penningbladet lyser verkligen upp i mörka hörn! Den sprider sig bra. Vi hade den över en mur där vi bodde förut, det blev jättesnyggt på slutet av sommaren när det hängde ner. Du kan köpa en planta nu och föröka den nästa sommar.

Lotta sa...

Ja, det frodas verkligen i dina rabatter. Vad fin din Bolltistel är, så en fin kombination på Trädgårdsföreningen (se blogg Em-festen..) där det var Boltistel, röd rubeckia, gräs och något mer, jättefint! Det blir nog lite Bolltistel för mig med nästa år - lätt att så??

Hannele sa...

Ja, det är sant, att den limegula heucheran försvinner, kommer inte riktigt till sin rätta, men annars ser det underbart ut.

Ronja sa...

Vilka fina frodiga rabatter! Den första var kanonsnygg både till färg och form!

Frida sa...

Det har varit så roligt att följa det här året av utveckling i din trädgård, även fast jag inte själv har någon egen, än ;) Man blir både inspirerad och taggad för framtiden.

Anonym sa...

Det har hänt mycket på din blogg. det var verkligen fina blommor du har. Va öppet det blev på framsidan efter "skogs röjningen". mlj

Anonym sa...

Fina höstanemoner du har Linda! Det är min favoritperenn. Har inte varit här på ett tag. Ska kolla lite mera.

/Karin - alias Fiffiga Frun

Lantliv sa...

Vad härligt det är att kika in i din trädgård! För mig är det min virtuella lilla trädgård som jag tittar in i när lägenhetens fyra väggar känns lite för trånga!

Du har verkligen fina höstanemoner, jag instämmer med Fiffiga Frun - det är en favorit!

maloppa sa...

Höstanemoner - jättesöta, har nog inte sett sådana förut....
Bolltistel måste jag också försöka skaffa, visst är det väl så att de står kvar hela vintern o är vackra? Härligt m skuggrabatten som svämmar över. Gillar växter som sprider sig, under kontrollerade former.... Tex krassen, härligt, härligt!

Helena sa...

Jag tycker din skuggrabatt blev jättefin. Gult penningblad är något jag måste lägga på minnet. Jag skulle behöva något ljusare i den skuggiga delen av min rabatt. Bolltisteln är imponerande. Jag hoppas att min blir lika fin så småningom. Jag sådde min i våras och det blir nog inga blommor förrän till nästa år. Kul att du tror att den ska bli fin med rudbeckian för jag har just satt dem tillsammans :-)

Linda sa...

lotta: Ingen aning om hur den är att så. Men det blir ju rejäla ruggar, så har du nån granne i närheten som har den så är det nog smidigt att dela nu på sensommaren.

hannele: Den är otroligt söt. Blomvipporna var väldigt nätta också. Ska försöka hitta en bättre plats åt dem.

ronja: Tack :-) Den har jag gjort själv, de andra har jag bara rensat lite ogräs i!

frida: Jag antar att ni snart är i husletarsvängen ;-)

mlj: Nu saknar jag bara pappas röjsåg så jag kan öppna upp i skogen på baksidan också. Jag har tänkt hela sommarn att jag ska gå och ringbarka där bak, men det kommer annat i vägen hela tiden.

fiffiga frun: Hejsan! Ja, höstanemonerna är jättesöta. Har dock hört att de kan sprida sig besvärligt. Fast jag har då inte märkt att de är fler än förra året. Har glömt att kolla om du har uppdaterat med bilder. Har du det bra i växthuset? :-)

lantliv: Så gulligt sagt! :-)

maloppa: Det är höstanemoner på framsidan till Claras trädgård. Har du inte läst den boken MÅSTE du göra det! Den är på pricken (=hög igenkänningsfaktor) :-) Vad gäller bolltisteln så tänkte jag inte på den på hela vintern. Har försökt hitta om jag fotograferat den. Har inte gjort det på hela vintern men har en bild från 17 april, innan rabattrensningen. På den bilden syns dock inga bollar.

helena: Det tror jag blir kanonsnyggt!

Visbylinda sa...

Låter helt fantastiskt med en rabatt i rosa, blå, vit och silver. Du har smak tjejen!

Linda sa...

visbylinda: Tack så mycket, men äran för rabattkompositionen vill jag inte ta åt mig. Rabatten fanns när jag flyttade in. Jag har under säsongen spanat in vad som kommer upp. Behöver inte göra så mycket mer än att rensa ogräs och sätta ner lite fler kungsliljor :-)