Men sen. Ångrade jag mig. Eftersmaken gillade jag inte alls. Den var varken besk eller sur, jag kan inte alls beskriva den. Och sen började jag reagera i munnen och halsen, inte så farligt, men bara så att jag i flera timmar kände att jag hade ätit nåt olämpligt. Det var lite skämmigt när jag berättade för min man att om jag faller ihop och inte kan andas, så får du berätta för doktorn att jag ätit en växt från naturen (jätterams) utan att googla först :-o
Efter jag googlat så läser jag att hela växten är lätt giftig och sägs orsaka magbesvär. Och här läser jag också att det är rotstockarna som man kokar och äter som sparris.
Jätteramsen blommar på försommaren. |
"...jätteramsen har sjukt snygga blommor på sommaren, men det är långt innan dess det gäller att vara på hugget och skörda de första skotten, efter en kort stund i saltat vatten är de det lyxigaste sparris-iga man kan tänka sig. sjukt fina. men det gäller att ta dem när de är små, och det handlar om ett skördefönster på kanske 4 dagar under solig vecka, före och efter är det kört. maximal lyx!"Kan man äta jätterams? Jag tänker i alla fall inte testa den rå igen!
För övrigt blev det så lite trädgårdsarbete som utlovat. Dvs ingenting. Nu är det bara att se fram emot nästa helg: långhelg!
14 kommentarer:
Ha ha, du är rolig du!
Tycker att jätterams är jättevackra, har ett gäng här också som är p.g nu...och jag tänker INTE smaka ;-)
vilken tur att du inte blev jättesjuk!!
Ha en underbar dag!!
:-) Vilken tur att den bara var lätt giftig och inte jättegiftig... Vet inte om ätbarheten som kokt men det kanske är som med svamp att den blir förväld.
Ha det bäst!
Kram Hélena
Ojoj, får du inte nog av spänning i vardagen? ;) Skönt att det inte blev värre reaktion!
Testa bör man annars...eller näe vilken tur att du överlevde testen. Det kunde slutat illa ju. Du får äta lite andra nyttigheter istället :))
Kram Bibban
Anders kanske inte heller har Googlat ;) Nä skämt åsido, man skall alltid vara försiktig med ny mat, tänker jag som är allergiker. Skall flytta mina jätterams denna veckan, men jag avstår från att äta.
Vårhälsningar!
Anette
Jag tycker det är spännande med alla ätliga växter. I Kan man äta sånt? skriver Inger Ingmansson Storrams, Polygonatum multiflorum, de överjordiska delarna innehåller samma gift som getrams. Getrams, Polygonatum multiflorum, rotstockar ätliga, kan kokas som sparris.
Stefan Källman skriver också att i Vilda växter som mat och medicin att getramsens rotstock är mat.
Man ska lära sig mer, inte varna ;)
P.S.
Rallarros är ätbar, i alla delar...
Det finns så otroligt många läckerheter och vitaminer, inte bara nässlor och maskros.
Hoppsan, det kunde ha gått illa! ;o)
Det är svårt det där när man talar om att äta t ex lindens blommor, maskrosblad, krasse och violer. En vän till mig gjorde saft på älggräs som det ju finns mycket av i Norrland. Man gjorde precis som flädersaft. Mycket god. Jag kom dit och det var en varm dag så jag drack kanske 2-3 glas. Sedan höll jag nästan på att dö. Är pollenallergiker och då gick det absolut inte att dricka den saften!
Då ska jag inte prova på att äta den:)!
Stor Kram Annelie ♥
Nämen, du är värre än dina pojkar ;-) Blev faktiskt sugen på "jätterams" nu, inte att äta utan att plantera. Kommer ni upp i sommar kan du väl ta med dig några...snälla... Ska se om de finns att köpa också.
jag tänkte på det också när jag läste det.
att "dom är ju giftiga!"
tydligen inte så farligt giftiga iallafall...
Hej,
åh vilket fantastiskt inlägg!!! Förlåt, men jag skrattade så hjärtligt... Så bra skrivet och en underbar vardagssituation. Tur att det "bara" var Jätterams du testade.
Hittade din blogg när jag googlade "Jätterams"...
Mvh Eira
Skicka en kommentar