torsdag, april 05, 2012

Vad händer i resten av trädgården då?

Jag har skrivit så mycket om köksträdgården och våra trädgårdsprojekt på sistone och inte berättat att det händer annat i trädgården. Som att lungörten äntligen börjat blomma. Lite försiktigt i början i dom soligaste lägena. Och lite naggat i kanten på grund av kyliga nätter (runt -5 i flera nätter nu).

Jag satte ett gäng tete a tete-narcisser under buskarna och de har börjat blomma. Så viktigt med de tidiga blommorna för alla yrvakna insekter!

Vårstjärnor hittar jag lite var stans, men ännu blommar de bara där det är som soligast.

Jag fick köpa 75 lökar med pärlhyacinter till ett bra pris. Kunde inte motstå, men det är en chansning för detta är rådjurskäk. De har knipsat bladen, får se om de hinner blomma.

Buskpartiet mot cykelvägen där jag i höstas spred ut marktäckare ordentligt: ormöga, myskmadra, flocknäva, vintergröna. Alla är starkväxande, får se hur det går! Massor av primulafrön har jag myllat ner i jorden som jag hoppas ska gro också. Sen finns här snödroppe och vintergäck som kommer tidigt och tete a tete och pärlhyacinter som kommer efter. Det är på gång! Slow gardening... ett annat år kanske det blir så maffigt som jag tänker mig :-)

Jag gillar tidig vår när solen silas genom lövfria björkar och aspar. Trädgården är så ljus om våren! Längs blåbärsstigen jobbar flocknävan på att täcka marken. Den är tidig. På höger sida gången växer lungörten och den är lite senare här än på framsidan av huset där den redan blommar. Knoppstadie.

Och i skogsbacken är vitsipporna på gång. Vi har röjt upp lite sly så vitsipporna ska synas lite bättre. Det är inte klokt vad snabbt skogen växer igen om man inte håller efter.
Kodyngan behöver myllas ner i pallkragarna!

9 kommentarer:

Trädgården på Höjden... sa...

Visst händer det saker i trädgården nu även om det stannat upp lite nu när kylan kommit tillbaka igen.

Så rådjuren gillar pärlhyacinter också? Det visste jag inte. Hoppas de inte upptäcker alla mina som finns utanför köksfönstret. Lungört har jag här hemma också och det är tydligen rådjursmums det med. Eländiga djur!

Glad påsk.
Hälsar Åsa

Pilgrim sa...

Vilken vacker trädgård du har! Ser så härligt vårskönt ut.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Anna Vattenkanna sa...

Allting ligger i startgroparna ser det ut som. Din underplantering i buskarna låter lovande... jag älskar flocknävan eftersom den trivs så bra i torr skugga.

Hoppas att bambisarna hittar till en annan restaurang.

Glad påsk!

Acchleja-Carro sa...

Det ser jättefint ut i resten av trädgården också! =)
Och när jag ser dina bilder börjar tankarna spinna iväg... Undrar just var jag kan få in en blåbärsstig i min trädgård...
Ha det fint! /Caroline

Nilla sa...

Det kommer att bli jättefint! Ormöga tillsammans med påskliljor, särskilt de småblommiga typ têteàtête är så fantastiskt snyggt :-)

Lotta 8`) sa...

Hemma hos mig äter rådjuren inte pärlhyacinter, hoppas du får ha dina kvar.

Men hallå vad ni har fått gjort mycket! Gillar din nya köksträdgård, pallkragar och planen för plantering, är så avis på er som har plana, större ytor! Jag har grunnat på att gräva ur för mer etage, problemet är att det är så himla dålig jord men om jag gör en rivstart med komposten nu, så kanske jag kan få lite jordförbättring.
Ha en skön påskhelg, kram :)

Eva och Stefan sa...

Vilka fina bilder! Roligt med flocknävan. Hos mig blommar endast krokus och snödroppar men det är mycket på gång i trädgården. Vilken bra start växterna kommer få med kodyngan.
/Eva

Anngus sa...

Ljuset på stigen är verkligen fint

Erica S sa...

Jättefin trädgård ni har.
Blir otroligt avundsjuk att det redan är grönt och blommar, här i sundsvall blev det vitt igen för några dagar sedan.
Längtar tills man kan börja gräva och plantera här också.