fredag, april 27, 2012

Ut å njut!

Vilken härlig tid det är här i slutet av april! Den här årstiden finns ju inte riktigt i Västerbotten där jag kommer från. Vitsipporna blommar, körsbären blommar (inte min riktigt än, men på gång), allting skjuter upp ur marken med en väldig fart och man har ändå allt det härliga framför sig! Det är sån glädje att komma hem från jobbet och gå en runda och kolla på allt som växer. Lycka!

Kul att läsa alla fina kommentarer jag får, nu senast om lungörten på blåbärsstigen. Och välkommen alla nya följare! Det var längesen jag visade entrérabatten. All lungört jag sprider ut i trädgården kommer här från framsidan och det blommar också fint just nu. Här har jag inte gjort mattor utan använder lungörten som kantväxt.
Men den ser lite tufsig och ojämn ut just nu. Den får tåla en hel del då jag drar fram med gräsklipparen! (än har jag inte klippt, men det borde hända till helgen!)
Här från en annan vinkel med buxbom i bakgrunden. Undrar hur länge mina buxbom klarar sig från buxbomsvampen... Och kolla lilla kopparlönnen med de röda flagorna. Hoppas den börjar växa till sig den här säsongen!
Jag har petat ner lungört under rododendron vid farstubron också!
Annat som blommar i blått just nu är vintergrönan under syrenen. Snygg tät matta!

Nu går vi till baksidan och kollar in blåbärsstigen igen! Jag fick frågor om vad som växer där. Till vänster om stigen i bilden nedan är det mest vanlig blå lungört (en planta vit närmast, ser jag!) och så en rosablommande lungört med helgröna blad (bakom blåbärsbusken). Jag satte också lökar i höstas som inte börjat blomma, återkommer om vad det är! Under körsbärsträdet ska det finnas en hosta, men den har jag inte sett komma upp än. På andra sidan stigen växer mest flocknäva. Borta vid pilväggen finns det också vanlig iris. Närmast i bild är det lite andra perenner som tar vid, t ex rosenplister och astilbe.
Jag fick också en fråga om stigen. Ja, jag sätter markduk under. Jag tänker att flisen skulle gräva ner sig i jorden och bli geggig och multna för snabbt annars.

Spana in den här vinkeln... körsbärsträdet som syns över pilväggen, den gula forsythian i skogen i bakgrunden. Och stråket av lungört längs blåbärsstigen... njuter :-)
Typiskt... kan ändå inte låta bli att störa mig på att slutet av blåbärstigen inte har en bra kant mot gräsmattan. Behöver bredda vid tillfälle!

Här kommer en lite annan färgskala. Forsythiorna vid cykelvägen blommar för fullt! Jag beskar dem kraftigt i höstas så det är inte så mycket blom som det brukar, men glad blir man av det färgglada!
Och ormögorna och gullvivorna är på gång nu!
Något som väntar på lite omsorger är köksträdgården. Tänk om man kunde hinna så lite i helgen?!
Lite värme lovar väderrapporten, det gillar vi!

7 kommentarer:

Pilgrim sa...

Vad roligt att se lite mer av trädgården, det är jättefint. Tack!
Ha det bäst!
Kram Hélena

Merja sa...

Snygga mattor av marktäckare! Precis som jag drömmer att ha här så småningom:)
Ha en fin dag!

Maria sa...

En massa mysiga trädgårdshörn! Vill också ha...

Hem och Harmoni Marie sa...

Åh, så mycket fint du visar! Härlig inspiration.
På första bilden, vad är det för vintergrönt du har bakom stolen? En "vanlig" thuja?
Jag ska göra något likande med vintergrönt som en vägg och vill gärna ha något som växer fort och kan formklippas.

Ha en fin helg, hoppas vi får fint väder!
Kram Marie

Josefin sa...

Ah, snyggt med det lite upp-stammade Forsythiorna, den idéen ska jag komma ihåg när vi får möjlighet att skaffa några buskar, tack för inspirationen =)

Anna - Stugstrapatser (fd Balkongliv) sa...

Tack för svar om markduken!

Uppstammad forsythia var fint, annars är jag inte nåt fan. Vi hade två ENORMA buskar vid stugan, men förra året sågades den ena ner helt. Den andra väntar på samma öde, när vi bara har bestämt vad vi ska ha där i övrigt. Men kanske att jag skulle testa att klippa ur och stamma upp? I nuläget är de säkert fyra meter i diameter... :)

Erica Stenbäck sa...

Funderar på att göra en liten stig på baksidan av vårt hus jag också, det jag undrar över är flisen, vart får du tag på den och vad kostar den ungefär?
Tror att den skulle smälta in bäst då det är naturtomt på baksidan, blåbärsris, berghällar och tallar :)
För övrigt är jag grön av avund hur långt ni har kommit i årstiden, här i sundsvall är det idag ruggigt, regnigt och kallt.