tisdag, januari 02, 2007

Vinter i trädgården

Idag har jag funderat över hur man gör trädgården mer trivsam och inbjudande på vintern. Jag har gått en runda och försökt lyfta fram bra grejer med min trädgård så här vintertid. Och sen har jag funderat på vad man kan förbättra.

På vintern vistas man nästan bara på ytan mellan garageinfarten och ytterdörren. Då är det viktigt att den sträckan är trevlig och inbjudande. Jag har en kruka med gran- enris och ormhassel vid garageinfarten.
På vägen upp går man förbi en buske kornell med röda grenar. Syns även på bilden ovan.Själva gången upp skulle dock kunna förbättras för den är väldigt hal och otrevlig att gå på.Intill trappen så växer vintergröna som marktäckare. Här är det ständigt grönt och fint. Trevligt! Vi har satt en ljusslinga i Stephanandralimpan till vänster om trappen. Uppe till höger i bild syns ett litet ekträd. Till nästa vinter vill jag ha en ljusslinga även där. Jag tycker att det behövs för balansen ;-)Uppe på kanten till höger har berberisbusken kvar sina röda bär. När man kommer upp över kanten så finns rosrabatten till vänster. Där är det inte mycket fint just nu, men så bra att jag satte några små buxbomplantor som är på tillväxt!Uppe vid entrén är det främst rododendronbuskarna som gör det. Vad tomt det skulle vara utan dem! Sen har jag lyktan i trappen och lövkorgen med bl a buxbom. Lövkorgen är jag inte så nöjd med. Den liksom flyter ihop. Har funderat på att fixa en sån där lykta på pinne att sticka ner i den så att det blir nåt blickfång i den i alla fall.Det är trevligt att inte allt vissnar ner. På hörnet av huset har jag den här thujan som jag har försökt att forma till. Jämför med buskarna mellan som bara är ett ris just nu.Det här har jag visat innan. Under syrenen vid cykelvägen finns vintergröna. Det är väldigt trevligt och till våren ska jag försöka sprida den till de andra buskarna. Hela buskpartiet består av buskar som tappar löven, så det är verkligen ingen rolig syn just nu.Fast jag har ju den här mäktiga thujan förresten!
Till baksidan går jag nästan aldrig nu för gräset är så blött och det blir så förstört när man går. Så en stenlagd gångstig runt huset skulle man behöva för att göra trädgården mer inbjudande! Perennarabatten på baksidan skulle kunna få fler vintergröna inslag. Där finns två buxbom som var där från början och så den tredje buxbomen till höger som jag satte i höstas. Den har dock tappat färgen. Mår nog inte så bra? :-( Men mossan på stenarna är fin vintertid!Det kom att dröja till julafton innan jag fick ut fågelmaten. Nå, det har varit så milt att jag tror fåglarna klarat sig ganska bra (herregud, de kvittrar ju på mornarna!). Men mat åt fåglarna är ett viktigt inslag i vinterträdgården! Jag har en massa talgbollar och den här kokosbollen i syrenen utanför köksfönstret och så ett fågelbord på framsidan.Två andra trevliga marktäckare jag har är skuggbräcka och plister. De håller färgen hela säsongen. Dessa har jag framför huset till vänster om entrén.Lista på vad jag skulle kunna fixa för att vinterbona trädgården mer:
  1. Göra om gången från garageinfarten till trappen. (Får fixas i anslutning till att vi gör om garaget).
  2. Stenlagd gång runt huset.
  3. Belysning så man kan se vart man går när man går rundan i mörker. Och belysning i nån buske på baksidan så det inte är beckmörkt.
  4. Vintergröna (och plister) under fler buskar.
  5. Föröka buxbom och sprid till fler ställen.
  6. Lykta till lövkorgen.
Har ni fler förslag?

11 kommentarer:

Nettan sa...

Vad mycket fint det finns i din trädgård trots årstiden. Det kan nog bli jättefint med en lykta i lövkorgen. Belysning gör ju också jättemycket för trädgården. Här på andra sidan kullen har vi en slinga på trappräcket...annars är det ganska mörkt. Skulle vara trevligt med lite mer ljus på väl valda ställen. Ha en fortsatt trevlig eftermiddag och kväll.

Anonym sa...

Vintergrönt verkar vara dagens tema!

En lykta i lövkorgen tills buxbomen växer till sig tror jag också skulle bli fint. Vintergröna under buskar var ett bra tips som jag ska ta till mig. En av mina vintergröna favoritperenner är vinteriberisen. Sen är jag sugen på något träd, t.ex. glanskörsbär som kan få lysa upp med sin bark...

Trots att jag inte gillar tujor så måste jag erkänna att dina ser riktigt trevliga ut! :-)

Anonym sa...

Hej! Du har mycket att tänka på med all den planering till vinterträdgård. Det är fint med det vackra som syns. Vi fick inatt en vit matta över det gröna, så alla har har fin trädgård igen. Du hade åter fina bilder att titta på. Kram mlj

lotta sa...

Det är nu man skall planera och rita sin trädgård, börja med det vintergröna. Jag har tänkt mig En, Idegran (formklippt), murgröna (tänkte klä en stubbe med murgröna), vintergröna, hasselört. Lagerhägg har jag. Om Skimmian som jag har i en korg vid entren klara vintern så blir det ett par såna med. Du har mycket fint vintergrönt tycker jag. Du har ju både berberis och kornell. Belysning gör väldigt mycket, även de dimmiga gråa dagarna som vi har mycket av... =)

Hannele sa...

Fint. För varje år försöker jag hitta på mer och mer även för höstoch vinter. Formklippning är bra.

Anonym sa...

Du har det ju veldig så fint i din trædgård. Min ser jættetrist ut. Tycker det er svårt, spesielt i jan och feb och gjøra något med trædgården, inte har vi snø heller.

Maria sa...

Va fint det är med vintergrön trädgård. Man kan ju faktiskt, som du, göra fina arrangemang i krukor och välja marktäckare och buskar som passar.. nu blir jag avis. Här är det bara ett EVIGT mörker hela tiden och kanske lite snö.. Just idag är det fint och vitt men vem vet hur det ser ut imorgon.

cleo sa...

Ja, nu fick Du mig att fundera. Får ta en tur i min egen trädgård och se mig omkring. Allt gott!

Anonym sa...

Det står ett meddelande till Dig i min dagbok idag!

:-)

Susanne sa...

Förlåt... det var inte meningen att det skulle stå att jag är anonym här ovan... Jag missade nog att fylla i namnet...

Susanne - så ska det vara! :-)

Linda sa...

nettan: Undrar vart jag sa hitta en sån lykta?

karin a: Vinteribersien måste jag kolla upp. Ja mina thujor är inte så dumma. Min idegran är dock en katastrof så jag tog ingen bild på den :-D

mlj: Det är klart, vi kan ju också få ett snötäcke och då syns ju inte de vintergröna marktäckarna utan bara buskarna.

lotta: Hasselört har jag på tillväxt. Borde nog så kanske. Ska bli spännande att se hur du gör med din skogsbacke!

hannele: Man är ju inte ute lika nmycket så man kan ju koncentrera sig på entrén och utsikten från något fönster man ofta kollar ut genom (t ex köksfönstret). Jag har mina pippifåglar utanför köksfönstret!

julie: Speciellt om trädgården är uppbyggd på perenner och sommarblommor så finns det ju ingenting kvar till vintern!

maria: Men åh, vanliga år så kan ni bygga grottor och åka pulka ;-) Och inte drar ni in en massa gegga heller. Och ni kan göra islyktor!! *försöker peppa*

cleo: Ja! Och fota lite så vi får kika!

Susanne: Vilken ära! *skrattar* Jag hade kanske hoppas på lite mer utsikt att titta på... men det är klart, man kan säkert se hur mossan blir täckt av snö, när det smälter och hur mossan växer. :-)