onsdag, maj 01, 2013

Komposttips

Idag har jag äntligen tömt komposten, den har varit proppfull nu en längre tid. Jag har väntat på att trädgårdskomposten skulle tina, så att jag först kunde lägga ut den, för att sen tömma hushållskomposten i trädgårdskomposten... hänger ni med? Femtonspel!

Hur som helst. Jag tömde hushållskomposten och vet ni vad.... det är första gången som det inte luktar surströmming! Äntligen balans!

Tricket? Jag har tidigare använt mig av man tager-vad-man-haver när det gäller kolet i komposten, dvs hushållspapper, tidningspapper, äggkartonger och wellpapp. Men det förmultnar inte alls bra. Särskilt tidningspappret lägger sig i kakor. Istället har jag nu använt träpellets i större utsträckning och det känns som magic för komposten. Det blandar upp sig direkt och mullar till det så fint. Jag har dessutom haft grepen intill komposten och rört om i översta lagret varje gång jag tömt avfall i den.

Dock hade jag myror nu igen vilket tyder på att det är för torrt.

Först får man lägga översta lagret vid sidan. Tips, ha inte komposten på grus, det är som förgjort att en hel spade kompost åker ner i gruset... svårt att ta upp!
En bit ner finns fet, fin jord som jag kör iväg till trädgårdskomposten. Jag har tidigare lagt ut det direkt i trädgården och det har gått bra, men det är ju ändå en del som inte riktigt är förmultnat än, så jag har börjat mellanlagra i trädgårdskomposten.
 I den vänstra har jag börjat fylla på från hushållskomposten. Den högra var full med alla lövtäcken som jag krattat upp ur pallkragar under våren. Jag började gräva ur den också för att komma åt det understa, kanske det var fin jord där nu. Eler så var det så pass att jag kunde lägga över det i vänstra för efterkompostering. Jag behöver ju ha plats i den högra för årets trädgårdsavfall! Men vet ni, jag kom bara ner på hälften så var det fruset! Får fortsätta när det tinat!
Härligt med en trädgårdsdag!

4 kommentarer:

Marina sa...

Just det, komposten ska tömmas. Så långt kom jag aldrig i går.

Kram

Anna sa...

Hej jag har inte kommit igång med kompost riktigt ännu. Hur många fack har du i din trädgårdskompost?

litet hus sa...

Hörde att man kan göra prima såjord av löv!

Carina sa...

Gott med egenhändigt gjort mums till rabatterna och landen:)