tisdag, maj 28, 2013

Flocknävan blommar (Geranium macrorrhizum)

När lungörten la av att blomma för en dryg vecka sedan blev det ett litet blomglapp i Lindas trädgård. Nu har det tagit ny fart igen! Nu är det flocknävans tur... och eftersom jag spridit ut den på flera ställen så blommar det nu rikligt med dessa ceriserosa blommor!
När jag flyttade hit, tyckte jag flocknävan luktade konstigt och blommorna var fula och färgen fel. Tur man kan ändra sig! Kärleken växer till denna växt!
Flocknävans bladverk kommer tidigt på våren och täcker marken med sitt kuddiga växtsätt. Den blommar ett par veckor i maj, juni och sen har den sitt vackra, aromatiska bladverk långt in på hösten då den skiftar färg.
Den är en utmärkt kantväxt och enkel att riva loss om den brer ut sig för mycket. Den ligger med jordstammarna ovanpå jorden.
Den trivs i soligt och torrt, samt skuggigt och fuktigt (då den blommar lite senare). Blomningen matchar ganska fint den rödbladiga rönnen och rosentryn som blommar i cerise just nu.
Jag har misslyckats med flocknävan en gång. Det var i fjol när jag försökte plantera den som kantväxt i slänten på baksidan, se bilden nedan. Jag tänkte den skulle växa ovanpå stenraden. Jorden var dock alldeles för lerig och förra sommarens regn gjorde att det blev långa perioder med stående vatten. De fick nog syrebrist och dog allihop! Nu har jag lagt på tjocka lager av kompost och hoppas förutsättningarna för att något ska trivas där förbättras. Jag provar med hosta så länge!
Sen börjar det bli allt mer lila på framsidan, men det får jag ta en annan dag!

2 kommentarer:

Iréne JB sa...

Har fortfarande inte riktigt vant mej vid lukten, men jag gillar den starkt. Perfekt som kantväxt i mina torra slänter och höstfärgen är underbar!

Malin - I min trädgård sa...

Jag är helt utsvulten på färg i trädgården så jag tycker den ser helt underbar ut! Trist att den dog där bara...

När jag ser dina bilder så tänker jag att jag MÅSTE lära mig massplantering - flera av samma på samma ställe. Jag har svårt för det. Exempel - jag vill ha ormbunkar överallt i min nya lund=då planterar jag en planta här och en planta där. Vad tror jag att jag uppnår med det? Suck... så ser jag alla vackra trädgårdar med struktur och en helhet... dags att tänka om helt enkelt, men det är svårt för mig :).

Ha en bra dag!