söndag, februari 25, 2007

Trädgårdplaner

Helgen har kretsat kring trädgård, trädgårdsplaner och drömmar! Det var verkligen jättebra med en kurs för en massa grejer och planer föll liksom på plats! Jag fick några nya idéer också.

Jag har försökt rita av vår befintliga trädgård och sen ritat en plan för min "nya" trädgård. Det kommer att ta minst hundra år innan jag genomfört allt, i och för sig bra för det vore katastrof om trädgården blir "klar"!

Jag lägger upp bilderna även om de knappast går att kolla på. Här är i alla fall befintlig trädgård.


Och här är mina planer.


Några förutsättningar:
- Det är inte bara min trädgård.
- Vi måste på ett smidigt sätt kunna köra kärror med pellets från cykelvägen till källaringången.
- Det ska vara enkelt att köra skottkärra runt hela tomten.
- Det finns ett sumpigt område i gräsmattan på baksidan och vi upplever att det rinner vatten från skogen ner mot huset. Vi tänkte gräva ett dräneringsdike som leder vattnet bort från huset.
- Vi vill på något sätt terrassera baksidan så att ett större stycke av gräsmattan är plant.
- Det ska vara enkelt att klippa gräsmattan, inte så mycket prång och vrår runt buskar. Helst vill jag inte klippa gräsmattan på den nedre delen.
- Jag vill ha blickfång från fönstrena, speciellt köksfönstren.
- Jag vill ha fler sittplatser i trädgården. Vi behöver en plats dit solens sista strålar når, gärna ett däck som också kommer upp en bit från marken.
- Jag vill ha fler träd, lite höjd i trädgården.
- Vi vill ha en plats för grillen, gärna en diskbänk också.

Årets plan:
- Eftersom vi tänkte riva garaget och gräva ur slänten så kommer vi ha en massa fyllnadsmassa som vi kan använda på baksidan. Det är dock "lite" jobb att få bort rotogräsen! Det skulle vara toppen om vi hann göra muren, göra marken plan och så gräs den här sommaren. Ja, och fixa det där dräneringsröret också...
- Flytta buskar med anledning av garagebygget.
- Ev göra nåt åt slänten, gräva ur (passa på om man hyr grävmaskin) och terrassera något, kanske göra en trapp. Mura.
Jag skulle ju vilja ha natursten till murarna, precis som i stora perennarabatten. Måste undersöka var vi får tag i massor av såna stenar...

Sen har jag ju alla mina andra planer såsom:
- Utöka rosrabatten.
- Göra nåt åt hörnet framför huset (nedanför altanen).
- Plantera en massa frösådder.
Med mera.

Trädgården kommer att vara en enda stor jordhög den här sommaren. Det blir extra viktigt att vissa platser i trädgården förblir ostörda, typ vid altanen. Annars blir det jobbigt att leva.

torsdag, februari 22, 2007

Garaget

Nu har vi äntligen börjat ta tag i garageprojektet. Vi har varit till Stadsbyggnadskontoret och snackat om vår idé, det lät inte helt otroligt, så nu ska vi få ihop en bygglovsritning och skicka in.

Jag labbade lite med Photoshop för att se hur mycket plats garaget skulle ta i trädgården. Så här såg det ut i somras:

Här ritade jag ut lite fritt, utan koll på måtten. Efter att jag gjort denna bild har vi varit ute och satt stolpar i marken och fotat på nytt. Det visade sig att jag gjort garaget lite för kort och för mycket åt höger.
Skulle det inte vara snyggt med ett sedumtak?

tisdag, februari 20, 2007

Frösådder 2007

Jag har hållit tyst om mina frösådder, men jag har faktiskt hållit på i en vecka! Följande har jag gjort (en sammanfattning mest för min egen skull).

Jätteverbena
Sådd: 11/2 i två godislådor. Inne ett dygn, därefter ute i åtta dygn. Idag har jag tagit in dem så nu ska de få stå ljust och gro.

Näva Geranium 'Silver Shadow'
Sådd: 11/2. 8 frön i en godislåda. Det här ska vara kinkiga frön som behöver kraftiga temperaturväxlingar för att gro. I rådet står det att de först ska vara inne, ca 20 grader i tre veckor, därefter kylskåp ca 3 grader i 4-6 veckor. Därefter utomhus i skuggläge helst med snötäcke. Fröna gror sen under våren och sommaren.

Det lustiga var att tre av fröerna grodde redan efter ett par dagar! Dessa har jag skolat om i egna krukor och satt under lysrör i källaren. Nu får jag sköta om dem här inne i stället.

Salvia 'Blue Queen'
Sådd: 13/2. Ca 30 frön som jag bredsått i en planteringslåda. Dessa får gro och växa inomhus. Nu är de i rumstemperatur i väntan på grodd därefter flyttar jag ner dem till lysrören i källaren.

Ca 6 fröer grodde efter ett par dagar. Dessa borde jag nog skola om och flytta ner till källaren. Opraktiskt när fröerna inte gror i takt!

Dessa fröer försökte jag så förra året, men jag lyckades inte ta hand om dem så bra så de dog. Jag hoppas jag lyckas bättre i år!

Stjärnflocka Astrantia 'Rose Symphony'
Sådd: 19/2. Ca 30 frön i fyra godislådor. Inne i ett dygn och idag har jag flyttat ut dem. Dessa får vara ute och gro senare i vår.

Petunia Double Cascade Orchid Mist
Sådd: 19/2. 15 frön som får gro och växa inomhus under lysrör.

Stockros Double Mix
Sådd: 19/2. Ca 10 frön som får gro och växa inomhus under lysrör. Blommar nästa år.

Palettblad 'Wizard coral sunrise'
Sådd: 19/2. Bredsått ca 30 frön som får gro och växa inomhus. Ettåring.

Sedan har jag pelargonfrön i vatten som jag helst ska så ikväll.

Så långt har jag kommit och jag har många många fler fröer att ta hand om! :-)

Trädgård att längta till

Äntligen kom kursen igång! Det är en komprimerad variant så vi träffades ikväll för att sen köra 10-15 på lördag och söndag. Kursen avslutas sen i maj då vi åker på studiebesök till Derome plantskola i Veddige. Jag googlade och gissar att det är hit vi ska, men jag är inte helt hundra.

Ikväll var det allmän information. Kursledaren tipsade bland annat om böcker och tidningar, även danska och engelska. Sen fick vi berätta om våra trädgårdar och därefter visade hon bilder på olika miljöer och odlingsvärda buskar och växter. Till på lördag ska vi fixa en bygglovskarta som vi kopierar upp till skala 1:100. Då kommer hon gå genom mer grundligt vad man ska tänka på när man planerar trädgården och ge exempel på växter. Till på söndag ska vi sen göra egna planer som vi får chans att visa och diskutera. På söndag går vi också genom växtkomposition, gestaltning och färglära. Det kommer att bli en intensiv trädgårdsvecka. Det roligaste blir nog ändå att träffa andra likasinnade och få höra om allas projekt och planer!

Jag höll låg profil om bloggen, men det var en tjej som efteråt kom fram och frågade om det är jag som bloggar. Kul! *vinkvink* Undrar om det är fler av kursdeltagarna som läser bloggar? Jag får nog tipsa dem om det ändå :-D

För övrigt så kom kylan hit idag. Jisses, det är verkligen iskallt!

lördag, februari 17, 2007

Vårtecken

Jag har hittat en liten snödroppe i trädgården!Men jag ser inte så mycket spår efter fler. Visst sjutton satte jag mera snödroppar i höstas? Jag hoppas det dyker upp fler vad det lider.

Rådjuren vet i alla fall var de ska leta efter godisställena. Jag hittar avbitna lökar lite här och där. Dessa lökar bodde i trädgården redan när jag flyttade hit.
Vivorna ser ut att ha klarat köldknäpparna bra. De är krispiga och fina och väntar på att det ska bli vår på riktigt.
I pallkragen så är det en salladsplanta som fortfarande ser god ut. Märkligt för en norrlänning med sallad mitt i vintern...

Komposten är invigd

Det är några månader sedan jag köpte min varmkompost, men den har stått ouppackad i garaget. Äntligen har jag kommit mig för att pussla ihop den, så idag var det kompostpremiär! Jag har ställt den intill förrådet. Eftersom jag ska slänga köksavfall i den har jag inte lust att gå så långt. På bilden syns var trädgårdskomposterna står. Längt bort till vänster bakom perennarabatten.
Den här komposten har fått bra betyg i tester och jag hoppas jag blir nöjd. Jag kommer väl inte få upp temperaturen nu på en gång, men till nästa år är det förhoppningsvis jord i den. En sak jag tycker är lite dålig med den är att det inte är ett ordentligt lock. Det är fyra sådana "plankor" som man får ta bort. Sen jag mitt nöt, vände komposten fel så jag har en högre kant fram. Hoppas jag står ut med det för jag är för lat för att montera ner den igen. Och nu har jag fyllt den nästan till hälften:
ett lager kvist, ett lager flis från tuggen, ett lager från maskrossäcken*, ett lager flis.

* När jag plockade maskrosor i våras så la jag dem i en svart sopsäck och har låtit dem ligga där hela sommaren. Nu stoppar jag dem i varmkomposten så förhoppningsvis har alla fröna dött.

torsdag, februari 15, 2007

Bara en bild på min katt

Jag tycker det blev lite kul med rörelseoskärpan i den här bilden. Klicka på bilden så syns den bättre. Idag ska vi åka och hälsa på släkt i Halmstad. Ha en bra dag!

tisdag, februari 13, 2007

Bokrea

Man kan nu förhandsbeställa böcker inför bokrean. Jag har gjort min beställning. Gulp. Häromkvällen är jag säker på att det fanns en växthusbok också som jag ville ha. Borde kanske kolla på fler ställen.

OLAUSSON, INGRID:LÄTTSKÖTT TRÄDGÅRD PÅ NATURLIGT SÄTT
BJÖRK, CHRISTINA:LINNEA I MÅLARENS TRÄDGÅRD
HALLBÄCK, REVA:INRED UTE: dekorera, plantera, snickra och gjuta i trädgårdens rum
LØVMO, ODD:TRÄD, BUSKAR OCH HÄCKAR I TRÄDGÅRDEN: : arter & sorter, odlingstips, beskärning
ERIKSEN, LAILA:UTEPLATSER I TRÄDGÅRDEN : huset och tomten, skärmar och spaljéer, val av växter
ENGSTRAND, KERSTIN:LJUSSÄTT DIN TRÄDGÅRD
SARENSTRÖM, HANNU:VÅRKÄNNING - LÖKAR, KNÖLAR och andra vårväxter för trädgården
TÖRINGE, SANNA:TRÄDGÅRDENS FÄRGER : SKAPA SKÖNHET ÅRET OM

Julrosen

Eländes elände. Ska den här lyckas hämta sig. Den verkar må mycket mycket dåligt :-(

Rabattöversikter februari 2007

Igår slog jag till och köpte en ny kamera! Det var ett erbjudande på Mediamarkt med Canon EOS 350D med ett 18-55 objektiv från Sigma för 4990 kr. Det är tusen kronor billigare än där jag kollat innan. Det var dock tysk manual och inget CF-kort. Men här ska fotas! Stora fördelen med den här kameran gentemot min gamla är att jag kan styra skärpan bättre och använda olika objetiv. Högt på önskelistan står nu ett makroobjektiv.

Trist bara att jag just nu saknar fantasi när jag fotar. Jag gick runt i trädgården och hittade nästan inga motiv. Så jag roade mig med att göra rabattöversikter. Så här "fina" är mina rabatter vintertid! (Jag lyckades inte ens få skärpa på alla bilder).

Rosrabatten som jag täckte med granris när kylan kom. Nu är det faktiskt så ljust att solcellslampan lyser en stund på eftermiddag/kväll! Grannens katt var inte intresserad att modella, men här fångade jag henne på bild. Note to self: Fixa mer gatsten och gör klart den här rabatten. Bild från i somras.Rundeln vid entrén. Det är i den här rabatten som min julros finns. SNYFT, den verkar ha knäckts :-( Den här rabatten vissnar ner helt på vintern, det är bara resterna av astern som syns i bakkant. Man kanske skulle ha nåt gräs som vajar? Mer sten? Och lite buxbom... Sen syns det i gräset till vänster om rundeln att gräsmattan är i behov av en trädgårdsgång. Bilder från i höstas.Gula rabatten vid cykelvägen. Den vissnar också ned helt förutom den bruna astern som står kvar. I bakkant är häcken som varit lite gles. Jag har fyllt igen luckan (syns dåligt) och jag hoppas att det tar sig i sommar. Det rödaktiga längst till höger är en berberisbuske. Bilder från vår och sommar.
Lilla skuggrabatten på hörnet. Denna rabatt svämmade över i juli-augusti så jag borde nog vidga den. Bilder från i höstas. Och här.Stora perennarabatten på baksidan. De två buxbomen till vänster är gröna och fina. Buxbomen till höger (bakom solcellslampan) var inte alls lika fin. Jag satte den i höstas och den har tappat färgen. Nu har jag fixat en jutesäck på den som skyddar den från vårsolen i alla fall. Bilder från i somras. Och här.Rabatten vid uteplatsen. En massa höga nedvissnade perenner. Riktigt skräpigt så här års. Det gröna i bakkant är lagerhägg och rododendron. Bilder från vår och sommar.

The nose is gone!

Näsan är borta! Ovanför vedspisen har funnit en slags kåpa som nu fick ryka när vi tog bort innertaket i köket.

Det skulle vara fint att ha sånt här trätak, men vi måste täta innertaket noga så att inte fukten från huset går upp på vinden. Vi lägger på en masonitskiva och målar vitt som det är i resten av köket (vi har bara behövt riva hälften av innertaket i köket). Vårt hus har fyra olika innertak och det är inte så hög prio att fixa nya innertak i hela huset.

K har retat sig på denna kåpa som han kallat för näsa. Den är fejk och har inte haft någon funktion. Jo, som en plats åt mina hjortar från Cosas! Var sjutton skall jag ha dem nästa jul?

onsdag, februari 07, 2007

Kortrunda

Jag hittade några bilder från 20 augusti som jag nog inte publicerat tidigare. Jag måste ha beskurit buskarna precis. Det ser så prydligt ut, haha!

I morgon åker vi till Tjörn med jobbet, är tillbaka på torsdag. Ha det så bra!

Uppdaterat:
PS. Det här gör mig tokig. Fullkomligt galen! Kalla mig moraltant, men det här låter inte klokt.

Huset update

Nu driver vi äntligen huset på biobränsle. Härmed bidrar vi inte till några ökade koldioxidutsläpp genom vår uppvärmning*! Huset hade en tom oljetank när vi flyttade in. Fram till vintern 2005 har huset värmts upp på olja. Sedan dess har huset gått på el. Jag tycker att det är korkat att värma med el. El ska man använda till lampor och apparater. För uppvärmning finns många andra smartare och billigare sätt. Vi valde pellets för att vi inte tyckte att vår panna var tillräckligt gammal för att bytas ut. Vår investeringskostnad är mindre än en femtedel mot bergvärme. Dessutom vill vi gärna hålla igång vår skorsten. Husets ventilation bygger lite på att det ska vara drag i skorstenen.

K har byggt ett skräddarsytt veckoförråd! Måttanpassat i det vinkliga hörnet! Förutom en trevlig värme i huset så blir man varm av att bära in alla pelletspåsarna! Varje påse väger 16 kg! För övrigt innebär övergången till pellets lite förändringar i trädgården. Vi måste fixa trädgårdsgångar! Grus, betong eller sten det är frågan. Gräsmattan håller inte för pellets.Hur värmer ni upp ert hem?

Annat fix med huset vi har framför oss är en huva på skorstenen. Den regniga hösten har inte varit nådig. Det har kommit in vatten genom skorstenen som runnit in bland spånet på vinden. Vi måste därför göra om innertaket i köket. Roligt värre. Vi åker inte iväg på semester nästa vecka som vi tänkte. Vi kör arbetsläger istället!

Sen har vi det gamla vanliga: ta itu med garaget. Och jag har haft en paus med mitt eget rum i ett par veckor. Borde ta ett ryck där med. Jag borde passa på som bara den med huset nu innan trädgårdssäsongen tar över min tid fullständigt.

* Ok, vi har en luftvärmepump som ger varm luft i källaren. Den drivs på el förstås. Vi köper el från ett bolag som tillverkar vattenkraftsel. Fast de köper säkert in el från andra aktörer. Måste kolla upp detta mer noggrant...

tisdag, februari 06, 2007

Mata fåglar

Min gamla kollega Niklas har skrivit en komplett handbok om att mata fåglar. Boken är ett måste för alla som vill lära sig mer om fåglarna kring fågelbordet och hur man får fåglarna att trivas i trädgården. Förutom en beskrivning av alla fåglar och information om maten vi bjuder på så innehåller den all upptänklig omkringinfo i ämnet. Ligger det någon sanning i fördomen "Börja inte mata fåglarna för tidigt eftersom du i så fall lurar flyttfåglar att stanna!"? Boken är naturligtvis fylld med massor av bilder.
Boken är skriven på ett väldigt trevligt sätt. Jag kan försäkra att det är en inbiten fågelvän som skrivit boken! Här är ett klipp från början av boken:
"Jag hade fågelskådat i många år när jag hängde ut min första talgboll. Familjen hade flyttat till hus och det kändes självklart att sätta upp en matning i trädgårdens ena hörn. Alldeles intill växte en stor slånbuske som gav bra skydd mot sparvhökar och grannskapets katter. Redan på eftermiddagen hade de första talgoxarna och pilfinkarna lite trevande provsmakat menyn. Inom några dagar hade jag mina första stamgäster.
För mig blev denna dag en brytpunkt i mitt fågelskådande. Jag hade fram till dess mest ägnat mig åt att kuska runt i landet för att kryssa blytunga rariteter som dvärglärka, tygeltärna och orientvadarsvala, men hade liksom sett förbi alla medel-svenssons bland fåglarna. Varför lyssna på korprock när jag kunde se Robbie Williams uppträda? Därför blev jag överraskad över hur snabbt jag började uppskatta besöken av helt vanliga fåglar som också blev personligheter. Där var min entita, min nötväcka och min större hackspett. Helt plötsligt öppnade sig en helt ny aspekt av mitt redan passionerade förhållande till fåglar."
Jag kan verkligen rekommendera boken. Mitt exemplar kommer att ligga framme vid köksbordet hela vintern. Jag har dessutom fixat födelsedagspresenter till mina bröder som också har gott om fågel utanför sina köksfönster!

Boken heter Mata fåglar, är skriven av Niklas Aronsson och säljs på Naturbokhandeln och Bokus.

söndag, februari 04, 2007

Vill ha!!

Jag fick mina grejer från Buxus i veckan (anteckningsbok, tvålar, prickelpinne och snöre) . Jag hinner knappt packa upp varorna när jag ser att Buxus har fått in nya produkter. Kolla den här griffeltavlan!Gissa om den skulle passa i mitt trädgårdsförråd?

Bild: Buxus

lördag, februari 03, 2007

Vårplantering

Jag köpte pärlhyacinter och en liten uppstammad sälg på stam förra helgen. Äntligen har jag gjort en plantering av dem. Den står nu på köksbordet, men jag tog ut den för fotografering. Det är en underbar dag idag och man blir sugen att börja vårbruket!

Buketter

Karin A visar jättevackra bilder på buketter! Gå och kolla. Jag blev inspirerad att samla ihop bilder jag tagit på några av sommarens buketter i ett och samma inlägg. Jag har säkert visat dem förut.

Jag tror vi kom överens om detta var fågelbär. Blommade för fullt utanför tomten. Jag tog in. Det här är maj.
I juni blommade syrener, rosentry och klint. Knepig komposition med den tippande syrenen. Men visst kan man nästan känna doften!
Rosen The Fairy , luktärt och bolltistel var en favorit! (Bolltisteln syns inte). Min rosenskära var inte optimal som snittblomma, tappade bladen väldigt snart som synes. Bilden är nog från augusti.
Gladiolusen som knäcktes av vinden fick komma in.
En höstbukett med astrar, kornell, berberis och kärleksört.