onsdag, februari 07, 2007

Huset update

Nu driver vi äntligen huset på biobränsle. Härmed bidrar vi inte till några ökade koldioxidutsläpp genom vår uppvärmning*! Huset hade en tom oljetank när vi flyttade in. Fram till vintern 2005 har huset värmts upp på olja. Sedan dess har huset gått på el. Jag tycker att det är korkat att värma med el. El ska man använda till lampor och apparater. För uppvärmning finns många andra smartare och billigare sätt. Vi valde pellets för att vi inte tyckte att vår panna var tillräckligt gammal för att bytas ut. Vår investeringskostnad är mindre än en femtedel mot bergvärme. Dessutom vill vi gärna hålla igång vår skorsten. Husets ventilation bygger lite på att det ska vara drag i skorstenen.

K har byggt ett skräddarsytt veckoförråd! Måttanpassat i det vinkliga hörnet! Förutom en trevlig värme i huset så blir man varm av att bära in alla pelletspåsarna! Varje påse väger 16 kg! För övrigt innebär övergången till pellets lite förändringar i trädgården. Vi måste fixa trädgårdsgångar! Grus, betong eller sten det är frågan. Gräsmattan håller inte för pellets.Hur värmer ni upp ert hem?

Annat fix med huset vi har framför oss är en huva på skorstenen. Den regniga hösten har inte varit nådig. Det har kommit in vatten genom skorstenen som runnit in bland spånet på vinden. Vi måste därför göra om innertaket i köket. Roligt värre. Vi åker inte iväg på semester nästa vecka som vi tänkte. Vi kör arbetsläger istället!

Sen har vi det gamla vanliga: ta itu med garaget. Och jag har haft en paus med mitt eget rum i ett par veckor. Borde ta ett ryck där med. Jag borde passa på som bara den med huset nu innan trädgårdssäsongen tar över min tid fullständigt.

* Ok, vi har en luftvärmepump som ger varm luft i källaren. Den drivs på el förstås. Vi köper el från ett bolag som tillverkar vattenkraftsel. Fast de köper säkert in el från andra aktörer. Måste kolla upp detta mer noggrant...

7 kommentarer:

Hannele sa...

Spännande. Vi har luftvärme, el, isolerat hus.

carina sa...

Bergvärme här. Farbrorn vi köpte av eldade med ved och det kändes inte aktuellt att fortsätta med. Vi ville slippa meckandet med att elda, därmed gick även pellets bort. Och vår panna och varmvattenberedare var uuuuråldriga.

I källaren sitter element och vi har även luftavfuktare i tvättstugan. Funkar bra.

Lilla B sa...

Vi hade en urgammal oljetank och en riktigt gammal kombinerad ved-och oljepanna. Förra året installerade vi bergvärme. Vi är jättenöjda. En gjutjärnskassett som spisinsats kan vi elda i om det skulle bli driftstopp.
Och vilken plats det blev i källaren när tank och panna åkte ut!! Rent och fint okså.

Maria sa...

Vi har el iform av golvvärme och eldar mkt ved i vår kamin. Det är kanske inte optimalt ur miljösynpukt- vi kan tänka oss jordvärme eller pellets om några år.

vella sa...

Vi har direktverkande el, men har turen att ha en fungerande vedspis i köket samt en insats i vår öppenspis, så här bärs det ved och eldas dagarna i ända...
Vi jobbar treskift båda två så det är alltid någon hemma som kan elda, lite passning men helt klart värt att slippa höga elräkningar.
Hög mysfaktor med knastret från spisarna....

Frida sa...

Kul att se det färdiga resultatet! Jag är skyldig dig en fika. Vore superkul att ses nu i vår, när vi har lite mer möbler på plats. Har förlagt din mailadress. Kan du skicka ett till mig på: mail (snabela) fridaberglund.com :)

Diana sa...

Vi har olja men skall nu vecka 12 byta till pellets. Vi konverterar om pannan till pelletsbrännare. Ser verkligen fram emot det.