tisdag, februari 06, 2007

Mata fåglar

Min gamla kollega Niklas har skrivit en komplett handbok om att mata fåglar. Boken är ett måste för alla som vill lära sig mer om fåglarna kring fågelbordet och hur man får fåglarna att trivas i trädgården. Förutom en beskrivning av alla fåglar och information om maten vi bjuder på så innehåller den all upptänklig omkringinfo i ämnet. Ligger det någon sanning i fördomen "Börja inte mata fåglarna för tidigt eftersom du i så fall lurar flyttfåglar att stanna!"? Boken är naturligtvis fylld med massor av bilder.
Boken är skriven på ett väldigt trevligt sätt. Jag kan försäkra att det är en inbiten fågelvän som skrivit boken! Här är ett klipp från början av boken:
"Jag hade fågelskådat i många år när jag hängde ut min första talgboll. Familjen hade flyttat till hus och det kändes självklart att sätta upp en matning i trädgårdens ena hörn. Alldeles intill växte en stor slånbuske som gav bra skydd mot sparvhökar och grannskapets katter. Redan på eftermiddagen hade de första talgoxarna och pilfinkarna lite trevande provsmakat menyn. Inom några dagar hade jag mina första stamgäster.
För mig blev denna dag en brytpunkt i mitt fågelskådande. Jag hade fram till dess mest ägnat mig åt att kuska runt i landet för att kryssa blytunga rariteter som dvärglärka, tygeltärna och orientvadarsvala, men hade liksom sett förbi alla medel-svenssons bland fåglarna. Varför lyssna på korprock när jag kunde se Robbie Williams uppträda? Därför blev jag överraskad över hur snabbt jag började uppskatta besöken av helt vanliga fåglar som också blev personligheter. Där var min entita, min nötväcka och min större hackspett. Helt plötsligt öppnade sig en helt ny aspekt av mitt redan passionerade förhållande till fåglar."
Jag kan verkligen rekommendera boken. Mitt exemplar kommer att ligga framme vid köksbordet hela vintern. Jag har dessutom fixat födelsedagspresenter till mina bröder som också har gott om fågel utanför sina köksfönster!

Boken heter Mata fåglar, är skriven av Niklas Aronsson och säljs på Naturbokhandeln och Bokus.

11 kommentarer:

Maria sa...

Den boken blir en perfekt födelsedagspresent till min svärfar, toppen!

Tack för tipset!

carina sa...

Intressant! Jag skulle behöva lite tips på hur man får några andra fåglar än talgoxar att besöka fröautomaten.

Anonym sa...

Hej! Det var -30 i Kåge kl. 16.35. Hos mig bara -21. Hoppas man kommer ihåg mata fåglarna för ny behövs det. mlj

karin sa...

Vilken underbar bok! Den ska jag köpa! Det är så roligt när det är fåglar utanför fönstret.

karina sa...

Den ska jag titta efter vid tillfälle. Har barnens första fågelbok framme när jag får besök för jag är hopplös på att komma ihåg namnen. Här på Öland har jag inte sett så många fåglar som man matar, annars så ska det ju finnas en hel massa. Men varför se bortom ögats seende när man kan njuta av de få som kommer. Har haft en liten mysig hackspett som gäst och endast en gång en domherre, synd för de är de vackraste.
karinas.tradgardsblogg.se

Maria sa...

Vilken fin bok! Den måste jag införskaffa.

Niklas Aronsson sa...

Tack så mycket för alla fina ord och för att du puffade för min bok Linda!
För att svara kort på Carinas fråga så kan du få fler arter om du ger olika slags mat. Mitt tips är solrosfrö (talgoxar, grönfinkar), jordnötter (blåmesar,pilfinkar), och så en god egenhändigt tillverkad blandning av smält och sedan stelnat kokosfett där du blandat i russin, jordnötter, linfrön eller något annat energirikt.
Placeringen av matningen är också viktig för hur många och vilka fåglar du får. Är det väldigt nära ditt fönster vågar inte alla komma fram. Talgoxar är väldigt orädda och nyfikna av sig.
Lycka till!

Mia sa...

Høres ut som en koselig bok. Men er ikke sikkert på at jeg får tak i den her i Norge...

Takk for koselig kommentar i bloggen min. Tenkte bare å si at nå har jeg lagt ut flere bilder av hagen min, i tilfelle du er interessert...

Katten Jansson sa...

Hej! Vad sugen jag blir på att införskaffa fågelbord, mat plus den fina boken. Lilleman och jag kan fågelskåda från fönstret och de små liven får lite mumsigt att knapra på nu när det är så kallt. Tack för tipset! : )

Karin A sa...

Det verkar vara en intressant bok som jag skulle behöva läsa! Fåglar i trädgården är kul! Noteras inför nästa Bokusbeställning.

Linda V sa...

Hej alla! Vad kul att det är så många som blev nyfiken på boken! Och tack Niklas för dina tips! Jag måste sätta en foderautomat lite längre bort från huset. Det är ju klart att inte alla vågar sig fram.