tisdag, februari 20, 2007

Frösådder 2007

Jag har hållit tyst om mina frösådder, men jag har faktiskt hållit på i en vecka! Följande har jag gjort (en sammanfattning mest för min egen skull).

Jätteverbena
Sådd: 11/2 i två godislådor. Inne ett dygn, därefter ute i åtta dygn. Idag har jag tagit in dem så nu ska de få stå ljust och gro.

Näva Geranium 'Silver Shadow'
Sådd: 11/2. 8 frön i en godislåda. Det här ska vara kinkiga frön som behöver kraftiga temperaturväxlingar för att gro. I rådet står det att de först ska vara inne, ca 20 grader i tre veckor, därefter kylskåp ca 3 grader i 4-6 veckor. Därefter utomhus i skuggläge helst med snötäcke. Fröna gror sen under våren och sommaren.

Det lustiga var att tre av fröerna grodde redan efter ett par dagar! Dessa har jag skolat om i egna krukor och satt under lysrör i källaren. Nu får jag sköta om dem här inne i stället.

Salvia 'Blue Queen'
Sådd: 13/2. Ca 30 frön som jag bredsått i en planteringslåda. Dessa får gro och växa inomhus. Nu är de i rumstemperatur i väntan på grodd därefter flyttar jag ner dem till lysrören i källaren.

Ca 6 fröer grodde efter ett par dagar. Dessa borde jag nog skola om och flytta ner till källaren. Opraktiskt när fröerna inte gror i takt!

Dessa fröer försökte jag så förra året, men jag lyckades inte ta hand om dem så bra så de dog. Jag hoppas jag lyckas bättre i år!

Stjärnflocka Astrantia 'Rose Symphony'
Sådd: 19/2. Ca 30 frön i fyra godislådor. Inne i ett dygn och idag har jag flyttat ut dem. Dessa får vara ute och gro senare i vår.

Petunia Double Cascade Orchid Mist
Sådd: 19/2. 15 frön som får gro och växa inomhus under lysrör.

Stockros Double Mix
Sådd: 19/2. Ca 10 frön som får gro och växa inomhus under lysrör. Blommar nästa år.

Palettblad 'Wizard coral sunrise'
Sådd: 19/2. Bredsått ca 30 frön som får gro och växa inomhus. Ettåring.

Sedan har jag pelargonfrön i vatten som jag helst ska så ikväll.

Så långt har jag kommit och jag har många många fler fröer att ta hand om! :-)

9 kommentarer:

Karin A sa...

Trevlig rapport! Nu börjar det bli dags för mig att så lite igen. Nävan ser jättesöt ut. En dubbel petunia köpte jag häromdagen med... :)

Christina W sa...

Salvia har jag inte sått...men kanske jag borde göra det. Himla mysigt att ha. Förra året köpte jag svartvinbärssalvia men har inte lyckats hitta såna frön någonstans.

Lilla B sa...

Jag har inte satt igång än. Blir allt riktigt imponerad av dina sådder. Allt plockande ut och in. Sånt har jag bara gjort en säsong.

Berätta mera om ytterligare såäventyr!!

Anonym sa...

Jätteverbena, salvia..fast vanlig.. och palettblad.. har jag också.. roligt att du sår stjärnflocka.. de är så vackra..!

Anonym sa...

Gick in på din blogg idag.. hmm det var jag förut som skrev om salvia...stjärnflockka.../åsa
http://asas.tradgardsblogg.se/

Linda V sa...

karin a: Vad tänker du så mer? Jag antar att du har bil när du kör hem från Tysklamd så du får med dig sådderna?

christine w: Jag gillar staviga växter i rabatterna, men jag saknar det i mina! Har aldrig hört talas om svartvinbärssalvia!

lilla b: Än så länge är det ändå ganska hanterbart. Faktiskt!

åsa: Jag hoppas jag lyckas med dem, det vet man aldrig med mig! :-)

Christina W sa...

Jag hade inte heller hört talas om svartvinbärssalvia...däremot hittade jag ananassalvia. Men när sommaren närmar sig ska jag åka till orangeriet där jag köpte svartvinbärsvarianten och se var hon fått tag i den.

Karin A sa...

Du kan läsa om mina sådder på bloggen! Nu är jag tillbaka i Sverige, har väntat med att börja så därför... :)

Linda V sa...

christina w: Jag googlade om Svartvinbärssalvia och fick fram att latinska nnamnet var Salvia microphylla och då fick man betydligt fler träffar!

karin a: Välkommen tillbaka till Sverige!