lördag, februari 17, 2007

Komposten är invigd

Det är några månader sedan jag köpte min varmkompost, men den har stått ouppackad i garaget. Äntligen har jag kommit mig för att pussla ihop den, så idag var det kompostpremiär! Jag har ställt den intill förrådet. Eftersom jag ska slänga köksavfall i den har jag inte lust att gå så långt. På bilden syns var trädgårdskomposterna står. Längt bort till vänster bakom perennarabatten.
Den här komposten har fått bra betyg i tester och jag hoppas jag blir nöjd. Jag kommer väl inte få upp temperaturen nu på en gång, men till nästa år är det förhoppningsvis jord i den. En sak jag tycker är lite dålig med den är att det inte är ett ordentligt lock. Det är fyra sådana "plankor" som man får ta bort. Sen jag mitt nöt, vände komposten fel så jag har en högre kant fram. Hoppas jag står ut med det för jag är för lat för att montera ner den igen. Och nu har jag fyllt den nästan till hälften:
ett lager kvist, ett lager flis från tuggen, ett lager från maskrossäcken*, ett lager flis.

* När jag plockade maskrosor i våras så la jag dem i en svart sopsäck och har låtit dem ligga där hela sommaren. Nu stoppar jag dem i varmkomposten så förhoppningsvis har alla fröna dött.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Linda! Jag tror inte att maskrosfröna har dött om du tog med blommorna i säcken. Vi får väl se, hoppas kan vi alltid. Vad gulligt det är med blommor på gården i februari!!/mlj

Anonym sa...

Jag skulle också säga att det var synd att rådjuret har varit o kalasat i trädgården./mlj

carina sa...

Jag skulle vilja ha en varmkompost, skulle gärna vilja komma åt jord med sådant krut i! Maken säger dock tvärt nej med hänvisning till sin brors berättelser om återkommande råttor i den råttsäkra komposten (Stiga Kitchen).

I vår kommer det att bli fart i din kompost, blr det tillräckligt varmt så dör maskrosfröna så det är säkert ingen fara med dem!

Linda V sa...

mlj: Huvva tror du? Men det här är en varmkompost så jag hoppas det hjälper till.

carina: Äsch, med den här är det garanterat råttfritt! (Hoppas verkligen). Annars kan du ju ha varmkompost men låta bli att kompostera animaliskt. Det är ju suveränt att kunna kompostera hela vintern!

Lotta sa...

Grattis till varmkomposten! Vi köpte en i sensomras och där händer det grejer. Dumt nog tömde jag den inte i höstas så den är lite full nu men gott om små röda maskar som äter och äter. Bra att den står nära dörren för det är inte alltid kul att sticka ut med avfallsspannen i ösregn och mörker. Jag är lite rädd för sniglar men tror faktiskt att det är för varmt för dem att övervintra i varmkompos, får väl se till våren. Vi är ju två hushåll i vårt hus så jag funderar på att inhandla en till. Känner mig både miljövänlig, ekonomisk (minskar hushållssoporna) och hoppas på en härlig mylla till våren!

Lilla B sa...

Har haft varmkompost i minst 15 år. Komposterar såväl animaliskt som vegetabiliskt avfall. Inga som helst råttproblem.Du kommer att bli nöjd. Lycka till!

Lo sa...

Åh, komposten ser ju jättebra ut. Skulle passa oss alldeles utmärkt. Får jag lov att vara nyfiken och fråga var den går att få tag i och vad den kostar.