söndag, februari 25, 2007

Trädgårdplaner

Helgen har kretsat kring trädgård, trädgårdsplaner och drömmar! Det var verkligen jättebra med en kurs för en massa grejer och planer föll liksom på plats! Jag fick några nya idéer också.

Jag har försökt rita av vår befintliga trädgård och sen ritat en plan för min "nya" trädgård. Det kommer att ta minst hundra år innan jag genomfört allt, i och för sig bra för det vore katastrof om trädgården blir "klar"!

Jag lägger upp bilderna även om de knappast går att kolla på. Här är i alla fall befintlig trädgård.


Och här är mina planer.


Några förutsättningar:
- Det är inte bara min trädgård.
- Vi måste på ett smidigt sätt kunna köra kärror med pellets från cykelvägen till källaringången.
- Det ska vara enkelt att köra skottkärra runt hela tomten.
- Det finns ett sumpigt område i gräsmattan på baksidan och vi upplever att det rinner vatten från skogen ner mot huset. Vi tänkte gräva ett dräneringsdike som leder vattnet bort från huset.
- Vi vill på något sätt terrassera baksidan så att ett större stycke av gräsmattan är plant.
- Det ska vara enkelt att klippa gräsmattan, inte så mycket prång och vrår runt buskar. Helst vill jag inte klippa gräsmattan på den nedre delen.
- Jag vill ha blickfång från fönstrena, speciellt köksfönstren.
- Jag vill ha fler sittplatser i trädgården. Vi behöver en plats dit solens sista strålar når, gärna ett däck som också kommer upp en bit från marken.
- Jag vill ha fler träd, lite höjd i trädgården.
- Vi vill ha en plats för grillen, gärna en diskbänk också.

Årets plan:
- Eftersom vi tänkte riva garaget och gräva ur slänten så kommer vi ha en massa fyllnadsmassa som vi kan använda på baksidan. Det är dock "lite" jobb att få bort rotogräsen! Det skulle vara toppen om vi hann göra muren, göra marken plan och så gräs den här sommaren. Ja, och fixa det där dräneringsröret också...
- Flytta buskar med anledning av garagebygget.
- Ev göra nåt åt slänten, gräva ur (passa på om man hyr grävmaskin) och terrassera något, kanske göra en trapp. Mura.
Jag skulle ju vilja ha natursten till murarna, precis som i stora perennarabatten. Måste undersöka var vi får tag i massor av såna stenar...

Sen har jag ju alla mina andra planer såsom:
- Utöka rosrabatten.
- Göra nåt åt hörnet framför huset (nedanför altanen).
- Plantera en massa frösådder.
Med mera.

Trädgården kommer att vara en enda stor jordhög den här sommaren. Det blir extra viktigt att vissa platser i trädgården förblir ostörda, typ vid altanen. Annars blir det jobbigt att leva.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Ja du, så borde man nog planera...

carina sa...

Åh vad spännande! Hoppas du låter oss följa alla dina projekt!

Själv har jag svårartat projektabstinens nu och värre lär det väl bli fram i vår. Jag har lovat att inte sätta igång några trädgårdsprojekt i år eftersom vi behöver tiden och pengarna till att bygga ut huset. Högst vettigt förstås men ändå... jag vill ju gräva! Kanske därför jag beställer fröer som en tok och har börjat segla på pelargonsticklingar. Vill ju greja med något som hör växtriket till.

Imponernade skisser föresten. När jag har försrökt göra sådana så stupar det alltid på att jag inte mäter träden ordentligt utan gör dem för stora eller för små eller placerar dem fel på diagonalen och så blir allt fel. En bra skiss är nog faktiskt guld värd närman planerar trädgård.

Julie K sa...

Å det blir bra tilslut dette, och det er ju bare underbart at ha många år med jobb foran seg. For hjelp om trædgården hadde varit ferdig, hva skulle man då gjøre. Jag tycker om at planlegge och gjennomfør. Jag har en veldig liten trædgård så den begynner å ta form nu. Nær den er ferdig vil jag nog ha en større.
Jættebra och rita upp planen, man kan lettare seg då hus man skal gjøre : )

Anonym sa...

Åhh,, vad kul att du ritat plaer.. kanske skulle man det..?
Lotta gör det också har jag förstått!
Ja, ni har en hel del jobb framför er... men det blir nog jättebra. Man får ta lite i taget. Tänker man på allt som ska göras blir man trött.../åsa
http://asas.tradgardsblogg.se/

Maria H sa...

Ser att det är någon mer som hittat färglådan.... Tycker att det är betydligt lättare att se det framför sig på riktigt då. Konstigt att jag som har så vild fantasi i vanliga fall ska ha svårt med det.

Nettan sa...

Det är precis en sådan där plan som jag gått och funderat på om jag skulle försöka mig på över min trädgård! Skulle vara kanonroligt å få se din lite mer...

Karin A sa...

Kul att få ta del av dina planer. Jag tillhör också skaran som försökt göra ritningar men det blir sällan riktigt bra.

Väldigt smart med listan med förutsättningar. Hjälper säkert till att sätta upp realistiska planer.

Ser fram emot att följa arbetet! Håller med om att de vore en katastrof om trädgården blev klar...men helt klar blir det väl aldrig även om man inom överskådlig framtid vill färdigställa de viktigaste sakerna!? ;)

Lotta sa...

Vilka fina ritningar du gjort! Och en sån stor trädgård ni har - det ser jag nu när du visar hela ritningen, foto är jättefint men man ser inte hela trädgården. Jag tror det blir mer överskådligt med en ritning och det i ert fall som har stora projekt på gång i trädgården, är det ju jättebra. Smart att ta vara på fyllet från garagegrävningen till att förändra andra delar i trädgården. Med andra ord var din trädgårdskurs bra! Det skall bli kul att följa dina planer. Jag gillar det med grillplats och disbänk, en vacker gammal ho kanske? Kul med drömmar...

Ann-Christin sa...

Vilken fin skiss du gjort över trädgården. Jag blir så inspirerad att också gå en trädgårdskurs. Nästa år när barnen är lite större kanske...
Vår trädgård har varit "byggplats" i två somrar nu, men precis som ni så tänker, så delade vi upp det och tog framsidan ett år och baksidan efterföljande år. Detta för att inte få byggplats känsla överallt. I sommar ska jag dock njuta av att inte behöva gräva, forsla sten eller lägga ut matjord och så gräs. Jag ska "bara" plantera växter!!
Lycka till med jobbet. Det är roligt efteråt!!
/Ann-Christin

Hannele sa...

Tänk, jag klarar inte av att rita, berg, kommer på de bästa idéerna, när jag kryper på alla fyra.

Vella sa...

Skall fixa en ritning jag med, blev såå inspirerad att prova jag med. Köpte en bok på rean i dag där det fanns lite tips om hur man går till väga, så nu hänger det väl visst bara på mig.....

Linda V sa...

Jag vill börja med att be om ursäkt att jag är så långsam med att svara på kommentarerna. De senaste två veckorna har jag inte haft min egen dator så jag har inte suttit så mycket med bloggen. Men nu är det som vanligt igen och jag ska bättra mig!

anonymous: Tja, eller inte. Jag är inte så säker på att man behöver göra såna här ritningar, men jag är road av det och tycker det är ett kul sätt att drömma och planera nu på vintern. Sen ville göra en del större förändringar och då kan det vara skönt att få ner det på papper (t ex schaktningen på baksidan). Det kommer att ta flera år att göra trädgården så som jag ritat ner. Men det kan ju vara kul att kunna titta om några år och se hur det var jag tänkte. Jag är säker på att jag kommer att förändra planen med tiden!

carina: Åh jobbigt! Det är samma för mig! Egentligen borde jag ju ägna huset och garaget min tid än trädgården. Men risken är ju att ett år går till spillo och man blir galen!

Jag tycker också att det är vårt med träden och måtten på diagonalen. Det är ingen exakt ritning...

julie k: Ja men preciiiis, vad ska man göra när trädgården är klar!? :-)

åsa: Prova! Jag har använt skala 1:100, dvs 1cm=1m. Det är lätt att räkna med och man får plats med det mesta.

maria h: Ja, jag hittade mina akvarellfärger! Men papperet sög lite dåligt... Sen önskar jag mig några flera gröna färger. Jag fick blanda själv och det blev "sådär".

nettan: Den är fortfarande fasttejpad på köksbordet!

karin a: Ja, listan är jättebra så man påminner sig om att trädgården blir praktisk också. Och passar flera behov. Ja, jag vill ju ha klar den i stora drag, men sen vill man ju ha utrymme att i efterhand utöka rabatterna...

lotta: fast det är det där med åkervindan i slänten. Ska jag våga ta det fyllet till gräsmatta på baksidan... Ja, det skulle vara trevligt med ett utekök!

ann-christin: Åh så skönt att vara klar med grovjobbet! Ut och njut i sommar över att ni varit så duktiga!!

Linda V sa...

hannele: Nä, visst är det hopplöst med höjdskillnader!! Jag tror säkert vi frångår ritningen lite när vi väl börjar och så anpassar vi efter terrängen.

vella: I boken Allt om trädgård står hur man gör! Lycka till!