tisdag, juni 12, 2007

Rabattöversikter 12 juni

Jag fotade rabatterna ikväll. Jämför gärna med fjärde maj. Jag har samlat alla rabattbilder i en egen kategori, kolla gärna där också.

Årets rosrabatt. Jag tog en stående bild så man ser den söta eken. Rosen Astrid Lindgren blommar snart. Annars blommar fortfarande rosenbräcka, löjtnantshjärta och den blå nävan. Igår kväll planterade jag några rosenskäror till den här rabatten.Förra årets rosrabatt. Det är knopp i alla rosor utom Queen Elisabeth. New Dawn som växer längs med stödet har såklart flest knoppar! Här blommar just nu rosenbräcka, stjärnflocka och biokovonäva. Jag har satt ett litet gult gräs i den här rabatten. Har dock glömt att vattna i värmen. Buxbomen har tagit sig bra tycker jag. Dags att ansa. Till vänster syns en svart kruka. Den innehåller en vinrankastickling som jag fått av en granne. Måste få ner i jorden, liksom mycket annat. Stephanandran i bakgrunden blommar.Rundeln vid entrén. Allium och syrenen har blommat över. Nu är det bara nävan som blommar. Lungörten i framkanten ser riktigt ledsen ut. Borde klippa ner och kanske täcka jorden (med gräsklipp?) så fukten håller sig bättre.Mellantid i gula rabatten. Några irisar och dagliljor blommar fortfarande. I mitten har det rödbladiga treklöverliknande "ogräset" tagit över. Jag gillar rödbladigt så det gör inget. Men borde jag vara försiktig? Jag har märkt att detta kommer upp överallt där det är bar jord i trädgården.Stora perennarabatten på baksidan. Daggkåpan i mitten är på gång. Annars är det mest nävorna som blommar. Rabatten vid uteplatsen på baksidan. Pionerna blommar! I bakgrunden blommar paradisbusken. Irisen har nog snart blommat över. Jag tycker randgräset växer dåligt i år. Det är några hål i rabatten. De ska jag fylla ut med ormöga (i framkant) och så småningom Rudbeckia Magnus (i mitten). Kanske är framsidan av huset att räkna som en rabatt. Rododendron håller på att lägga ner verksamheten. Längst bort vid spaljén, brevid en annan rododendron har precis en ros slagit ut. Den blommade aldrig förra året. Det får bli bild i ett annat inlägg. En knallgul alliumlök har precis slagit ut. Det matchar det ljusrosa så fint ;-)På andra sidan entrén växer inga perenner (utom citronmeliss!). Jag skulle vilja ha en stor sensommarblommande hortensia i mitten istället för spirea.Bortanför thujan finns skuggrabatten. Den glömde jag fota för där är fortfarande en stor hög med ris som väntar på att jag ska få semester så jag har tid att mala det till flis!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det var fina bilder, färgerna samsas så väl med varanra, man bara längtar dit o känna alla dofter. ;) mlj

Maria sa...

Hej Linda!
Nu ska jag börja kommentera, var tidigare lite "borta" i denna datavärlden så detta med logga in skrämde bort mig från ev. kommentarer. Men nu är jag i full gång, har blivit värsta datanörden...snart har jag en hemsida där jag ska sälja hantverk, i liten skala för att förhoppningsvis bli mer sedan då jag kommer igång med produktionen. Meddelar dig adressen sedan.
Till din trädgård...fantastisk med alla blommor, inspirerande för mig, som nu nästan inte har någonting och detta år varken har råd eller tid med så mycket, men det kommer och det jag ev hinner med får hamna på bloggen.
Vi hörs! //Maria
http://jagblommar.blogspot.com/

Linda V sa...

mlj: Kom!!

maria: Ska bli spännande att se din hemsida och vad det är för grejer du gör. Jag är jättenyfiken!

TTT, trädgård tar tid. Jag är tacksam att trädgården redan var uppvuxen. Det finns en stomme med framförallt buskar. Nu är det bara för mig att sköta om allt och utveckla den. Men alla projekt tar sin tid. Hör med vänner och bekanta om de inte vill dela med sig av rotskott och perenner, på så vis kan man billigt bygga upp sin trädgård. Lycka till med allt!