fredag, maj 04, 2007

Rabattöversikter 4 maj

I nya rosrabatten har benveden slagit ut. Nyheter sen jag planterade första gången är några julrosor, buxbom, rosenbräcka, en pricknäva (ser jag fram emot, den har ett rött jättesött bladverk) och så klematisen som kommer att växa i klätterstödet (har skuggat den med thujagrenar). Busken är jättefin i mitten. Det är så att jag har lust att köpa en till och sätta i andra rabatten.I gamla rosrabatten så är det inte lika lummigt. Kungsängsliljorna, rosenbräckan och balkansipporna blommar (fast det syns inte just den här tiden). Balkansipporna ska jag flytta till ett annat ställe, de är jättesöta, men det blir lite fel med färgen just i denna rabatt. En nyhet i den här rabatten är julrosor och ett höstsilverax. Formen på den nya rabatten blev inte lika som den gamla (trots att jag mätte...), så jag skulle behöva utöka den här lite :-)
Lungörten i rundeln håller på att lägga ner, nu är det mest grönska på gång. Nävorna jag satte här i höstas kommer jättefint.
Samma med lungörten här. Det är fortfarande inte så mycket i mitten. Men snart kommer allium att blomma.
Lilla skuggrabatten. Skulle behöva förstora den, för framåt sensommaren svämmar den över. Svårt att se nu... Nyheter är den illröda alunroten till höger.
I perennarabatten på baksidan händer inte så mycket. Det är bara gulltöreln som blommar. Jag hade slut på kogödsel/jordsäckar, så jag har täckt med gräsklipp i stället. Bar lerjord blir som cement så det är dumt när jorden ligger och torkar i solen. Gräsklipp är finfin näring. Drar till sig sniglar men jag har strött över snigelfritt och klipper sniglar varje kväll.
Rabatten vid uteplatsen ser lite tanig ut just nu. Ormögat blommar. Jag skulle behöva fixa kanten, det känns som gräsmattan väller in.

11 kommentarer:

Hemma på landet sa...

Tack, snälla...

Jo, det är vårat ekipage.:-)

Vackra bilder. Kram Stina

åsa sa...

Åhh vad det växer fort nu.. man ser dag för dag.,. hur det kommer upp..=) Fina rabatter.. o tyckte speciellt om stenen den fyrkantiga du lagt som kant.../ åsa

Hannele sa...

Visst är det underbart att gå runt sina ägor, fundera och planera.

karina sa...

Hejsan.
Får man komma med ett litet tips ang. clematisar. När jag var på plantskolan och skulle köpa clematis så var det att välja mellan vår och sommar-höst sorter. Jag ville ha blommning max vid uteplatsen så jag tog en av varje, så nu hoppas jag på blommning hela säsongen. Den våraktiga har börjat blomma och den tänker jag klippa ner när den senare kommer ifall det behövs. Det "enda" felet jag gjorde enl. mig själv var att jag tog en som blir ca 12 m lång. Det var vårsorten, så den tänker jag byta ut till en kortare variant. Varför den inte redan är utbytt är att jag min toka tog naturligtsvis bort lappen och när jag skulle kasta dem, så jag hade ingen aning vem som var vem, typiskt. Den får blomma klart sen flyttas. Den längre sorten ska få klättra i en ek tillsammans med murgrönan istället.Man tror sig minnas och inte är det ju så vackert med en massa namnlappar.

maloppa sa...

Ja, visst är det härligt nu när allt sätter fart! Min lungört är fortfarande jättefin men så står den på skuggsidan av huset.
Jättefint med det låga pilstaketet bakom rabatten, ger lite mer liv åt den...
Jag har ju inte så många rabatter som du - ännu - men hoppas få till några i sommar.
Ha en härlig helg i Örebro så ska jag gå och hålla koll på Liseberg.

Vildängel sa...

Det är riktigt intressant att följa din trädgård och hur den utvecklar sig hela tiden. Speciellt när man som jag inte har någon egen trädgård, då är det gött att njuta av någon annans ibland. :)

karin sa...

Jag slås varje gång av hur grönt det är hos er, men det måste vara ändå mer stressande då. Här tror jag inte tjälen gått ur backen än så jag har en ursäkt för att inte ha börjat gräva. Men, jag har planer på nya rabatter... Du har verkligen kanonfina rabatter på gång! - det är ju inte sommar ännu.

JULIE K sa...

Oj så många rabatter du har : )

Tinginneoute sa...

vad fin trädgård. Visst är det kul att få se när allt slår ut. Man kan aldrig få nog.
/marie tinginneoute

Linda V sa...

stina: Mycket stiligt ekipage!! Kul med retrostuket!

åsa: Ja, perennerna har hunnit bli högre och buskigare på tre dagar!

hannele: Det är det bästa :-)

karina: Den här kommer att blomma mitt i sommaren och kan bli 2-4 meter. I min trädgårdsplan har jag en klematisspaljé och då ska jag lägga ditt råd på minnet! I den här rabatten tror jag inte jag ska ha fler än en, men vi får se hur det tar sig! Jag känner igen det där problemet med namnskyltar.

maloppa: I slutet av sommaren kommer inte pilstaketet att synas, men den här tiden så ger det en fin bakgrund.

Vildängel: Kul att du gillar att kolla!!

karin: Ja nu är det mesta utslaget. Eken, gullregnet och några andra träd ligger lite efter. Ja, det är så mycket man vill hinna med. Jag ser fram emot att få se vad det är för rabatter du ska göra!!

Julie K. Japp och fler ska det bli!

Tinginneoute: Det är verkligen underhållning :-)

Maria sa...

Så där ser inte min trädgård ut nu :-(
Inte en knopp så långt ögat kan nå.