måndag, juni 18, 2007

Stop 3. Kerstin och Pär Stavåsens trädgård utanför Veddige

Den här trädgården var helt otrolig. Man trodde inte den var sann. De hade haft den i tolv år och det fanns typ bara några björkar när de började. Men genom att sätta många träd i början har de fått en otroligt lummig trädgård. Så mycket arbete det ligger bakom.

Trädgården hör till en gammal Hallandslänga från slutet av 1600-talet och är på 4000 kvm, uppdelad i flera rum med olika karaktär. Varje rum har en vacker grind in. Det här är den största grinden in mot infarten (fotad från "fel" håll").På framsidan har de en stor damm, dagens största, på ca 50 kvm.En grind in till en skuggig och sval trädgård. Det är alla möjliga sorters träd i trädgården: lärkträd, valnötsträd, aralia, näverhägg, ek, diverse olika barrträd osv.Marktäckare användes flitigt. Den här gillade jag trots att blomningen var avslutad. Det är en viol med knallvita blommor. Väldigt fint täckande bladverk.En annan vy som visar den trolska stämningen. Trädet är en ek och i den klättrar en enorm klätterros som blommar senare i sommar. Ägarna tycktes vara mycket intresserade av fåglar. Fågelholkar hittade vi överallt. Även voljärer med undulater, samt ett duvslag.Det är inte alla förunnat att ha en bäck genom trädgården... De hade dämt upp och gjort flera fina fall. Vattnet kom från en kallkälla och var gott att dricka. Övre delen av tomten hade helt annan karaktär. Det var soligare och träden var inte lika uppväxta. Här fanns massor av barrträd. Det är intressant att vandra i trädgården alla årstider. Upphöjda bäddar med torvblock används på många ställen. Man hittade många enkla lösningar, t ex klätterstöd gjort med störar och rep.En gammal järngrind fungerar som gavel till en odlingssäng!Rostiga grindar flätade med pil återkom i hela trädgården. Det här är ingången till innergården. Jag gillar idegranshäcken.
Kameran gick varm hela dagen och minneskortet blev naturligtvis fullt så jag saknar bilder på innergården. Vilken läcker plats. Den var täckt med enorma flata stenar, som fanns när familjen flyttade in. På innergården fanns en berså med blåregn, en damm, flera träd bland annat ett kanelträd. Det luktade kanel när det regnade!

Har ni möjlighet att besöka denna trädgård så ta den! Kontaktinfo till ägarna hittar ni på sidan om Garden Route. Denna trädgård är även med i Lands arrangemang Öppen trädgård senare i sommar.

8 kommentarer:

karina sa...

Vilka vackra trädgårdar, tack för titten. Berså med Blåregn måste te sig helt fantastigt. Har själv bara en ynklig liten stam, men den kommer nog att bli ett litet träd som jag hoppas./karinas.tradgardsblogg.se

Linda V sa...

karina: Med tanke på att de bara bott där i tolv år och det blommade så kanske det finns hopp om ditt blåregn inom några år. Men jag har läst att den kräver en massa pyssel och beskärning. Bst att kolla upp hur den ska skötas!

karin a sa...

Oj så vackert och stämningsfullt! Blir mer och mer förtjust i dessa naturlika trädträdgårdar i kontrast till vår blommiga perennträdgård. :)Ska absolut besöka dessa trädgårdar så snart jag får en möjlighet.

Blev också förtjust i vallmon hos Derome...

JULIE K sa...

...men oj før en trædgård. Man blir ju målløs : )

Mia sa...

Nydelig hage! Og alt dette har de skapt på bare 12 år...? Skulle gjerne vært med der. Artig var det også å se innlegget ditt fra Danmark. Vi var jo der samtidig og på noenlunde samme sted også. Jeg lengter tilbake allerede... så deilig var det.

Hannele sa...

(Ibland när minnet börjar ta slut, väljer jag mindre upplösning) Fina bilder.

slottsträdgårdsmästaren sa...

Vilka fina trädgårdsspaningar!

Åsa sa...

Vad kul att vi också får titta in.. o se hur det ser ut!
Grindar och annat som man kan ha som stöd.. är inte dumt.. inspiration! =)/åsa