tisdag, juni 19, 2007

Pioner hos Hermann Krupke

Idag har jag och Karin A varit på pionutflykt i Västergötland. Vi besökte Hermann Krupke i Guldsmedsgården utanför Herrljunga, Annelundsparken i Borås och avslutade med att hälsa på Annica B i Borås. Men hos Annica var det mest rosorna som upptog vårt intresse :-)

Det har varit en kanondag! Fint väder fick vi till och med. Tack för sällskapet Karin och tack jättemycket för att vi fick hälsa på dig Annica. Tack för fikat! Det var jättekul att se trädgården live och så underbart du fått till det med rosorna, nävorna, salviorna och allt det andra!

Jag börjar med att visa några bilder från Guldsmedsgården.Jag har läst om Krupkes pionfält och jag har sett det på bild. Men att få se det i verkligheten var nåt helt makalöst. Vi verkar ha varit där precis i rättan tid för det kändes som hela fältet blommade! Det är omöjligt för mig att fånga det på bild, men jag gjorde några försök.Okej, en del pioner var i knopp också (bilden ovan). Det var pioner av alla de sorter. Jag var mest intresserad av de ljust vaniljgula pionerna. Här är några som jag har namnen på.

White Sands:Mons Dupont, med lite röda strimmor:
Primevere:Cheddar Gold (?):Jag har inte riktigt bestämt mig vilka jag ska beställa. Tyvärr hade de inte alla sorter till försäljning, men Mons Dupont är i alla fall på vill ha-listan och den hade de.

Här kommer lite blandade bilder. Pionfrossa kallas det. Tänk att stoppa näsan i obegränsat antal pioner!
Såna här pionstöd skulle jag vilja kunna göra. De fanns till försäljning.Har du besökt Guldsmedsgården?

16 kommentarer:

anneli sa...

Pionfrossa!! Helt klart rätt beskrivning! Oj vilken fantastiskt odling. Jag har inte varit där, men hört talas om den. Vilken härlig trädgårdsresa du gjort!

Hannele sa...

Oj oj, det måste ha varit helt underbart.

karin a sa...

Det ser ju lika underbart ut på bild som det faktiskt var. :) Delvis olika bilder blev det i alla fall...

carina sa...

Pioner är min absoluta favoritväxt så jag skulle nog ha lagt mig under en rad med Sarah Bernhard och vägrat gå därifrån ;^)

Härligt!

Anna sa...

Wow, vilka pioner!
Om du har möjlighet kan jag verkligen rekomendera dig att gå en pilflätningskurs. Jag och några kollegor var iväg ett par kvällar för att par veckor sedan och hann då göra både höga växtkoner till klätterväxter och pionstöd. Superkul!

Linda V sa...

anneli: Du får planera in en resa till Herman på försommaren. Helt klart en upplevelse!

hannele: mmm

karin a: :-D Klart det blev, men det var ofta vi ville fota samma pion!

carina: Fast nu vet jag att det finns pioner som doftar ännu mer!

anna: Ja, måste hålla utkik efter det. Vore kul. Eller så kanske jag kan surra ihop nåt själv. Jag har ju varit scout :-)

Marina sa...

Oj, så många pioner. Nu fick jag namnet på min ena, en Mons Dupont, tack för det. Så många utfärder du gör. Är ditt liv alltid så? Ett pionstöd ska jag göra nästa år. Det bestämde jag mig för när jag var på Linnés Råshult för en månad sedan.

Linda V sa...

marina: Håhåjaja, nej kan inte påstå det. Det är lite ovanligt med utfärder varannan dag som det blivit sedan i söndags :-)
Mons Dupont blev jag väldigt förtjust i!

AnnicaB sa...

Jag vågar nog inte åka dit... Var i hela friden skulle jag få plats med någon pion? Fast det ser onekligen extremt lockande ut :)

Maria sa...

Läckert! Kanske ska jag göra ett blomsterfält någonstans på gården...men inte så stort förståss!

Nettan sa...

Oj oj...vad läckert det ser ut med alla pionerna! Det är kanske ett pionfält som jag ska ha på nedersidan :-). Annelundsparken hade jag gympa i när jag gick på högstadiet..

Monica sa...

Underbara pioner vilken syn och vilken doft det måste ha varit..den vita med spräcklig rosa underkjol ser ju hur läcker ut som helst..och pionstödet var ju smart borde man väl kunna göra själv eller hur..?

MiaMi sa...

Oh, ah, oh, ah! Tack för den förvisningen, Linda! Har velat åka dit i ett par år sedan jag var och lyssnade på ett föredrag av H.K. i Södertälje! Det får nog bli ett annat år dock, för det här verkar fullbokat (om jag inte kan komma ifrån en helg till hösten?)... Tack för titten! :)
Mia

hulukvarn sa...

Jag förstår att ni hade det trevligt! Jag ska plantera pioner i höst!! Längtar till de blommar! Ha det gott i midsommar!

Anonym sa...

Hoppas ni får där på västkusten mer sol nu till midsommar än vad det
"spås" på väderleken. Soliga midsommardagar till er! mlj

Linda V sa...

annica b: Rosor och pioner, mmm så fint. Det går säkert klämma ner eller flytta om. I rugosahäcken?! :-)

maria: Åh, kan man göra det så gör man det ;-)

nettan: Ja, vilken idé!! :-) Tack för senast!

monica: Ja, det borde man. Med lite tålamod och böjliga grenar så! Pionen du tänker på måste vara Candy Stripe. En riktig läckerbit!

miami: Jag tror inte pionfälten är lika överdådiga i höst ;-) Planera in ett besök nästa försommar!

hulukvarn: Har du hittat någon favorit? Hoppas du fick en bra midsommar!

mlj: Nja, det strilade hela dagen, med uppehåll på kvällen. Vi satt torra under ett altantak med mycket trevligt sällskap!